Rysk maffia i Sverige – Oniani och Galeev

Rent generellt kan inte den ryska maffian sägas spela nån större roll i Sverige. De flesta ryska gangstergäng är inte aktiva i Sverige och den kriminella scenen domineras av nätverk med ursprung i det forna Jugoslavien (M-falangen, K-falangen, Naserligan, RK, Milan Sevo) och i Turkiet (Södertäljenätverket, OG, Asir) tillsammans med mc-gängen (Hells Angels, Bandidos och Outlaws) och deras supportergäng.  Ett gäng som dock finns i Sverige är Tambovgänget, ett annat är Tariel  Onianis gäng:

Furthermore, in Sweden there are a considerable number of companies whose founders are persons originating from CIS member countries. Several of these companies are operating with large amounts of money and have almost no commercial activity.

Currently at least two “thieves in law” (one of them being Dmitrii Galeev “Gheli”) from Tariel Oniani’s gang are living in Sweden. According to some sources, these “thieves in law” are not only residing in Sweden, but also have a specific task and agenda pre-established from back home. The Russian-speaking community in Sweden is increasing continuously; most probably these criminal leaders have the mandate to better control the activities of Russians in Sweden.

A certain increase was observed in relation to the activities of criminal groups with Georgian or Azeri members. Moreover, there are indications that these groups have hostile relations with each other due to their efforts to establish areas of influence within the country. In July 2010, a person of Georgian origin was fired on in central Stockholm. Later, the identity of the assaulter was found out; he was of Azeri origin and a member of a criminal group. The interesting part of this case is that even though the victim knew the aggressor, he refused to cooperate with the police, refusing to offer any information.

Tariel Oniani är en georgisk ”thief in law” (vor v zakone) som också går under det kortare namnet Taro. Gänget kallas också för Kutaisigänget. Taro dömdes första gången som 17-åring och redan då för mycket gorva brott som väpnat rån. I fängelset i Tbilisi blev han initierad som ”thief in law”. På 1990-talet flyttade Oniali till Frankrike där han slog sig i lag med Alimshan Tokhtakhunov. Han tvingades snart flytta till Spanien efter att ha blivit misstänkt för en rad brott. 2005 slog dock spansk polis till mot hans gäng:

After being charged with several crimes he moved on to Spain, where he owned stock in an airline and where he ran a construction business employing illegal Georgian immigrants until in 2005 Spanish police conducted a large scale operation against his organization. Oniani was charged with money laundering, transferring illegal immigrants and organizing a criminal gang but managed to avoid the sting, while 100 of his workers, 28 members of his gang including business partner Zakhar Kalashov and even his 12-year-old daughter Gvantsa were detained. It was at around this time he was put on Interpol’s list of wanted criminals.

Han flyttade troligen tillbaks till Ryssland efter incidenten i Spanien udner ett falskt namn, Tariel Mulukhov. Snart därefter tycks han ha kommit i konflikt med en annan gangster, Aslan ”Grandpa Hassan” Usoyan. Usouyan är av kurdiskt ursprung och från en familj som är Yezidi (en religion som troligen härstammar från Zoroastrianismen) och ledde ett gangstergäng som till stor del bestod av personer från Armenien. Konflikten ledde snart till att allt fler medlemmar i Usoyans gäng hittades döda:

Around 2007, members of Usoyan’s gang started turning up dead, including Armenian national Alek Minalyan, who was allegedly in charge of extorting construction firms working on the 2014 Winter Olympics.

In 2008 in response to the growing violence a meeting was called was Oniani’s private yacht in an attempt to make peace between the two factions. However, Russian authorities were notified of the meeting and used the opportunity to conduct a well-publicised raid and arrest dozens of gangsters. The gangsters were paraded in front of media cameras by police before being detained.

The yacht meeting did not break up the violence, and the mobsters turned to noted vor Vyacheslav Ivankov to act as a mediator. Ivankov ended up taking the side of the older and more experienced Usoyan, rather than Oniani whom he saw as a younger upstart. In July 2009 Ivankov was shot by a sniper rifle while leaving a restaurant and died of his wounds a few months later. It is believed his murder was a result of his taking the side of Usoyan in the gangland dispute.

På våren 2010 greps Usoyan i Ukraina dit han rest på falska papper. Enligt uppgift var han där för att göra affärer med ett armeniskt kriminellt nätverk. Han släpptes dock snart och i september samma år besköts han i Moskva, blev skottskadad men överlevde.

Tariel Oniani greps år 2010 som misstänkt för kidnappning och dömdes till 10 års fängelse. 2011 utlämnades han till Spanien där han var misstänkt för en lång rad brott. Under hans tid i fängelse sköts en rad av närmaste män, Vladimir Janashia i Frankrike och Malhas Kitai i Grekland. i Sverige finns dock gänget fortfarande respresenterat genom en ”thief in law”, Dmitrii Galeev “Gheli”.

Intressant?
Om Ryssland i media: DN1, 2, 3, SR, SVT1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

2 Svar på “Rysk maffia i Sverige – Oniani och Galeev”

Kommentarer är stängda.