Lars Abrahamssons försvinnande från Hönö år 2002

Tre fall med försvunna män i Västsverige kanske kan ha vissa kopplingar till varandra. I vilket fall som helst har alla tre fallen en koppling till Uddevalla. Det rör sig dels om ett försvinnande som skedde redan 2002 och två försvinnanden 2008. Den man som försvann år 2002 var Lars Abrahamsson från Hönö. Där finns en koppling till Red & White Crew (supporterorgansiation för Hells Angels) samt en koppling till Brödraskapet Wolfpack. Ett av det två försvinnandena år 2008 rör Daniel Olsson, också känd som Daniel Smith, från Uddevalla. Där finns kopplingar till Hells Angels och Brödraskapet. Det tredje försvinnandet är Peter Larsson från Ljungskile som skedde en kort tid efter Daniel Olssons försvinnande. I Larssons fall finns inga kända kopplingar till kriminella.

Till de två senare försvinnandena är ockå två större bedrägerihärvor kopplade. En kring ett tiotal bolag med 13 åtalae personer och en kring ett färre antal bolag med 5 åtalade personer

Den 20 mars 2002 kom två män, bekanta med Lars Abrahamsson ut till Öckerö för att driva in en skuld av en känd missbrukare i 50-årsåldern bosatt på Öckerö. De misshandlar den 51-årige Ingmar Hult och en vän till honom, Tomas Balander, svårt. TB lyckades fly, Hult blev jagad ner i Öckerö hamn och kunde till slut bara fly svårt skadad ut i det kalla vattnet, där han drunknade. De misstänkta åkte efter detta hem till Lars Abrahamsson och skröt om sina handlingar.

Lars Abrahamsson försvann från sitt hem på Hönö i september 2002, han sågs lämna sin bostad tillsammans med en okänd man. Den sista gången han sågs var tre dagar innan rättegången startade. Han lämnade då sin bostad, finklädd och med en blå bag i handen och i sällskap med en okänd man. Sen dess har han inte lämnat några livstecken till sina tre barn eller sina övriga anhöriga. Någon kropp har aldrig påträffats.

Den 11 september 2002 inleddes en rättegång mot Marko Koivistoinen och Jens Bergman. Lars Abrahamsson var åklagarens nyckelvittne men uteblev från rättegången. De båda dömdes för grovt vållande till annans död till 6 års fängelse. Marko Koivistoinen hade kopplingar till Red & White Crew. Han sköts ihjäl i Kortedala år 2007 utanför det hus där hans före detta fru med barn bodde. Då var han villkorligt frigiven från staffet för misshaneln på Öckerö. Han hade en rad andra domar bakom sig för diverse olika brott.

Jens Bergman har både innan misshandeln på Öckerö och senare dömts för en lång rad brott där misshandel, våldtäkter och andra övergrepp mot kvinnor varit det mest frekventa typerna av brott. Men även narkotikabrott, olovlig körning, misshandel och vårdslöshet i trafiken. Han var också misstänkt för mordet på Jeanette Hagman i Mölnlycke i januari år 2009. Hon var hans dåvarande flickvän men han dömdes aldrig för det. I oktober 2009 fälldes han för grov våldtäkt på en badplats vid Härsjön i Härryda, vilket resulterade i fyra år och två månader fängelse. Kvinnan skadades svårt av bland annat en skruvmejsel. Den senaste domen kom i november 2015 då han dömdes till fängelse i tre år efter att ha blivit åtalad för att ha spärrat in en kvinna i en lägenhet, genomfört en serie våldtäkter och dessutom försökt mörda henne. Han dömdes dock inte för våldtäkt och mordförsök utan för grov misshandel.

Först i november 2002 anmälde anhöriga Lars Abrahamsson som försvunnen. Polisen misstänker att han har blev mördad p.g.a. vad han sagt under utredningen av misshandelsbrotten på Öckerö.

En kvinna som då var i 30-års åldern och som var mycket god vän med de två som dömdes för misshandeln och dödsfallet blev snabbt intressant i utredningen. Hon var tidigare ostraffad men hade enligt polisen ett mycket stort nätverk i den undre världen. Hon hade enligt Abrahamssons vittnesmål hotat honom med hämndåtgärder om han berättade vad han visste om misshandeln på Öckerö.

I maj 2005 greps kvinnan (då 36 år gammal) och hennes man (då 43 år gammal) misstänkta för bortförandet och mordet på Lars Abrahamsson. De var då bosatta i Uddevalla och hade enligt en del uppgifter starka kopplingar till Brödraskapet. Anledningen till gripandet var att de haft tillgång till Abrahamssons Visakort och hade använt detta flera gånger efter försvinnandet. Under utredningens gång kom det uppgifter om bortförande, hot och utpressning mot andra personer.  De två dömdes för bedrägeri och urkundsförfalskning för att de använt Abrahamssons Visa-kort, men kunde inte bindas till något försvinnande.

Den 36-åriga kvinnan dömdes av Göteborgs tingsrätt till det längsta straffet av de fyra åtalade. Hon fick fyra års fängelse för bland annat utpressning och människorov vid två tillfällen. Hennes man fick fängelse i ett år och fyra månader. De andra två, en då 31-årig man från Göteborg och en då 30-årig man från Göteborg, fick två, respektive tre års fängelse.

I maj 2005 kidnappade det dömda paret en bekant och hävdade att han hade en skuld till dem. De hotade mannen med batong och tårgas och tvingade in honom i en skåpbil. De sa att han skulle betala 23 000 kronor annars skulle han råka riktigt illa ut. Paret förnekade brott. Andra gången paret kidnappade samme man tog de hjälp av 30-åringen och 31-åringen. Den kidnappade mannen tvingades åka med i en buss till Göteborg, där männen hotade att skjuta sönder knäskålarna om han inte betalade 10 000 kronor. Männen talade också med den kidnappade mannens mamma och krävde pengar.

En källa hävdade också att Lars Abrahamsson sköts till döds av en medlem i Brödraskapet och därefter sänktes i en sjö eller tjärn i Herrestadsfjällets naturområde nordväst om Uddevalla. Trots intensivt sökande har dock ingen kropp återfunnits, varken där eller i närheten av Hönö.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

Ett Svar på “Lars Abrahamssons försvinnande från Hönö år 2002”

Kommentarer är stängda.