Två dömda för Mariehällsmord

Joaquin Morales Basilio sköts i november 2017 till döds med ett automatvapen efter en kort biljakt på Bällstavägen i Bromma. Han anses ha varit en ledarfigur i ett kriminellt nätverk som allmänt kallas Bredängsnätverket. Tingsrätten meddelade idag dom i målet. Av sju åtalade dömdes två för inblandning i mordet.

Tingsrätten dömde en 24-årig man, Andreas Leiva Parra, för mordet. Tingsrätten dömde mannen även för brottet framkallande av fara för annan och för försök till grov stöld. Han dömdes till 18 års fängelse.

Rådmannen Örjan Härneskog säger att det finns försvårande omständigheter som påverkar straffets längd. De är framför allt att mannen utförde mordet med ett livsfarligt vapen, att skjutningen utfördes dagtid, på öppen gata i tätbebyggt område där förbipasserande riskerade att skadas och att gärningen hade planerats och utfördes av flera gärningsmän i ett gängrelaterat kriminellt sammanhang.

Tingsrätten dömde även en 23-årig man, Rasmus Gulass, för medhjälp till mordet. Han medverkade till mordet genom att han spanade på offret och hjälpte till med att skaffa fram en bil som användes i anslutning till mordet. Han dömdes till 10 års fängelse.

En 31-årig man som polis och åklagare pekat ut som ledare för ett kriminellt nätverk med bas i Östberga (det så kallade Östberganätverket) frikändes. Han var åtalad för att ha anstiftat mordet. Även fyra andra personer som var åtalade för medverkan till mordet frikändes.

Tingsrätten dömde dock en av männen om frikändes från medverkan i mordet för försök till grov stöld från en värdetransportbil i Enköping i oktober 2017 och en man för medhjälp till det försöket. De fick 10 respektive 6 månaders fängelse.

Advertisements