Palestinierna har rätt att försvara sig

Så är det dags igen. Palestinierna i Gaza svarar med meningslösa raketattacker mot Israel. Det kan de göra i kraft av varje lands rätt att försvara sig mot angrepp. Bombregnet över Gaza har tilltagit den senaste tiden och det är den konkreta anledningen till upptrappningen just nu.

Palestiniernas syfte med raketattackerna är att bombningen ska upphöra, att ockupationen ska upphöra och att isoleringen ska upphöra. Israel och andra sionisters syfte med bombningar av Gaza är att fördjupa ockupationen och markera dominans och kontroll över Palestina.

En tvåstatslösning ter sig allt mer avlägsen. Israels regeringar har aldrig varit intresserade av det och Netanyahus regim till hör de värsta när det gäller förtryck och intolerans mot palestinier.

Konflikten lär inte kunna lösas så länge som läget ser ut som den gör – så länge Israel ockuperar ett annat land.

Intressant?
Bloggat: Blogge, Annarkia, Röda Malmö,
Borgarmedia: SVD1, 2, GP1, 2, 3, 4, SR, HD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

12 Replies to “Palestinierna har rätt att försvara sig”

 1. Du skriver ett land har rättighet att försvara sig det är ju det Israel gör och har också världens sympater. För övrigt är varken Palestina eller Gaza en stat eller land

  1. Israel är det anfallande landet och har inga som helst rättigheter. En ockupant, förtryckare och mördare till stat. Du brode skämmas som tar dem i försvar.

 2. Är det självförsvar av Hamas att dagligen i 8 år skjuta raketer mot israeliska civila?

 3. Så du menar att trots att det är en dålig och misslyckad metod, att skjutandet mot enbart civila måltavlor som Hamas gör, är fullt berättigat enligt principen om självförsvar?

 4. Ja, men jag anser också att det är idiotiskt. Hamas (som jag verkligen inte gillar). PFLp och andra har rätt att försvara sig med de metoder de vill. Precis samma rätt som norska eller danska motståndsrörelsen hade. Det betdyer inte att allt de gjorde då, eller allt som Hamas eller PFLP gör idag är något som jag tycker är bra. Verkligheten är inte svart eller vit.

 5. Bara det att danska och norska moståndsrörelsen inte attackerade tyska civila. Hade de gjort det hade de inte varit hjältar idag, eller hur?

 6. Jag känner väl till den aktionen, men okunnig, nej det är jag inte. MÅLET för aktionen var en militär anläggning. Färjan fraktade militärutrustning och därför hade tyskarna ansvar för att civila använde färjan. Ansvaret låg helt och hållet på tyskarna. Precis som att ansvaret ligger på Hamas när de använder ett bostadshus som vapenlager.
  Att kvinnor som fraterniserat med tyska soldater förföljdes efter kriget var ytterst beklagligt, så där har du rätt.
  Det är obehagligt att du tycker att israeliska civila mål är legitima måltavlor.

  1. Om du nu visste om det, varför påstår du då att de inte angrep civila? Ljög du med flit?

   Färjan var målet. Den var full med civila. Om du anser att ansvaret låg på tyskarna, ockupationsmakten, så ligger ansvaret för Hamas raketerna också på ockupationsmakten, Israel. Då blir resonemanget relevant och konsekvent.

   Jag ser det inte så. Jag anser att även den norska motståndsrörelsen och Hamas har ansvar. liksom Tyskland och Israel, men om du vill fria norska motståndsrörelsen och därmed också Hamas, så gärna för mig.

   Israels ockupation (eller kolonisationsprojekt kanske egentligen är ett bättre ord) är precis lika fel som tyskarnas ockupation av Norge var. Och därför har man rätt att bekämpa ockupationen (det var så i Norge och det är så i Palestina) med de medel man har och de medel och metoder man anser är bra. Det är därmed inte sagt att dessa metoder enligt min uppfattning är bra.

Kommentarer inaktiverade.