Gammelmedia och bloggarna

Gammelmedias sajter på nätet har alltmer avvecklat kopplingen via Twingly till bloggar. Något Annarkia igår kommenterade på sin blogg:

Sveriges Radio har byggt om sin sajt och samtidigt passat på att avveckla interaktiviteten med bloggar och därmed lämnat bloggarna åt sitt eget öde.Sveriges Radios nya sajt är ett lyft då den anpassar sig automatiskt efter olika webbläsare och läsplattor. Trist bara att interaktiviteten med bloggar försvann.
Fler mediehus har gjort som Sveriges Radio. Göteborgs Posten och Expressen var först ut och nu senast hakade Aftonbladet på.
Trafiken till min egen blogg har delvis bytt karaktär. Google och Facebook genererar i dag fler besökare än inlänkar från tidningar. Om det är ett mönster för bloggosfären vet jag inte. Tycker mig dock se att Facebook och Twitter idag är viktigare forum för politisk diskussion och opinionsbildning än bloggar. Om det är en bestående trend lär snart visa sig.

Anledningen är till utvecklingen är enkel. Bloggar genererar mindre trafik till mediesajterna än vad mediesajterna ger till bloggarna. Medier vill tjäna pengar, interaktiviteten med bloggar ger inga direkta pengar och sannolikt inte heller speciellt många fler läsare för gammelmedias internetsajter.

Med facebook och Twitter är det annorlunda. Det är sajter som ger läsare till gammelmedias internetssajter och inte tar några läsare. Det är i det sammanhanget envägskommunikation som gynnar gammelmedia och deras ägares ekonomiska intressen.

När det gäller besökare till denna blogg så handlar det sen flera år tillbaka i huvudsak om besökare som kommer via Google (den senaste månaden har 65% av besökarna kommit via Googlesökningar. Gammelmedia genererar bara 4% av besökarna till min sajt idag. I motsats till för Annarkia spelar inte heller facebook och Twitter nån större roll för antalet läsare på denna blogg. Bara en procent av mina läsare kommer från sociala medier.

20 procent av besöken på bloggen är direktbesök (varav 6% via RSS-flödet), cirka 3% från andra sökmotorer än Google, 3% från olika portaler, ungefär lika många från andra bloggar och resten från diverse olika sajter av andra slag.

Min blogg är en av Sveriges allra största politiska bloggar och har varit i många år. Detta i en situation där antalet politiska bloggar och det politiska bloggandet är högre än någonsin.

Antalet läsare av min blogg har inte heller minskat på grund av färre besökare fån gammelmedia, utan antalet läsare har under en längre tid varit ganska konstant. Detta även om jag också startat ett par andra bloggar, en som Science-Fiction där jag dock inte bloggar så ofta, och precis i dagarna en om yrkesfiske, hav och miljö. Ingen av de bloggarna har besökssiffror i närheten av de som denna blogg har. Andelsmässigt betyder facebook mer för min SF-blogg än för denna blogg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements