Gringos – Sveriges första gatugäng?

Gringos var ett gäng som fanns i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet. Enligt Dick Sundevall i boken Torpeden – en bok om Johan Darwich var gänget Sveriges första ”invandrargäng” och Johan Darwich var redan i unga år en av gängets centrala gestalter. Johan Darwich uppger i boken att gänget brukade hänga nere i T-centralen, efter att i början ha hängt kring klubben Bobadilla i Gamla stan, där man trakasserade och rånade folk. 1981 greps Johan Darwich liksom flera andra i gänget och det upplöstes.

Ibland påstås att Gringos skulle ha varit Sveriges först gatugäng, men det fanns sådana gäng redan på 1960-talet och den grupp ungdomar som jag ingick i under mina tonår i Stenungsund i början av 1970-talet kan också kallas gatugäng eller kriminellt ungdomsgäng. Så Gringos var knappast först, även om gänget sen fungerade som inspiration för Örnligan (Liam Norberg och Milan Sevo med flera).

Johan Darwich (han hette eller heter egentligen Jowan Darwich) själv fortsatte med kriminalitet och brott. Han fick så småningom kontaker med flera betydande personer i den kriminella svenska världen.  Han arbetade som dörrvakt på klubbar i Stockholm i Sverige såväl som på ön Kos i Grekland. Så småningom stod han främst vakt på svartklubbar, men ägande sig också åt illegal vapenhandel samt börjar med indrivningsjobb åt kriminella. 1989 utsattes Johan Darwich för ett mordförsök, ingen har gripits för det och året efter dödade han själv en man. För det dömdes han till 10 års fängelse. Han fick ett rykte som torped för gangstergäng. Han var sannolikt torped också. Det säger han själv och det menar Dick Sundevall i sin bok. Han dömdes också för ett mindre heroininnehav samt vapenbrott. 1994 rymde han och rånade ett postkontor tillsammans med en annan man. Han greps snart.

I februari 1998 kom han ut ur fängelset i vilket han kommit i kontakt (och konflikt) med medlemmar i Brödraskapet Wolfpack. I juni samma år dödades Danny Fitzpatrick, president i Brödrasakpet Wolfpack och i oktober anhölls Johan Darwich för mordet. Han frikändes för mord i rättegången men dömdes för vapenbrott.  Johan Darwich har enligt Sundevalls bok lagt av med brott under, men han dömdes så sent som 2005 för flera grova bankrån. 2009 kom han ut från det straffet.

Johan Darwich har en lång rad syskon. En av dem har också arbetat som dörrvakt och blivit känd. Dock inte för sin kriminalitet, även om han har suttit i fängelse i ungefär ett år för ekonomiska oegentligheter. Det handlar om pseudokändisen Fadde (egentligen Fahid) Darwich, en gång vaktchef på Spy Bar. Det var på denna tid han begick sina brott genom att betala ut svarta löner. Idag driver han ett eget säkerhetsföretag.

Läs mer: DN1, Camillas boklåda, Paragraf, Knuff, AB, N24,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Köp Dick Sundevalls bok hos Adlibris

Powered by Qumana

Advertisements