De som dött i gangsterkriget i Biskopsgården

Konflikten mellan de två gangsternätverken i Biskopsgården, Vårvädersligan och Friskvädersnätverket, började med mordet på Diren Öz i juli 2012. De som plockades in som misstänkta för mordet var två bröder, en av dem heter Eddie Jobe, De släpptes och ingen har åtalats för mordet. Eddie Jobe och hans bror tillhör det som idag kallas Vårvädersligan och Diren Öz tillhörde samma nätverk. Det är en märklig omständighet att de som misstänktes för mordet var vänner till den mördade och ingick i samma nätverk. En teori som lanserats långt senare går ut på att det handlade om ett svartsjukedrama och Mohammed Selman från Backagänget skulle varit ansvarig för mordet.

Vid tidpunkten för mordet gick omfattande rykten om att Diren Öz skulle varit polistjallare.  Både bröderna Jobe och Diren Öz hade koppling till föreningen Pantrarna.  Mordet hade också en koppling till bröderna Selman i Backa som var ledande i det så kallade Backagänget som också anses ha varit allierade med Friskvädersnätverket. En ledande person i Friskvädersnätverket vid denna tid var Edis Aliihodzic.

I september 2013 mördades två personer på Väderilsgatan. En av dem var Shoyep Badpa. Han var bror till Homa Badpa (aktiv i föreningen Pantrarna) som i sin tur länge hade sällskap med Houssein Chit som anses ha varit en av de ledande personerna i Vårvädersligan. Dessutom dödades en annan person, Arap Savran. Den sistnämnde uppges ha haft kopplingar till Friskvädersnätverket, men det vore underligt om det också gällde Shoyep Badpa. Shoyep Badpa uppges däremot på sina håll var ett oskyldigt offer.

Det anses allmänt att detta mord var en hämnd för mordet på Diren Öz, men det verkar ju inte rimligt. Varför skulle Vårvädersligan mörda brodern till en av deras ledande medlemmars flickvän? Och om det var Vårvädersligan själva som mördade Diren Öz, varför skulle de hämnas genom att mörda dessa två? En som har koppling till det ena gänget i konflikten och en med koppling till det andra. För Shoyep Badpa kan ju inte rimligen ha varit en del av Friskvädersnätverket när hans syster var en del i det andra gänget. Eller? Det hela verkar inte hänga ihop.

Det tredje mordet i kedjan är den välkända skottlossningen på Vår Krog & Bar vid Vårväderstorget som ledde till att två personer dödades, Houssein Chit från Vårvädersligan och en oskyldig ung man som var på fel plats vid fel tidpunkt. Åtta personer med anknytning till Friskvädersnätverket har åtalats och dömts för de två morden. En av dem var Ahmed Warsame, en annan Josef Hällgren, en tredje Adam Abdulahi och en fjärde Onur Corap.

Onur Corap är också dömd för mordet på fadern till Edip Macic som ägde rum på Väderkvarnsgatan i april 2015. Misstänkta för det mordet greps mycket snabbt och 4 personer häktades för brott i samband med händelsen. Edip Macic tillhör Vårvädersligan.

För dubbelmorden på Vårväderstorget utpekades Edis Alihodzic som skyldig av vittnet Homa Badpa i de första förhören som gjordes med henne. Han var en av de fyra personer som en tid därefter dödades av en bilbomb i Torslanda. Av dessa personer var minst en person helt oskyldig, en liten 4-årig flicka, dotter till en annan av de dödade, Dejan Mandic. Detta mord kan ses som en hämnd för morden på Vårväderstorget, men verkar mer proffessionellt utfört och jag har svårt att se att Vårvädersligan skulle ha kapacitet att utföra detta mord.  Det mesta tycker jag tyder på att det handlar om mördare av helt annan kaliber än Vårvädersligan.

Mordet på en koranlärare, Omar Ali i oktober 2015 som utfördes av två amatörer som snabbt åkte fast är motsatsen till ett proffessionellt utfört mord. De tog fel på person och mördade en helt oskyldig. De två mördarna som tycks ha västafrikansk bakgrund i likhet med syskonen Jobe (Vårvädersligan) har ingen koppling till Biskopsgården eller något gäng där. De har sannolikt betalats för att mörda en viss person och sen mördar de fel person.

I oktober 2015 kastades en handgranat mot Josef Hällgrens bostad på Dimvädersgatan utan att vålla några större skador. Nu har det kastats en handgranat mot den bostad där Ahmed Warsame är skriven och en åttaårig pojke, Yuusuf Warsame, från England har dödats. Han var släkting till Ahmed Warsame. Hällgren och Warsame är dömda för delaktighet i morden på Vårväderstorget. Även dessa attacker verkar amatörmässigt utförda.

Det är svårt att se att bomben i Torslanda skulle ha något med de andra dåden att göra och svårt att se hur den gängse historieskrivningen kan stämma. Det hela hänger inte ihop.

Förutom bomben i Torslanda finns det ytterligare tre mord som hänger ihop med händelserna i Biskopsgården och där proffessionella mördare tycks ha varit framme. Det är morden på bröderna Mohammed Selman (i Backa maj månad år 2014) och Mahmoud Selman (Dudu), mördad på Gunnaredsterrassen i närheten av Angered Centrum i april 2015 samt Argzon Maxharraj som dödades i Backa i juni 2014. Alla tre var ledande i Backagänget.

Totalt blir det 15 mördade personer varav minst 4,  sannolikt 5, helt oskyldiga och icke-kriminella varav två var små barn.

Morden på Argzon och  Mahmoud Selman uppvisar en hel del likheter med ett annat mord som utförts av en inhyrd proffessionell mördare. Mordet på Xheladin Purava på Erik Dahlbergsgatan. Det mordet var sannolikt en hämnd för ett mordförsök på Naser Dzeljilji flera år tidigare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements