Assange spårar ur

Det är uppenbart att Assange är rädd för att bli utvisad till Sverige. Lika uppenbart att det är nåt fel med karln. Han är misstänkt för ett brott, han ska enbart höras i ärendet och det är ännu inte beslutat om åtal. De flesta misstankar om våldtäkt leder inte till åtal och ett brott av den typ som Julian Assange är misstänkt för leder endast i förhållandevis få fall till fällande dom. Inte heller skulle straffet bli speciellt långt. Han löper sannolikt ingen som helst risk att utvisas till USA och som jag ser det handlar misstankarna i Sverige inte i första hand om politik.

Detta även om jag anser att politik, politik för att smutskasta Julian Assange, har spelat in. Fallet Assange har hanterats mycket konstigt, hand hade mycket väl kunnat höras om misstankarna för länge sen, i Storbritannien, av svensk eller brittisk polis. Det finns egentligen inget behov av att det förhöret hålls i Sverige.

I Sverige finns en man på USA mest eftersökta brottslingar, en desertör från flygvapnet, David A Hemler. Han har levt här hur länge som helst, har precis avslöjat vem han är. Han utvisas inte, så varför skulle Julian Assange löpa risk för utvisning. Han är ju inte ens efterlyst av USA. Att Assange söker politisk asyl i Ecuador visar bara en man som helt tappat proportionerna i livet, som totalt övervärderar sin egen betydelse och totalt har tappat fotfästet i verkligheten. Det hela är tragiskt.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Böhlmark,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 1. ”Han löper sannolikt ingen som helst risk att utvisas till USA”
  Helt korrekt. Däremot löper han stor risk att utlämnas till USA om de skulle inkomma med en sådan begäran. Att David Hemler inte har flugits iväg av CIA ännu, beror kanske på att det bara gått några få dagar sedan hans identitet avslöjades.

  • Nej, han löper ingen risk att utlämnas till USA. För vad? Assange är misstänkt för brott. Han har inte dömts för nåt brott och är alltså att betrakta som oskyldig tills motsatsen bevisats. Inte heller Hemler riskerar att utvisas vad jag förstår. På den tiden kunde US-amerikanska vapenvägrare få politisk asyl i Sverige (även om det var vanligare under Vietnamkriget). Så han har nog inga problem så länge han inte åker till USA.

   Att det finns problem med svenskt rättsväsen är jag helt på det klara med, men Assange har tappat proportionerna och verklighetskontakten. Helt klart.

   http://blog.zaramis.se/2012/06/09/det-finns-problem-med-sveriges-rattsvasen/

   • Hur kan du vara så tvärsäker på att veta allt?

    Västvärlden är inte transparent, det kapitalistiska systemet vilar på avsaknad av transparens, att i en sådan situation uttala sig så tvärsäkert känns aningen konstigt. Varför inte vänta tills man eventuellt vet mera?

    Världen hotas just nu av amerikansk teknologi i Fukushima.

    Barn föds döda eller missbildade i Irak på grund av radioaktiva amerikanska vapen som använts. Läkare i Irak avråder från att få barn.

    Obama och demokraterna som fortsätter den utrikespolitiska linjen under Bush som även den bara var en fortsättning av den utrikespolitiska linje som etablerades under Clinton efter kalla kriget.

    /*off topic*/ #AS

    I detta läge ska man alltså utan att veta bara ta för givet att Assange kan vara alldeles säker på att han som utpekas som ett hot mot amerikanska intressen ska behandlas på ett redigt sätt?

    Nej, jag föredrar att se hur det går, om man nu någonsin kan vänta sig att få veta hela sanningen.

    • Jag är inte tvärsäker på hur det kommer att gå. Vilket du skulle se om du lästa alla mina (minst 50 inlägg) om Assangeaffären. Du kan också läsa mina inlägg om FRA.

     http://blog.zaramis.se/serier/assangeaffaren/
     http://blog.zaramis.se/?s=Assange

     Däremot är jag tvärsäker på att Assange har en grovt felaktig uppfattning om svenskt rättsväsende.

     Sen överdriver du faran med Fukushima (men kanske inte med kärnkraften som sådan, Japan har ju stängt alla sina) och du överdriver problemet i Irak.

     USA är ett problem, men inte det enda i världen och jag är helt säker på att Assange inte utvisas till USA (hur många sådana fall känner du till?)

     • Fallet Assange har hanterats konstigt, ja. Min egen gissning är att han antagligen inte blir fälld för någonting om han kommer till Sverige, men jag kan ha fel. Under alla omständigheter skulle det antagligen vara mycket lättare för USA att få honom utlämnad från sin samarbetspartner Storbritannien än från Sverige. Om han befinner sig i Sverige efter att ha utlämnats från Storbritannien så måste Sverige ändå fråga Storbritannien om lov för att kunna lämna ut honom. Därför behöver han inte vara mer rädd för att vistas i Sverige än i Storbritannien.

      Men jag tror att Assange mycket väl kan vara helt ärlig i sin tro att han löper stor fara om han kommer till Sverige.

    • Det finns en brottsmisstanke. Det finns i juridisk mening ej bevisade men misstänkta offer och förövare. Man måste ha lite proportioner, sverige är trots allt en någorlunda rätts-stat. Att processen är konstigt och klantigt skött är inget bevis för Assanges ev oskuld.
     Han beter sig som om han vore skyldig. Låt rättsprocessen ha sin gång, det är ju inte väckt ett åtal ens en gång.

 2. Assange är ingen dumskalle, öppenbarligen har han gjort sin hemläxa och noga övevägt varför han vill undvika sverige i största möjliga mån, och har nog större insyn i det här fallet än vad du och jag har och vet sina odds.

 3. Pingback: Fokusert

 4. Visst är det märkligt beteende kan jag, som inte har någonting att oroa mig för, tycka. Det ligger mycket prestige i fallet. Sverige väljer här alltså att helt ignorera den upplevda känslan hos Assange. Lagar och regler brukar annars tolkas väldigt, milt uttryckt, välvilligt i andra fall när folk påstår (upplever) sig vara förföljda. Aldrig krävs det några speciella bevis bara antaganden om att det kanske kan stämma pga sannolikhet.

  Men här är alltså Assange, en megakändis, och då känner Sverige att man måste hålla hårt på formerna. Mycket hänger nog på att man vill slicka röv.

  Vi kan väl konstatera att sen Assange anklagades har inte mycket släppts från Wikileaks. Inget som gett rubriker i alla fall. Undrar vad det beror på. Har assange ensamrätt på läckta dokument eller att han bestämmer när de ska släppas? Helt vansinnigt i så fall.

 5. Pingback: USA skiter i Assange | Svensson

 6. Pingback: Asyl i Ecuador för Assange | Svensson