Naserligan – en del av juggemaffian

Juggemaffian, så brukar vi i Sverige kalla de kriminella nätverk som ibland, men inte alltid domineras av människor från det forna Jugoslavien. Dessa nätverk inom organiserad brottslighet har länge funnits på plats i Sverige. Redan på 1970-talet var de kända. Det fanns redan på den tiden illegals pelklubbar, så kallade juggeklubbar, där man lätt kunde spela bort allt man ägde. En arbetskamrat på Saab spelade exempelvis bort hela sin villa och andra jag kände på den tiden var tvungna att sno för att betala spelskulder på nån illegal spelhåla.

1981 kom en av de mer kända personerna i de olika nätverken till Sverige. Det var Naser Dzeljilji, född 1960 i Makedonien i dåvarande Jugoslavien och av albansk nationalitet. Då de jobb han fick gav dåligt med pengar så sysslade han också med fickstölder och 1983 dömdes han första gången till fängelse. I en månad. 1984 dömdes han för liknande brott igen, 8 månader i fängelse den gången. Fem månader efter frigivningen greps han tillsammans med en annan landsman för ett villainbrott i Munkedal och fick 8 nya månader i fängelse.

Trots de många brotten beviljades Naser dock ett permanent uppehållstillstånd i Sverige år 1985. Förmodligen på grund av att han va ingift i en familj från Jugoslavien som var hemmahörande i Sverige och hade barn. Efter detta försökte han arbeta med vanliga jobb en kort tid, men det fungerade dåligt. Han började istället att hänga på spelklubbar och caféer.

Allteftersom blev han en viktig person inom den undre världen i Göteborg, med intressen i spelklubbar, narkotika- och cigaretthandel och han ansågs nu vara ledare för ett gäng som brukade kallas för Albanligan. Ett gäng som bland annat sysslade med cigarett- och heroinsmuggling. 2000 hamnade Albanligan i en svår konflikt med Original Gangsters. En konflikt som pågick några år och som involverade bland annat skottlossning på Friggagatan år 2000 och en uppgörelse med skjutvapen på Näsets badplats år 2001. I denna konflikt anses Naserligan som gänget numera kallas, ha fått stöd från Hells Angels och Tigrarna i Göteborg liksom från Chosen Ones i Stockholm. I Tigrarna fanns bland annat en person som har (hade?) en koppling till den serbiska maffiaorganisationen Zemun, som anses ligga bakom mordet på Zoran Djindjic i Belgrad.

1993 grep norsk polisen en ökänd narkotikahandlare som kallades Prinsen med 5 kilo heroin. Tillsammans med honom greps också Naser Dzeljilji. Men Naser kunde inte knytas till brottet, varken av svensk polis eller av norsk. Vid en husrannsakan i lägenheten i Sverige hittade polisen dock en kpist. Två år tidigare hade en kosovoalbansk man, kusin med Naser Dzeljilji, gripits av tullen i Ystad med ett kilo heroin. Detta var de första tecknen på en ny smugglingsväg för heroin till Norden. Samme man hade redan 10 år tidigare gripits i Ungern i en lägenhet där det fanns tre kilo heroin. Den gången släpptes han dock.

1995 greps Naser återigen i Norge, men inte heller denna gång kunde polisen binda honom till något brott, men flera personer med nära band till Naser kunde knytas till brottet som handlade om smuggling av tre kilo heroin. Året efter greps en nära vän till honom, Pulverkungen, i Norge för smuggling av heroin och svårigheterna att binda toppskiktet i de albanska nätverken, som dominerar heroinsmugglingen, till brott har fortsatt.

2006 greps fyra kosovoalbaner i Malmö med 15 kilo heroin. Narkotikan ansågs ha tillhört en av Naser Dzeljiljis kontakter, kallad ”Pizzan”. Ingen högre upp i gängnätverken kunde heller denna gång knytas till något brott. Det är dock samtidigt tydligt att det finns kopplingar mellan albanska nätverk och tillgången till heroin i Norden. Man tjänar mest i Norge, så det är gärna där som slutförsäljningen av heroin äger rum. Därför är det norska poliser som många gånger gripit Naser. Personer från Naserligan var också inblandade i rånet mot Nokas i Stavanger iår 2004 då en polisman dödades.

Utöver detta har Naser gripits i samband med en komplicerad bilstöldshärva där exklusiva bilar exporterades till öst. I samband med att han greps och ställdes inför rätta för denna sak var han hemma i Göteborg igen. Då försökte någon mörda honom i ett parkeringsgarage i Majorna i Göteborg. Han överlevde dock och förmodligen har en del mord ägt rum både i det forna Jugoslavien och på andra håll som varit en hämnd för mordförsöket på Naser Dzeljilji.

Läs också: Svensk Maffia,

Intressant?
Borgarmedia: GP1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, DN1, 2, 3, 4, 5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

27 svar på “Naserligan – en del av juggemaffian”

Kommentarer är stängda.