Man i 40-årsåldern mördad i Uppsala

Polis larmades vi sjutiden till Rapsgatan i köpcentrat Boländerna i Uppsala med anledning av en skottlossning. En man sköts på en restaurang, Dax Diner, alternativt när han lämnade den. Han ska ha skjutits med flera skott som träffade i överkroppen. På platsen där skjutningen skedde ska också delar av ett vapen ha hittats. En skottskadad man fördes till sjukhus där han senare avled. Flera bilar sågs lämna platsen efter skjutningen.

Polispatruller och helikopter söker efter gärningsmännen. Polisen är mycket angelägen om att komma i kontakt med personer som har sett eller hört något om brottet.

Den avlidne mannen är 40-årsåldern och hans namn är Nabil Haidar. Han var välkänd i kriminella kretsar. Den skjutne mannen var till exempel för flera år sen misstänkt för mordet på Elias Elias i garaget på Luna-gallerian i Södertälje den 7 november 2013. Dödskjutningen misstänks vara en hämnd för det mordet.

Totalt åtalades 4 personer för inblandning i mordet på Elias Elias. Enligt åklagaren Henrik Söderman ska Haidar ha beställt och betalat för mordet. Han misstänktes för anstiftan till mord. Raed Sadoon, då 34 år gammal, åtalades för skyddande av brottsling och en då 23-årig man, Elos Ghebrai, åtalades misstänkt för medhjälp till mord och skyddande av brottsling. Manhal Korkis, vid åtalet 23 år gammal, åtalades misstänkt för själva mordet.

Manhal Korkis fälldes för mordet på Elias Elias och fick i tingsrätten 18 års fängelse som straff. Raed Sadoon fick 10 månaders fängelse för skyddande av brottsling och grovt vapenbrott. Elos Ghebrai och Nabil Haidar frikändes:

Den 23-årige Manhal Korkis från Husby döms till 18 års fängelse för mordet nere i Lunagaraget. Rätten finner att Korkis förvisso agerat hänsynslöst nere i Lunagaraget när han sköt, slog och knivhögg offret. Men anser att mordet ”inte kan anses präglat av sådan hänsynslöshet att påföljden bör bestämmas till fängelse på livstid”.

[…]

Däremot friar tingsrätten helt den 41-årige Uppsalabo som stått åtalad för anstiftan till mordet.

Att en av de medåtalade, pekat ut honom som hjärnan bakom mordet, räcker inte. Det var en 35-årig medåtalad Uppsalabo som i häktet slutligen berättade att 41-åringen betalade Manhal Korkis 200?000 kronor för att mörda Södertäljebon. Motivet var hämnd för att 41-åringen slagits blodig på Radisson hotell i Stockholm 15 månader tidigare.

Men det faktum att 35-åringen under rättegången satt tyst och vägrade svara på frågor förminskade betydelsen av det han sagt i polisförhör, det omöjliggjorde för försvararna att ställa motfrågor.

2015 fastställdes straffen för tre av de åtalade i hovrätten. Sadoon friades medan Korkis och Ghebrai fälldes. Haidar uteblev från rättegången och alla försök att pröva hans skuld misslyckades då han inte dök upp. Han befann sig utomlands. Till slut lade åklagaren sannolikt ner åtalet eftersom mannen uppenbarligen återvänt till Sverige.

Vid mordet var Korkis redan känd av polisen och dömd tidigare. Bland annat för inblandning i rånet av en guldsmedsbutik i Kista den 10 januari 2009. Butiken rånades då av flera unga män, maskerade och beväpnade med pistoler.

Elias Elias var en av dem som dömdes i den uppmärksammade jätterättegången mot ett stort antal medlemmar i det s.k. Södertäljenätverket. Han dömdes till 1,5 års fängelse för utpressning. Han hade ännu inte börjat avtjäna straffet när han mördades.

Nabil Haidar som nu mördats, eventuellt som en hämnd för mordet på Elias Elias, var enligt en del uppgifter vän med Dany Moussa, en tidigare ledare för X-team i Södertälje och fiende till Södertäljenätverket. Två av Dany Moussas bröder som mördades vilket ledde till den omfattande rättegången mot 18 medlemmar i Södertäljenätverket varav en alltså var Elias Elias.

Raed Sadoon var för sin del misstänkt för ett bankrån mot SEB på Kungsängsgatan i Uppsala i november år 2008. Bytet vid rånet blev en halv miljon kronor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements