Övervakad är man självklart

Det är bra att en anställd i NSA och tidigare i CIA (egentligen inhyrd från företaget Booz Allen Hamilton), Edward Snowden, avslöjar vidden av och nivån den US-amerikanska övervakningen av nätet och telefonitrafik. För mig är det dock inget nytt. Det är uppenbart att man övervakat människor på detta sätt länge. Det hela är helt enkelt förväntat. Att företag riskerar att förlora hemligheter skiter jag däremot i. Det är ju likadant i alla länder och därför egalt. Samma för alla.

Därför har jag flera mobiltelefoner, flera konton på nätet, inga platsfunktioner (GPS) påslagna nånstans, varken i datorer eller telefoner. Det går naturligtvis att se var jag är genom att kolla var den router jag loggar in genom finns, men det är inte lika automatiskt. Men inte lika lätt och inte automatiskt. Mitt registrerade kollektivtrafikkort i Göteborg används av en annan person så eventuell övervakning  av mig visar att jag åker runt i stan när jag är nån annan stans. Nästa månad är det på nåt annat sätt. Ibland åker jag gratis, ibland med oregistrerat kontantkort och ibland med SMS-biljett.

Min vanliga mejl går förstås att läsa för både US-amerikanska NSA och svenska FRA då jag använder gmail. Men jag har program som hindrar facebook att samla alltför mycket information, jag har begränsat Googles insamling av data så mycket som möjligt och jag har begränsat graden av offentlighet på många sajter. Twitter använder jag nästan inte. Det går att hålla koll på mig, men inte fullständigt. Vissa saker använder jag inte nätet till helt enkelt. Det går att kartlägga mina kontakter. Mina nätverk. För de konton jag normalt använder och som är kopplade till Google och facebook. Så det går att hålla ganska bra koll på mig liksom på alla andra människor. Men jag är lite försiktigare än de flesta ändå.

Så övervakade är vi. Det är helt lagligt för FRA (visst, bara sånt som passerar gränsen, men det gör ju det mesta) och det mesta som NSA gör är ju också helt lagligt. FRA och NSA samarbetar självklart, FBI och Säpo samarbetar liksom DIA (inte CIA) och MUST.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Jag är lite förvånad över att så många hävdar att det som NSA gör är ”olagligt” det är av allt att döma inte olagligt i egentlig mening – i USA. På samma sätt som det inte är olagligt för bödeln i Saudiarabien att hugga av kropssdelar på folk… Så det här med ”olagligt” ska man ta med ganska många nypor salt och inte lägga så stor vikt vid utan låta sunda förnuftet styra tankarna om detta.

    • Ja, det är för mig uppenbart att det måste vara lagligt. Jag begriper inte riktigt uppståndelsen. Man måset ju ha vetat sånt här. Eller är folk så naiva? Jag gillar det inte, men inser samtidigt att man naturligtvis inte kartlägegr speciellt många människor. Dvs, NSA skiter i det mesta man får in. Datorer går igenom materialet för att leta reda på vissa ord och kollar dte materialet mer noggrant. Resten slängs.

  • Jan B

    Jamen, snälla nån, ”Varg i Veum” & Anders S. Ni tillhör den falang som inte vill inse vidden och allvaret i det som nu avslöjats! Om någon för sådär 15-20 år sedan hade berättat om den värld vi nu lever i,ja då är jag övertygad om att ni sagt att ”detta är inte trovärdigt! Men nu är vi där! Och den här övervakningen och hoten om kommande globala IT-attacker från USA, innebär ju att de här ”storebrorsfasonerna” från USA ligger på en historiskt sett bra mycket högre, mer avancerad och HOTFULLARE nivå mot allas våra liv, oberoende av VAR vi bor, VAD vi sysslar med och VEM/VILKA vi träffar, än tidigare i historien!! Försök inse allvaret, det går inte att bagatellisera och skämta bort! Kolla den här länken: http://undermattans.blogspot.se/2013/06/overvakning-pa-webben-2013-sammanfattad.html

    • Jag har ju sagt att det inte är förvånande. Jag har levt hela mitt liv i vetskap om att jag är övervakad på det sätt som nu avslöjas. Dvs jag visste att det var så här och har anpassat mitt liv till det. Skulle jag inte ta det på allvar? Du skämtar.