Knarket i Sverige – metamfetamin

Metamfetamin eller meth som det förkortas efter sitt namn på engelska är en centralstimulerande drog av samma sort som amfetamin. Det är en ovanligt drog i Sverige, men vanlig i Norge. Det är en vanlig drog i USA och Sydamerika såväl som i Sydostasien men ovanlig i Europa.

Under 2013–2015 låg antalet beslag av metamfetamin på en stabil och låg, nivå samtidigt som mängden beslagtagen metamfetamin har minskat. Beslagsnivåerna var enligt en rapport om droger i Sverige betydligt högre under perioden 2010–2012.

Merparten av metamfetaminet för den europeiska marknaden tillverkas i Europa. Litauen utmärker sig som en producent av metamfetamin i pulverform till den nordiska men även centraleuropeiska marknaden. Viss tillverkning sker även i Tjeckien, Polen och Tyskland kring gränsregionerna.

De flesta beslag som Tullverket gör av metamfetamin sker i post- och kurirflödet, vanligtvis skickat från olika EU-länder där sändningarna avser mindre mängder. Beslag av större mängder sker framförallt i personbilsflödet. Beslag som görs i fordonstrafik kan till stor del härledas till Litauen som avsändarland med Stockholm, Karlshamn och Malmö som införselorter. Personer med koppling till mc-gängen Bandidos MC och Hells Angels MC är kända för att delta i smugglingen och försäljningen av metamfetamin.

Smuggling från Tjeckien sker i hög utsträckning av vietnamesiska nätverk där Sverige utgör transit för vidare transport till Norge. Marknaden för metamfetamin i Norge är etablerad och efterfrågan är högre än i Sverige. Bland grossisterna förekommer personer från Sydostasien (Thailand, Vietnam) i högre utsträckning än för andra preparat.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements