Gåsgam på Kreta – en imponerande syn

Vi stannar på vägen i närheten av Pirgos på Messaraslätten på södra Kreta efter att ha passerat ett par av Krets största städer som dock ingen turist nånsin stannar i, jordbruksstäderna Tymbaki och Mires. Städer omgivna av växthus för tomater, gurka och paprika. olivlundar, vinodlingar samt odlingar med citrusfrukter. städer som är upptagna med sig själva och sitt omland. Turisterna bara passerar, längs med den gamla hippierutten från Chania och Rethymnon i norr till platser som Plakias, Moni Preveli, Agia Galini och Matala i söder och upp till Iraklion åt andra hållet.

Hoppar ut ur bilen på 20-50 meters höjd svävar kanske ett 40-tal jättelika fåglar. De cirklar runt, ser ut satt stiga. Utan tvekan är det gamar. Kanske fanns det det as i närheten som de ätit på. De steg fort och försvann ganska snabbt i skyn, de syntes snart inte alls. Jag har varit på Kreta många gånger. Har aldrig tidigare sett nåt liknande. Det var både fantastiskt och lite läskigt. Imponerande och samtidigt en påminnelse om döden.

Gåsgam

Gåsgam

På Kreta finns några av Europas största fåglar, lammgam och gåsgam. Enligt Wikipedia finns det bara 9-10 häckande par av lammgam på på Kreta medan det finns 150 par gåsgamar. Många av gåsgamarna häckar på berget Iouchtas vid Archanes strax söder om Iraklion. Inte långt från den plats i närheten av Pirgos som vi stannade. Med all sannolikhet är det gåsgamar som cirklar ovanför oss.

Gåsgam är tre meter mellan vingspetsarna och följaktligen Europas största rovfågel. Större än både havsörn och kungsörn.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements