Mord i Sandviken på man med tidigare gängkopplingar

Den 27 februari mördades den 40-årige Daniel Saukkoriipi (också känd som Sako Saukkoriipi och Daniel Johansson) i Sandviken. Han var dock från Hofors där han också föddes 1977.

1993 dömdes han för första gången för ett brott, den gången för stöld. Samma år knivhögg han en 17-årig bekant på en fest i Hofors. Han högg honom i ryggen flera gånger. Den knivhuggne avled någon timme senare av sina skador. Han dömdes sex månader senare för dråp till vård inom socialtjänsten vilket i praktiken innebar vistelse på så kallat ungdomshem.

Ett år efter dråpdomen,nu 17 år gammal, dömdes han av hovrätten till vård inom socialtjänsten för rån, försök till våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Därefter har han dömts för en lång rad olika brott.

1999 dömdes han till elva månaders fängelse för grovt olaga hot, grovt hemfridsbrott, misshandel, olaga tvång och dopningsbrott. Han och några kompisar trängde sig in i en lägenhet där några skolelever hade fest där de hotade och misshandlade flera personer.

Bara ett par månader efter att han släpptes ut ur fängelset dömdes han igen. Nu för grov misshandel, olaga frihetsberövande och vapenbrott. Detta då han var inblandad i en uppgörelse kring spelskulder och narkotikahandel med koppling till Familjen i Borlänge. Han ska ha deltagit en kidnappning av en person som under vapenhot flyttades till olika platser i Stockholm och misshandlades.

28-år gammal dömdes han mot till två år och sex månader i fängelse. Vi denna tid ska han ha varit medlem i X-team, supportergrupp till Bandidos MC. Därefter ska han ha bildat mc-klubben No Mans land i Gävle. Namnet fick klubben på grund av att de kommit överens med Bandidos om att hålla sig borta från Gävle. 2006 bytte klubben namn till Solidos MC och blev supporterklubb till Bandidos MC. Daniel Saukkoriipi var president. Under tiden efter detta ska två män som vill lämna Solidos MC ha skjutits i benen och krävts på stora pengabelopp. När klubben bytte namn hade de en fest och i samband med det greps Bandidos stockholmspresident för hot mot tjänsteman.

I augusti 2006 greps Daniel Saukkoriipi av polisen efter en razzia mot Solidos MC. Han misstänktes för grovt vapenbrott, grovt rån samt försök till utpressning. Även hans dåvarande sambo misstänktes för brott.

Efter några år försökte Solidos MC bli en egen Bandidosavdelning. Men så ska det dock aldrig ha blivit utan klubben tycks istället ha upplösts efter interna bråk. En man som ville lämna klubben sköts i benet. Saukkoriipi dömdes 2012 för dett till fem års fängelse för synnerligen grov misshandel och grovt övergrepp i rättssak.

Saukkoriipi avtjänade stora delar av straffet på säkerhetsavdelning. Enligt en rapport från Kriminalvården tilldelades han 19 varningar, rapporterades för omfattande skadegörelse och iför innehav av stickvapen.

En kort period efter att Bandidosavdelningen upplösts var han också medlem i Outlaws MC, ett med Bandidos rivaliserande mc-gäng.

Hösten 2016 släpptes han fri men bara några veckor senare greps han med pistol och iklädd skyddsväst på en krog i Gävle. Som straff fick han skyddstillsyn med behandling för att kunna lämna kriminaliteten. Totalt förekommer Saukkoriipi under 25 avsnitt i belastningsregistret och har suttit 17 år på olika anstalter, bland annat Kumla, Hall och Saltvik.

Nu har han alltså skjutits ihjäl, kanske som en följd av att han försökt lämna det kriminella livet men det kan naturligtvis också handla om att han misslyckats med det.

Mer sannolikt är dock att mordet har ett samband med att hans mor rånades några dagar innan varvid han enligt en del uppgifter ska ha hotat och misshandlat en kvinna som han misstänkte hade utfört rånet. Hon greps också inledningsvis ihop med en annan kvinna som misstänkt, men hon anhölls aldrig. Den andra kvinnan anhölls av polisen som misstänkt för rånet. För misshandeln var han efterlyst av polis när han alltså sköts ihjäl av någon. Misshandeln var sannolikt det som sen ledde till att han blev mördad.

Mordet drabbade alltså en man med ett förflutet i gängvärlden men det är inte i sig gängrelaterat utan snarare hedersrelaterat.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements