Landvetterrånet

Del 2 av 25 i serien Kända svenska rån

Landvetterrånet påminner väldigt mycket om Arlandarånet 2002. Båda två handlade om rån mot flygplan som kom från London med stora summor pengar ombord. Det mesta tyder på att tipsen och informationen om rånen kom från någon insider på en flygplats. Antingen någonstans i Sverige, men kanske mer sannolikt i London eller kanske snarare någon anställd på SAS.

Genomförandet av rånet på Landvetter liknade också det på Arlanda. Tisdagen 7 mars 2006 strax efter klockan 12 genomfördes det välplanerade rånet mot en värdetransport för Forex inne på Landvetters flygplats. Själva rånet ska också enligt åtalet ha samordnats från en lokal på Ringön i Göteborg där en av de åtalade lyssnade på polisradion och gav anvisningar via mobiltelefon. Hovrätten menade dock i sin dom att inga bevis för detta fanns.

Rånarna körde rakt igenom en säkerhetsgrind med en Jeep Cherokee och körde sen ända fram till SAS-planet från London som just anlänt till terminalen. Tre maskerade män klev ur jeepen, två av dem hotade Securitas- och flygplatspersonal med automatvapen medan den tredje hoppade in i planet och plockade ut två plastboxar med miljoner i utländsk valuta. Därefter placerades en bombattrapp framför planet i avsikt att försena jakten på rånarna som försvann i jeepen och en följebil. Den misstänkta bomben visade sig senare bestå av en påse mjöl, en lampa och en antenn. Flygplatsen tvingades hålla stängt i nio timmar och ett 30-tal flighter hindrades från att starta och landa innan polisen kunde konstatera vad som fanns i den misstänkta bombväskan.

Rånet gick snabbt och det hela tog inte många minuter. Jakten på rånarna försvårades också av att de spred fotanglar på riksväg 40 som går förbi Landvetters flygplats vilken de använde som flyktväg.

Jeepen brändes vid flygplatsmotet på riksväg 40, rånbytet lastades över i en följebil, en Volvo V70 som kördes till Landvetter där rånarna på nytt bytte flyktbil vid kyrkan och V70:an brändes upp. I Partille byttes flyktbil på nytt, nu till en hyrd Volvo V70. Bytet vid rånet blev 7,8 miljoner kronor i utländsk valuta, i huvudsak euro, dollar, pund och franc. Betydligt mindre än vid Arlandarånet.

Inte bara summan skiljde sig gentemot Arlandarånet utan också efterspelet till Landvetterrånet kom att bli annorlunda då flera misstänkta rånare snabbt kunde gripas.

På kvällen efter rånet packades rånbytet om från de två plastbackarna till bland annat en hockeybag. Det fick polisen reda på senare när de avlyssnade ett samtal där en verkstadsägare berättade att han sett sin barndomskompis, en Bandidos-medlem, på golvet i verkstadens fikarum i Almedal i Göteborg. Tillsammans med en person från Onsala hanterade barndomsvännen buntar av utländska sedlar. Pengarna misstänks sedan av både polis och åklagare ha körts av huvudmannen till Bandidos klubblokal i Helsingborg men inga bevis för detta existerar. Rånbytet har aldrig återfunnits.

Förutom koppling till Bandidos MC finns det också en klar koppling till de två kriminella grupperingar som gick under namnet BMW-ligan och det senare bildade så kallade Backagänget, ett kriminellt nätverk med bas i Backa.

Flera rånare kunde gripas redan en kort tid efter rånet. Detta bland annat på grund av att en bil hyrts i en persons riktiga namn. Fem greps och häktades redan på våren 2006 och en häktades senare. De två övriga personerna som misstänktes för delaktighet i rånet var aldrig häktade. Rättegången mot de misstänkta rånarna inleddes i Göteborgs tingsrätt i början av januari 2007. Med hjälp av teknisk bevisning, telefonavlyssning vittnesmål från de två som inte varit häktade fällde tingsrätten alla de sex som misstänkt för inblandning i rånet till fängelse i 7 år:

En 45-åring berättade med räddhågsna blickar att han byggt bombattrappen på uppdrag av Keijo, en av de medåtalade. Han utsattes, som en konsekvens av detta, för ett grovt övergrepp i rättssak. Någon ringde honom nattetid, med uppmaningen att inte tjalla om livet var honom kärt:

– Förundersökning i det ärendet pågår, fast vi har inga spår efter de skyldiga, förklarar spaningsrotelns chef P-O Johansson.

En 29-åring bidrog redan under utredningen med information, som pekade ut de medåtalade Joakim Berg, Keijo och Mansour. Han tog tillbaka allt inför rätten, eftersom hans bil plötsligt blivit sönderskjuten.

Polisen antar att det är representanter för mc-organisationen Bandidos som ligger bakom brotten. Allt för att deras anhängare Joakim Berg och Mansour inte skulle fällas.

Sex av de misstänkta rånarna dömdes av tingsrätten till sju års fängelse. Hovrätten friade emellertid tre av dem. De åtta misstänkta var:

Joakim Berg från Partille var en av huvudpersonerna vid rånet. Han hade tidigare dömts för en rad våldsbrott och var medlem i Bandidos. Han störde bl.a. polisradion under EU-toppmötet i Göteborg år 2001. Misstänktes för grovt rån och flygplatssabotage samt stölder och häleri vid tre tillfällen från 23 augusti 2005 till 27 januari 2006. Misstänktes vara en av dem som satt i jeepen som forcerade staketet till flygplatsen. Dömdes till sju års fängelse i tingsrätten. Domen slogs sedan fast av hovrätten som konstaterade att han setts med rånbytet och också lämnat DNA-spår i en av flyktbilarna.

Mohammed Selman från Göteborg som i citatet ovan kallas Mansour dömdes första gången redan som 15-åring och hade efter det gjort sig skyldig till en rad andra grova brott. Som 16-åring dömdes han tillsammans med 3 vänner från Backa til fängelses för våldsamt upplopp i samband med de så kallade Göteborgskravallerna. Han och hans vänner hade åkt in till centrala staden stan utan politiska motiv men för att få en möjlighet att slåss med polisen. Häktades för grovt rån alternativt medhjälp och hade anknytning till Bandidos. Dömdes till sju års fängelse i såväl tingsrätt som hovrätt. Han kunde knytas till en kvarlämnad säck som hörde ihop med rånbytet. Han lämnade även DNA-spår i en s.k. rånarluva som påträffades bland brandrester efter rånet. Ett vittne kände också igen honom från en av flyktbilarna. Efter avtjänat straff blev han ledare för det så kallade Backagänget i Göteborg. Han mördades år 2014.

En man från Onsala, ovan kallad Keijo, som från 20-årsåldern dömts för flera brott som grov stöld, bilstölder, bedrägeri, urkundsförfalskning med mera. Misstänktes för grovt rån alternativt medhjälp. Bekant med Joakim Berg. Dömdes i tingsrätten och senare även i hovrätten till sju års fängelse. Hovrätten konstaterade att han beställde och fick bombattrappväskan och också sågs med rånbytet.

En trebarnspappa från Bohus. Greps redan under rånkvällen den 7 mars 2006 och satt därefter häktad. Dömdes 1990 till sex års fängelse för två bankrån i Kortedala och Surte. Dömdes till sju års fängelse i tingsrätten men friades av hovrätten. Han var den som hyrde bilen och hovrätten konstaterade att det inte fanns något som band honom till att ha varit delaktig i rånet och inte heller något som visade att han känt till att bilen skulle användas i det aktuella sammanhanget.

En tidigare ostraffad man från Göteborg som drev en firma i bilbranschen. Misstänktes för medhjälp. Dömdes i tingsrätten till två månaders fängelse för skyddande av brottsling. Hans fall var inte uppe i hovrätten.

En man som låg bakom bomb-attrappen som ställdes framför flygplanet på Landvetter. Erkände att han konstruerat attrappen men nekade till brott. Frikändes både i tingsrätten och hovrätten

En tidigare ostraffad man från Göteborg som hade ett till synes fläckfritt förflutet. Misstänktes för grovt rån alternativt medhjälp. Bekant med trebarnspappan. Dömdes till sju års fängelse i tingsrätten men friades av hovrätten.

En man från Göteborg som tidigare arbetat med kriminella ungdomar. Var inte dömd för brott tidigare. Misstänkt för grovt rån. Också en bekant till Joakim Berg. Dömdes till sju års fängelse i tingsrätten men friades av hovrätten.

En av de två senast nämnda personerna var åtalad för att ha haft en viktig samordnande roll, bl.a. för den mobiltelefon-trafik som måste ha varit nödvändig för att få den komplicerade brottsplanen att fungera. Hovrätten konstaterade att han mycket väl kan ha fyllt denna funktion, men då detta endast var en spekulation och det inte fanns någon bevisning som band honom till rånet blev han frikänd.

Den andre av de två senast nämnda personerna köpte före rånet en flygbiljett och uppehöll sig därefter i avgångshallen, men gick aldrig till avgångsgaten trots upprepade meddelanden i högtalarna. Åklagaren gjorde gällande att denne person spanade på det ankommande flygplanet för att säkerställa att rånarna skulle kunna slå till vid rätt tillfälle. Hovrätten konstaterade att mannens förklaring till besöket var föga trovärdig och att han mycket väl kan ha varit en sådan spanare. Han kan t.o.m. ha deltagit i själva rånet, men då det inte fanns något som visade att något sådant verkligen var fallet blev han frikänd.

Hovrätten frikände alltså flera av de i tingsrätten dömda då de ansåg att bevisen inte höll eller överhuvudtaget inte fanns. Försvarsadvokater menade att tingsrätten sänkt beviskraven på ett oacceptabelt sätt och att det därför var logiskt med de friande domarna i hovrätten:

Hovrätten betecknar i ett fall åklagarens och tingsrättens slutsatser som spekulationer som i och för sig kan vara riktiga men som inte håller för en fällande dom.

– Tingsrätten sänkte beviskraven på ett betänkligt sätt. Jag är glad för att hovrätten upprätthåller den standard som svenskt rättsväsen ska hålla. Men min klient satt häktad med restriktioner i hela 13 månader och kämpar med efterräkningarna av den långa tiden i isolering, förklarar advokat Anders Lindstrand för DN.

De tre friade väntas nu kräva ersättning av staten för sammantaget flera miljoner kronor. Däremot fastställde hovrätten de långa fängelsestraffen och omfattande skadeståndsskyldighet för tre män – två i 30-årsåldern från Partille respektive Onsala – och en yngre kamrat från Göteborg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< ArlandarånetVärdedepårånet i Akalla 2005 >>
Advertisements