Gängland Gotland

Polisen i polisregion Stockholm som också inkluderar Gotland har i sin rapport om kriminella nätverk och gäng även med två grupperingar som är verksamma på Gotland. Den ena grupperingen kallar polisen för Adora och det andra Sprint. De menar helt enkelt att vi kan prata om ett gängland Gotland.

Nätverket Sprint uppges bestå av tre personer i Visby. Polisen menar att de importerar stora mängder knark och säljer mest narkotika på Gotland. Individerna tar också hjälp av andra för att paketera och sälja narkotikan. Att kalla detta för ett kriminellt nätverk är ärligt sagt bara dumheter. De är inget kriminellt nätverk utan några vänner som eventuellt handlar med narkotika.

Adora har enligt uppgifter i Aftonbladet sin bas i Visby men är också verksamma på andra delar av Gotland menar polisen. De sysslar framför allt med narkotikaförsäljning men också med ekonomisk brottslighet som penningtvätt och bedrägerier. Polisen misstänker också enligt Aftonbladet att nätverket samarbetar med kriminella på fastlandet. Nätverket som består av cirka 10 personer har inte varit inblandat i några skjutningar.

Dessutom hävdar polisen att de har kopplingar till Dalennätverket och via dem indirekt till ett av nätverken i Sundsvall. Nackstanätverket som det kallas av Aftonbladet. Inte heller Adora borde kallas ett kriminellt nätverk. Det är ett antal personer som känner varandra och dessutom har begått och begår brott. Men kanske de köper narkotika från Dalennätverket vilket dock inte på något sätt innebär att de skulle var allierade med varken dem eller Nackstanätverket som också köper eller i alla fall köpte narkotika från Dalennätverket.

Påståendena om kriminella gäng på Gotland förefaller ärligt sagt helt grundlösa. Polisiära fantasier som påminner om när Götblad begick olagligheter för att gillra en fälla för nån kriminell på Gotland. Nåt gängland Gotland existerar sannolikt inte.

Läs mer:

Ett svar på “Gängland Gotland”

  1. Av någon märkligt anledning har ”kriminella gäng” på något sätt kommit att bli ett ekvivalent begrepp med organiserad brottslighet. Självklart finns det organiserad brottslighet bakom det mesta av narkotikahandel med import/insmuggling och en ibland tämligen komplex logistik även innefattande regelrätta handelsplatser på Darknet och motsvarande.

    Att etikettera all denna verksamhet som ”kriminella gäng” blir inte särskilt distinkt, det blir enbart förvirrande. Se t.ex. på den uppmärksammade handelsplatsen ”Flugsvamp 3”, där tingsrättens dom nyligen föll. Att etikettera de dömda som ”kriminellt gäng” skulle vidga begreppet till den grad att begreppet blir meningslöst.

    Sedan hyser jag inga som helst dubier om att Gotland skulle vara befriat från narkotika handel. På sommaren lär det finnas en betydande efterfrågan efter ”partydroger”. Vem som tillfredställer denna ”marknad” är en annan fråga och utan att veta gissar jag att ”kriminella gäng”, i dess egentliga betydelse, kanske inte är hör till de allra mest ledande aktörerna.

Kommentarer är stängda.