Kidnappningen av Erik Westerberg

Den 12 augusti 2002 kidnappades den då 23-årige Erik Westerberg från sitt hem. Han öppnade dörren till sin lägenhet för ett blomsterbud. Efter att ha lämnat blommorna i köket riktade blomsterbudet en pistol mot Erik Westerberg varpå han fick lägga sig ned på golvet. In i lägenheten kom sedan flera män bärandes på en trälåda som Erik fick krypa ned i. Erik blev sedan körd ut till en stuga på Värmdö där han kedjades fast i en säng. En av kidnapparna, Nenad Radic, stannade kvar för att övervaka honom. De två andra kidnapparna, Karadjorde Derikonja och Predrag Sevic, lämnade Sverige i Sevics svenskregistrerade personbil.

Kidnapparna ställde krav på en mycket hög lösensumma i form av en ljudupptagning utav Erik Westerbergs röst förklarad att han var kidnappad och om inte lösensumman på cirka 12 miljoner kronor betalades skulle Erik Westerberg dö. Om polisen blandades in skulle Erik, hans syster samt föräldrar skulle han också dödas av kidnapparna.

Erik Westerbergs far Lars Westerberg fick vi telefon order om att åka till Luxemburg och överlämna pengarna den 15 augusti om han vill återse sin son i livet men tidpunkten försköts senare till den 16 augusti. Flera samtal från Luxemburg mottogs och kunde spåras varefter Lars Westerberg gav sig iväg mot Luxemburg:

Han ska hämta en ryggsäck i en box på centralstationen i Luxemburg där ett brev med nya instruktioner och en nyinköpt mobiltelefon ligger. Av brevet framgår att Lars Westerberg ska hämta en bokad hyrbil på Avis och köra mot Metz i Frankrike. Under bilresan får Westerberg fortsatta instruktioner på den nya mobiltelefonen. Under hela resan bevakas Westerberg av fransk polis. Vid en viadukt vid motorvägen A4 i utanför Paris hissar Westerberg ner lösensumman på tolv miljoner kronor till Derikonja och Sevic. Efter en halvtimme får Lars Westerberg besked på mobiltelefonen att Erik finns att hämta vid en rondell i Gustavsberg. Då går signalen till polisen att gripa kidnapparna, vilket de gör inom några minuter. Samtidigt befriar svensk polis Erik Westerberg från kedjorna vid rondellen i Gustavsberg. Han och poliserna åker till McDonald´s där Erik får sin första riktiga måltid p å fyra dagar.

Med hjälp av svensk, belgisk och den fransk polisen kunde de tre kidnapparna, Karadjordje Derikonja, Prédag Sevic och Nenad Radic alltså gripas kort efter att pengarna blivit överlämnade och Erik blivit frisläppt. Förutom de tre kidnapparna häktades också en 37-årig kvinna för medhjälp. Alla fyra åtalades senare.

En av de gripna hade en mobiltelefon, som använts för samtal till en mobiltelefon i Värmdö utanför Stockholm. Lagrade telefonuppgifter från denna uppringda telefon visade att den i sin tur hade använts för att ringa en kvinna i Stockholm. En kontroll visade att hon hyrde ut stugor. Därmed hittades huset där Erik Westerberg hållits fånge, och där hade en av kidnapparna lämnat fingeravtryck. De lagrade telefonuppgifterna blev också avgörande för en fällande dom.

De tre kidnapparna dömdes till 12 års fängelse vardera. Ett förhållandevis hårt straff för kidnappning. Att straffet för de tre männen inte blev livstids fängelse som åklagaren krävt motiverar rätten med att utredningen inte visat att de haft uppsåt att verkställa dödshoten mot Erik Westerberg. Den åtalade kvinnan frikändes.

Erik Westerberg tillhör en av Sveriges mer välbärgade familjer. Flera familjemedlemmar har varit chefer för ASEA och familjen har ägt ett lite elektrotekniskt företag. Erik Westerbergs far Lars Westerberg är och har varit styrelsemedlem i en lång rad stora svenska företag och Erik Westerbergs farbror Per Westerberg talman i riksdagen och ledande moderat.

Prédag Sevic heter idag Teodor Sevic och Karadjordje Derikonja heter numera Djorge George Maksimovic.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

Ett Svar på “Kidnappningen av Erik Westerberg”

Kommentarer är stängda.