Det är inte ofattbart, det är inte blint våld, det är terrorism

Det som hänt i Norge må vara svårt att ta in med känslorna och svårt att känslomässigt förstå. Men det är inte ofattbart, det är inte blint våld som slagit urskiljningslöst, det är inte resultatet av sinnesförvirring och det handlar inte om en ensam isolerad terrorist och massmördare. Anders Behring Breivik utförde förmodligen massmordet på Utöya och sprängningen i Oslo ensam. Men handlingarna föddes inte ur tomma intet och inte ur en ensam mans funderingar på sitt lilla rum hos mamma. Han var inte ensam.

Anders Behring Breiviks handlingar och personlighet skapades förstås ur uppväxten, kanske har han också nån anna medfödd defekt, det vet jag inget om om. Men den Anders Breivik som mördade över 90 människor i Nordens värsta terrordåd skapades inte enbart ur barndomen och eventuella medfödda störningar. Han är också resultatet av de uppfattningar och den skolning han bibringats under tiden han var medlem i Fremskrittspartiet, han är resultatet av de uppfattningar och de diskussioner han haft på olika nazistforum.

Terroristen och massmördaren Breivik är också resultatet av ett samhällsklimat där makthavarna ser till att klyftorna ökar, att rika gynnas och fattiga missgynnas. Ett samhällsklimat som gynnar uppkomsten av partier som predikar hat, fientlighet och inskränkhet. Partier som Sverigedemokraterna (SD), Fremskrittspartiet (Frp), Dansk Folkeparti (DF) och Sannfinländarna (SF).

Terroriståden som Breivik begått i Norge var inte heller resultatet av en tillfällig sinnesförvirring, inte resultatet av sjukdom. Dåden är inte ofattbara, oförståeliga. Det finns motiv, de går att förstå och förklara. Han kan naturligtvis vara psykiskt sjuk eller ha nån medfödd defekt. Men brottet orsakades inte enbart av det. Det var välplanerat, det genomfördes med precision och målmedvetenhet. Det var resultatet av en politisk övertygelse och det hade en politiskt utvald måltavla. Det var inte våld på måfå, inte blint våld. Anders Behring Breivik har visat hur det fascistiska våldet verkligen ser ut. Det fascistiska våld som är ett resultat av det hat som islamofobiska, rasistiska, fascistiska och högerpopulistiska partier predikar. Partier som SD, Frp, DF och SF.

Terroristdåden i Norge handlar inte om blint våld. Det handlar om ett fascistiskt våldsdåd i syfte att döda människor med en annan politisk övertygelse. Kom ihåg att det handlar om en fascistisk, högerextrem terrorist. Det vanliga i Norden. Sådant kan och ska bekämpas.

Breivik var inte ensam. Han var en del av nåt större. Det är inte ont och kan inte bekämpas med gott för de orden saknar praktiskt betydelse om än inte känslomässig. Det kan bara bekämpas genom att skapa ett samhälle med mindre klyftor, mer solidaritet. Ett samhälle där Sverigedemokraterna och Fremskrittspartiet inte är rumsrena, ett samhälle där inte hatet får utrymme att gro.

Intressant?
Bloggat: Kjellberg, Röda berget, Moberg, Bjereld, Emanuel, Prableen, Esbati, K & Å, Jinge, Enmansutredningen,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

29 Svar på “Det är inte ofattbart, det är inte blint våld, det är terrorism”

 1. Fantastiskt Svensson, jag är imponerad. Tänk att som du kunna analysera en persons gärningar, orsakerna och skälen. Och all detta utan att ha träffat personen. Nu ser jag fram emot en analys av Brutus och Ramon Mercader.   

   1. Det kan naturligtvis vara till hjälp att läsa hans manifest. Har nu suttit ett par timmar och läst delar av det. Tror dock inte att Svensson läst alla 1500 sidorna klockan 08.45 i morse. Menar fortfarande att Svenssons analys är politisk snarare än korrekt. 

 2. Varför försöka skuldbelägga Sverigedemokraterna och Fremskrittpartiet? Breivik var inte medlem i något av dessa. Däremot är han FRIMURARE av tredje graden.

   1. Att SD och fremskrittpartiet vill kasta muslimer i havet var något nytt för mig, detta måste
    jag kolla upp om det stämmer, hmm http://www.sverigedemo... http://www.frp….. Men vad i? Det
    står inget om att slänga muslimer i havet, nu förstår jag inte riktigt.

    Det är inte de invandringskritiska partierna som skapar hat, det är de människor som
    försöker tysta ner deras åsikter med våld som skapar hat.
    Mona Sahlin skapar hat genom att påstå att SD och deras väljer förespråkar folkmord
    och att påstå att vi svenskar inte har någon kultur.
    Det är gammelmedia som skapar hat genom att gång på gång
    svartmåla oliktänkande människor som rasister.

    Bara för att man har en åsikt om Sveriges invandringspolitik betyder inte det att
    man är vare sig xenofob, rasist eller islamofob..

    ABB är en mycket sjuk människa som antagligen känt sig förtryckt eftersom
    hans åsikter inte blivit hörda.
    Vilket i sig är konstigt då Norge har en öppen dialog om invandringen och dess konsekvenser..

  1. Så vi skall glömma hans 10-åriga engagemang i norska motsvarigheten till SD? Skärpning, ni fostrade honom, ta ansvar för honom.

   1. Man ser ingen norrman eller norsk media för den delen som skyller detta dådet på ”främlingsfientliga” partier.
    Man ser ingen norsk politiker som försöker plocka billiga poäng genom att dra upp ABBs 10åriga
    medlemskap i FRP.
    I Norge är man klarsynt nog att förstå att detta var utfört av en ensam dåre som ansåg att
    hans åsikter inte fick plats i den offentliga debatten, man lägger inte skulden på någon annan.

    I Sverige verkar det däremot som detta blivit en legitim anledning att kritisera människor som
    sympatiserar med SD och FRP.

    Norge är iofs ett mer öppet samhälle, där alla har rätt till en åsikt utan att för den delen bli
    associerad med en galen terrorist..

 3. Det är intressant att det du skriver är precis tvärtom mot vad du skrev när den svenske bombmannen sprängde sig själv, där var det ofantligt viktigt att det var en ensam galning som inte hade någon sorts kontakt med andra extremister och det var mest en slump att han var radikal muslim….

  1. Han var också terrorist. Det skrev jag. Han var fundamentalist det skrev jag. Han var tokig. Det skrev jag. Han var från Sverige. Det skrev jag. Han var muslim det skrev jag. Han var resultatet av en viss miljö, det skrev jag. Men han är inget exempel på ett muslimskt hot. Jag har inget till övers för muslimska fundamentalister. Det finns gott om livsfarliga sådana. Främst i Pakistan och Afghanistan. De är högerextremister precis som Breivik och använder sig av samma felaktiga och våldsamma metoder.

   Jag tror inte att Sverigedemokrater i gemen kan göra det som Anders Breivik gjorde eller ens försvara det. Men deras hatfyllda miljö ver en del av det som skapade Breivik. Breivik hade en uttalat politiskt målsättning med det han gjorde, det hade inte Abdulwahab. Breivik hade en uttalad politisk måltavla. Det hade inte Abdulwahab. Breivik mördade över 90 människor. Abdulwahab dödade bara sig själv. Och du vill jämför de två? Skäms på dig!

   1. Visst
    hade Abdulwahabs ett uttryckligt mål – det svenska samhället. Den
    hatfyllda muslimska miljön var en del av det som skapade Abdulwahab.
    Abdulwahabs mål var att bestraffa svenskarna och även liknöjda muslimer.
    Självklart måste även även detta kunna beskrivas som politiskt. Jag
    håller med dig i din analys av Breivik. Det är självklart att tonen i
    samhällsdebatten måste påverka medlemmarna i samhället. Det gäller även
    för Abdulwahab.

    1. Nej jag tror inte han hade det svensk samhället som mål. Han var förvirrad och visste nog inte riktigt vad han ville. Breivik är inte förvirrad och vet vad han vill.

     1. Nej, varför det? Det finns folk som säger att de är Napoleon. Förvirrade människor kan man inte alltid tor på. Min uppfattning är att han överhuvudtaget inte befann sig i verkligheten.

      Med Breivik är det en helt annan sak. Eller med Bin Ladin eller Ghaddafi.

Kommentarer är stängda.