Charming – ett US-amerikanskt Midsomer med bikers

Charming är en fiktiv stad i Kalifornien USA. Den ligger nära städer som Oakland, Lodi och Stockton. I staden finns ursprungsavdelningen, Sons of Anarchy Motorcycle Club Redwood Original (SAMCRO) för ett kriminellt mc-gäng, Sons of Anarchy. Gänget sysslar främst med vapenhandel, men senare också med kokainsmuggling/transporter. SAMCRO samarbetar och konkurrerar med ett flertal andra gäng som bikerklubben The Mayans, det svarta gatugänget Niners, Real IRA och en mexikansk kartell.

Det är mycket kort bakgrunden och basen i TV-serien Sons of Anarchy där SAMCRO försöker vara en integrerad del av Charming, hålla knarklangning och våld från orten etc. Vilket naturligtvis misslyckas. Serien är mycket våldsam och morden duggar tätt i varje avsnitt. De är garanterat lika många i denna lilla ort som i den lilla engelska kommunen Midsomer (inga andra likheter dock). Denna del, den enorma mängden mord och det extrema våldet, av serien känns inte trovärdig. Inte heller att SOA skulle köpa vapen från Real IRA och samarbeta med dem (även om Real IRA är kända för att syssla med kriminell verksamhet vid sidan av den illegala politiska kampen).

Ytterligare ett trovärdighetsproblem med serien är kvinnornas stora inblandning i klubbens verksamhet. Det känns inte som om det är så i verklighetens enprocentklubbar och inget sådant har framgått i de böcker som finns om kriminella mc-klubbar som Jay Dobyns En mot hundra, William Marsden och Julian Shers Dödens änglar eller Lasse Wierups böcker om svenska förhållanden.

SAMCRODäremot är beskrivningarna hur våldets spiral drar ner alla som kommer i dessa och klubbens väg. Intentioner om ett annat misslyckas ständig efter som ”klubben” kräver att man agerar på ett visst sätt hela tiden. Våldet, och mc-klubben drar ner alla i dyn. Splittrar och krossar familjer och till slut sannolikt även själva klubben. Det är spännande, men ack så svårt att titta på. Trevliga människor blir förstörda, förgjorda och förändrade genom att befinna sig i klubbens närhet.  Det hela är destruktivt.

Det är som jag ser det inte ett dugg romanticierande (vilket end el verkar tycka), kanske en del som tittar tycker det är häftigt med att använda vapen för att få makt, men personerna i serien tycks ju bara må dåligt och får det allt dåligare på grund av klubbens och andra kriminella gängs verksamhet. Detta även om de får betydligt mer pengar efter att de engagerat sig i knarkhandeln. Något som ju verkligheten verkar vara vad kriminella mc-gäng sysslar med och inte vapenhandel. Pengar räcker inte för att bli lycklig eller för att leva ett anständigt liv.

En Sopranos på motorcyklar har andra kallat serien. Sons of Anarchy är dock inte lika bara som Sopranos och dessutom mycket mer deprimerande.

Intressant?
Media: EX1, 2, 3, TV-Fanatic, TV.nu, Huffpost1, 2, InsideTV, AB, DN, Filmfenix, IMDB, Skånskan, Martin Melin, Ttela,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

PS. TV-serien The Shield utspelas i samma fiktiva värld, såväl gatugänget Niners som The Mayans ledare Marcus Alvarez förekommer i The Shield.

Advertisements

Ett Svar på “Charming – ett US-amerikanskt Midsomer med bikers”

Kommentarer är stängda.