Winter’s Bone – mycket bra om de som hamnat utanför

Ree Dolly

Winter’s Bone är en film om ett tidigare gruv- och skogsindustridistrikt, Ozark Plateau i Missouri, USA. Det handlar om folk som en gång hade arbeten och som slängts ut i ingenting. Fattigdomen och misären är skriande. För att leva på nånting har många börjat tillverka metamfetamin för gangstergäng. Våldet har följd som ett brev på posten, misstänksamhet och konkurrens. Polishat och ta lagen i egna händer. En släng av samma utveckling kan man se i Sverige, i gamla industrilandskap i Bergslagen, i delar av Småland, Blekinge och norra Skåne. Fattiga människor som tar lagen i egna händer, som väljer bort de traditionella representanterna för samhället, som röstar på SD.

Den unga skådespelerskan Jennifer Lawrence gör en grymt bra roll som Ree Dolly, dotter till en metamfetamintillverkare som försvunnit när han var ute mot borgen. Filem handlar om hur denna modiga tonårstjej letar efter sin försvunne far bland våldsamma gangsters, dessutom ofta släktingar. Två år senare gjorde Jennifer Lawrence samma sorts roll igen. Men i en annan tolkning och kontext. Som gruvarbetardottern Katniss Everdeen i The Hunger Games (Hungerspelen).

Winter’s Bone är en av de bättre filmer jag sett. Den är ny, den är aktuell, den belyser en del av den US-amerikanska fattigdomen.  Det är ibland otäckt, det är emellanåt krypande obehagligt och ibland våldsamt. Det är fattigt. En mycket bra film om en otrevligheter och obehagligheter. men med hopp. Precis som i Hunger Games för den delen. En bild som rent av kan vara sann. I USA, men också som en föraning om hur det kanske kan bli även här.

Läs mer om US-amerikansk fattigdom och kriminalitet:

Intressant?
Media: AftonbladetArbetarbladetCiné.seCinezineCorrenDagens NyheterExpressenFilmforumGefle DagbladGomorron SverigeGöteborgs-PostenHelsingborgs DagbladKommunalarbetarenKulturnyheternaMoviezineMVTNWTOnyanseratSvenska DagbladetSydsvenskanTV4 NyhetsmorgonUpsala Nya Tidning, Addepladde, Fripps, Fiffi’s, Filmitch, Jojjenito, Movie’s Noir,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Svar på “Winter’s Bone – mycket bra om de som hamnat utanför”

Kommentarer är stängda.