REVA – rasistiskt, enerverande, vidrigt arbete inom polisen

Polisens nya sätt att arbeta med flyktingar och gränskontroll, REVA, innebär att man trakasserar mörka människor. En person med utländskt utseende kan bli stoppad var som helst och id-kontrollerad. Det handlar utan tvekan om rasistiska trakasserier. Arbetssättet skapar en reva i samhället.

Det finns ingen lag om att man måste ha id-kort på sig i Sverige. Det finns alltså ingen rimlighet i polisen begäran om att man ska identifiera sig trots att man inte är misstänkt för nåt brott. Problemet är dock att om man inte vill visa upp legitimation för polisen så blir man omhändertagen eller gripen då det i det läget kan var så att polisen har anledning att misstänka brott. När det här sättet att arbeta framförallt riktar sig mot personer som kan tänkas vara utlänningar och invandrare så blir det ett rasistiskt sätt att arbeta. Dessutom kringgår polisen lagstiftningen genom at påstå att man gör sig skyldig till brott som gratisåkning, cykling utan lyse osv:

Det drog igång för drygt två år sedan i Malmö. Reva – Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete – är omskrivningen för nya förbättrade metoder för att hitta och avvisa människor som uppehåller sig i landet utan tillstånd.

Polisen gjorde razzior i torghandeln på Möllevångstorget tillsammans med Skattemyndigheten och stoppade cyklister som bröt mot olika trafikregler – allt för att få en förevändning att kolla identitetshandlingar. Vigselceremonier stormades av polis med pepparspray. Man grep och skickade hem tonåringar som varit på permission från psykvården – där de hamnat på grund av skräcken för avvisning.

[…]

Från och med slutet av januari 2013 prövas Reva även i Stockholm, något som de senaste veckorna märkts tydligt. I huvudstaden läggs fokus på annat än försumliga cyklister. Här är det i kollektivtrafiken polisen hoppas hitta människor att deportera, och rapporterna har strömmat in via bland annat facebookgruppen Reva Spotter om poliskontroller i tunnelbanan. Framför allt spanar myndigheten efter plankare, för att få en chans att kräva legitimation.

Bekvämast för polisen vore självfallet att stoppa alla med utomeuropeiskt utseende och kontrollera att de har papperen i ordning, men det är inte tillåtet.

”Vi måste ju ha en orsak för våra kontroller av id-uppgifter och uppehållstillstånd”, som en representant för Stockholmspolisen sade till Arbetaren när vi skrev om jakten på papperslösa i december.

Ja, hur skulle det se ut annars? Som i något slags polisstat, eller hur? I stället ursäktar polisen alltså denna form av ”racial profiling” med småförseelser som plankning eller – Malmöpolisens favorit – cykla utan lyse, som förevändningar. Bismaken av polisstat försvinner dock knappast.

Naturligtvis är de flesta påståenden om småbrott bara dumheter, men polisen kan därmed lagligen fortsätta sitt rasistiska arbete. Denna typ av trakasserier mot människor med invandrarbakgrund eller med utländskt utseende är naturligtvis helt oacceptabelt. Polisens rasistiska arbete måste upphöra. Det är inte flyktingar och papperslösa som är de som är kriminella i Sverige och polisen borde jobba med att minska brottsligheten, inte med att rasistiskt jaga och trakassera de människor som redan har det svårast.

Intressant?
Mer: Mikusagi, Motkraft, Arena, Uhanna, ETC1, 2, Mattlo, Fria, Planka1, 2, Popvänster,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “REVA – rasistiskt, enerverande, vidrigt arbete inom polisen”

Kommentarer inaktiverade.