Så var de bara elva

Svenska Akademin är numera endast elva ledamöter. Fem har avgått tidigare och nu har Sara Danius och Katarina Frostenson också lämnat (Katarina Fostenson har dock  inte sagt att hon lämnar sin stol, bara sagt att hon inte ska delta i mötena, vilket ju i praktiken är samma sak) i vad som kan ses som en kompromisslösning. Ytterligare en, Sara Stridsberg, kan säkerligen tänkas avgå. Kvar sitter Horace Engdahl, en man som uppenbart har nån slags storhetsvansinne men en extremt överdriven uppfattning om sin egen betydelse. Kanske inte så märkligt med tanke på att han kommer från en officersfamilj.

Engdahl är gammal vän till den så kallade kulturprofilen Jean Claude Arnault och till Anders Olsson som just nu fungerar som ständig sekreterare. En annan man som i all fall tidigare varit nära vän är författaren Stig Larsson. På 1970-talet och 1980-talet satt Engdahl, Olson och Larsson i redaktionen för kulturtidskriften Kris.

Såväl Horace Engdahl, Jean Claude Arnault som Stig Larsson har många gånger uttryckt en mycket gammaldags och märklig syn på kvinnor och könsroller. Det är svårt att tro att detta inte spelat nån roll i konflikten i Svenska Akademin.

Läs också: Svenska Akademins sönderfall, Danius och Engdahl

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements