Högdalenrånet och mordet på en polis

Måndagen den 17 februari 1992 klockan 09:00 eskorterade Leif Widengren och två kollegor från trafikpolisen en värdetransport från Securitas till posten i Högdalens centrum söder om Stockholm. Värdetransporten skulle hämta pengar från postkontoret när fyra rånare slog till och kom kanske över cirka 20 miljoner kronor. Eventuellt rörde det sig om en mindre summa. Under vapenhot togs väktaren från Securitas som gisslan och drogs in i en vit BMW.

Widengren och hans kollegor satt vid rånet i polisbilen som stod cirka 200 meter från posten. Rånarna sköt mot polisbilen när de kom ut från posten:

Stig-Åke Nigert satt i polisbilens passagerarsäte och berättade efter det dramatiska rånet om sin första reaktion:

– Jag såg deras vapen och skrek. ”Vi måste härifrån. Annars blir det blodbad”.

Ingela Sjöstedt försökte snabbt köra från platsen och tryckte på gasen. Men rånarna var snabba och hade redan öppnat eld.

Bilen skakade när skottsalvorna trängde igenom plåten. Gärnings­männen använde sig av spårljus­ammunition och där framme hörde Stig-Åke och Ingela hur deras kollega kved av smärta efter att ha träffats. Han sjönk ihop i det brinnande baksätet.

Kulor slog genom den bakre dörren i polisbilen och träffade en oskyddad Widengren i bröstet där han satt i baksätet. Vakten kastades sedan ur rånarnas flyktbil. De fortsatte till en pizzeria där de bytte till en ny flyktbil, en mörk Saab. Den hittades på ett industriområde vid Västberga Allé och där tog spåren tagit slut. När nästa polispatrull kom till platsen hade rånarna försvunnit.

År 2005 kom det fram att Widengren hade skjutits med tre olika vapen och inte ett som tidigare hävdats. Utredningen omfattar mer än 50 000 dokument från förhör, tips och tekniska undersökningar men ännu har ingen gripits. En belöning på två miljoner kronor är utfäst. Varken mordet eller rånet har lösts. Bytet från rånet har aldrig återfunnits. Mordet är det enda olösta polismordet i Sverige. Det har dock funnits misstänkta.

När Carl Sumonja och andra från militärligan greps 1993 efter ett rån i Heby hävdade Carl Sumonja i förhör att de också gjort rånet i Högdalen. Inte nog med det, han hävdade också att de fått hjälp av tre poliser med tips och information om värdetransporten inför rånet. De aktuella poliserna skulle han ha lärt känna när han gjorde lumpen (militärtjänsten) på K4 i Arvidsjaur. Han pekade också ut poliserna vid en fotokonfrontation. De utpekade poliserna stängdes av och ska till och med ha suttit häktade som misstänkta för inblandning i rånet i Högdalen. Utredarna kom dock snart fram till att Sumonja ljugit för dem. Det fanns inga bevis för att militärligan begått brotten i Högdalen och inga belägg för att poliser skulle varit inblandade. Varför han ljög vet ingen utom han själv (om han nu verkligen ljög), men polisen tror att det bara var för att jävlas med dem.

2001 greps två kända rånare, vid gripandet 30 och 32 år gamla, som misstänkta för rånet och mordet i Högdalen. De båda ingick i den konstellation som i media kallades Ringen-ligan då de år 1992 rånade en värdetransport den sjunde augusti 1992 i Ringens affärscentrum på Södermalm. Bytet vid et rånet var ganska litet, 1,4 miljoner, men tillvägagångssättet liknade det som användes vid rånet i Högdalen ett halvår tidigare:

I båda fallen har maskerade rånare väntat på en värdetransport och de kände till transportens rutiner.

När Securitas två vakter kom till Ringen tvingades de att under vapenhot lämna ifrån sig flera säckar med pengar. Två skott avlossades med en AK 4, men ingen människa kom till skada den gången.

Vid en husrannsakan i en sommarstuga i Saltsjö-Boo två månader efter Ringenrånet hittade polisen en AK 4, fem magasin, en pistol, tårgasspray, ammunition till en kpist, handgranater och krutstubin.

Exakt samma typ av militärt automatvapen hade sju månader tidigare använts när Leif Widengren sköts ihjäl i Högdalen.

De fem dömda för Ringenrånet var:

  • Rolf Persson, dömd till fem års fängelse för rånet i Ringen. En av de som greps som misstänkt för polismordet, delaktig i rånet av värdetransporten och kidnappning av en av Securitas vakter. 30 år gammal år 2001.
  • Frigyes Kanyo, bytt namn och flyttat till södra Sverige, dömd till sex års fängelse för Ringenrånet. En av de som greps 2001 som misstänkt för Högdalenrånet och polismordet. Greps i Landskrona. 32 år vid gripandet.
  • Alexander Djokic, god vän till den mördade Danny Fitzpatrick. 29 år gammal år 2001. En av de som misstänkts för inblandning i Högdalenrånet och mordet. Son till Ratko Djokic.
  • Danny Fitzpatrick, ligaledare och president Brödraskapet, dömd till åtta års fängelse för Ringenrånet. Förhörd om polismordet. Mördad.
  • Joakim Jonsson, dömd till ett års fängelse för att ha varit med och planerat Ringenrånet. Skjuten till döds i Stockholm. Arbetade som dörrvakt.  Var med och planerade ett rån mot en värdetransport vid Länna Sport som inte blev av.

När de två greps år 2001 menade en av försvarsadvokaterna att det hela inte had något fog för sig då de två redan 1993-94 friats från inblandning i Högdalenrånet:

Advokat Åke Broné har suttit med vid polisförhören med sin 30-årige klient.

– Polisen påstår sig ha fått in ny information. Men både min klient och en annan vän till honom var föremål för utredning redan 1994-1995 med bland annat DNA-analyser, säger Broné.

– Allt slutade med att rubbet avskrevs.

De två greps efter tips från en annan kriminell men bevisen mot dem var uppenbarligen svaga då de inte ens blev häktade. Polisen misstänker trots det fortfarande att rånarna fanns bland personer som rörde sig kring Danny Fitzpatrick.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!