Partiernas svagaste områden i Göteborg

GP skriver idag om de olika riksdagspartiernas starkaste områden. Röstmönstret avslöjar till viss del hur stark klassröstningen ändå är i Göteborg. Röstsiffror senaste riksdagsvalet, starkaste valdistrikt:

Sverigedemokraterna: Gunnared, Södra Rannebergen, 14,32 %
Moderaterna: Askim, Trollåsen, 64,72 %
Centerpartiet: Centrum, Norra Guldheden, 9,35 %
Folkpartiet: Centrum, Norra Guldheden, 14,35 %
Kristdemokraterna: Södra Skärgården, Donsö-Vrångö, 41,13 %
Miljöpartiet: Majorna, Silverkällan, 25,75 %
Socialdemokraterna: Bergsjön, Östra Bergsjön, 70,05 %
Vänsterpartiet: Majorna, Mariaplan, 23,91 %

En titt på partiernas svagaste distrikt ger följande resultat:

Sverigedemokraterna: Älvsborg, Långedrag, 1,53 %
Moderaterna: Biskopsgården, Norra Biskopsgården, 6,10 %
Centerpartiet: Bergsjön, Östra Bergsjön, 0,14 %
Folkpartiet: Bergsjön, Rymdtorget, 1,20 %
Kristdemokraterna: Biskopsgården, Treröset, 1,11 %
Miljöpartiet: Askim, Brottkärr, 1,20 %
Socialdemokraterna: Askim, Södra Hovås, 0,93%
Vänsterpartiet: Askim, Södra Hovås, 0,23 %

Siffrorna antyder att det tydligaste klassröstandet återfinns i överklassen i Askim. Där röstar man på partier som företräder de rikas intressen. Överklassens intressen. Främst röstar man på moderaterna och väldigt få röster tillfaller partier på vänsterkanten.  I motsats till vad Ulf Bjereld hävdar i artikeln i GP är dessutom inte Södra Rannebergen ett speciellt invandrartätt område, utan ett ”vitt” arbetarområde med stort inslag av Jehovas vittnen.

I hela Rannebergen är ungefär hälften av befolkningen födda i andra länder eller har föräldrar födda i andra länder, vilket är högre än Göteborgs kommun i snitt, men lägre än i de flesta andra förorter i nordöst. Den största gruppen är finländare. Av de som är födda i andra länder (38,9%) är finländare den näst största gruppen. Bland finländare har SD ett stort stöd. I den andra valdistriktet i Rannebergen har SD ungefär samma andel av rösterna som i andra arbetarförorter. I Rannebergen bor dessutom en populär företrädare för SD som tidigare varit medlem i KP (errarna).

Även i Backa där andelen invandrare är ungefär som i Rannebergen har SD också starkt stöd (kring 10% eller mer) i vissa distrikt. I Backa är jugoslaver den största invandrargruppen.

Analysen av Majorna som Ulf Bjereld gör håller jag dock med om:

– Majorna är av tradition en arbetarstadsdel och ett starkt rödgrönt område. Det har varit en viss gentrifiering i området, men de som flyttat in har liknande åsikter som de som redan bodde där. De inflyttade har ofta hög utbildning, och högutbildade som lutar åt vänster röstar ofta på Miljöpartiet och Vänsterpartiet snarare än Socialdemokraterna.

Men hans uppfattning om att det bor många Volvoarbetare i Bergsjön ger jag inte mycket för.

Utifrån toppen och botten kan man också få intrycket att centerpartiets och folkpartiets starka fästen är i innerstaden och sverigedemokraternas i nordöstra Göteborgs förorter.

Det stämmer för centerpartiet som generellt är starkast i södra Göteborg, Guldheden och Krokslätt men också i östra Göteborg, Örgryte och Härlanda. Till saken hör att det bor en lokalt känd och trevlig person som tillhör centern i södra Göteborg. Men även på landsbygden i Säve är partiet starkt. Svagast är centerpartiet i nordost.

Folkpartiet är starkast i centrala Göteborg, Södra Göteborg, Centrum, Linnéstaden, Norra Älvstranden, Torslanda, Örgryte, Askim, Näset-Fiskebäck, Älvsborg och svagast i nordost.

Sverigedemokraterna är för sin del starkast Linnarhult-Björsared-Olofstorp, dvs landsbygden i nordost, Högsbo-Frölunda, Kärra, och svagast i centrum och Askim och Älvsborg. Så för deras del stämmer inte den bild man får genom att titta på deras allra bästa valdistrikt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Svar på “Partiernas svagaste områden i Göteborg”

Kommentarer är stängda.