Skjutning i Hallonbergen, Stockholm – två döda

Flera samtal inkom till polisen strax innan klockan 1 på måndagskvällen från personer som hört skott i Hallonbergen samt sett hur en gärningsman på moped skjuta med ett pistolliknande föremål mot en bil. Efter att skotten avlossats lämnade mopeden platsen.

När polisen kom till platsen påträffades två skottskadade personer i 20-årsåldern i en bil, Ahmad Mazin och Abbas Murtada. De skadade fördes med ambulans till sjukhus där de senare avled. Anhöriga har underrättats av polisen.

En av de dödade, Ahmad Mazin, ska tidigare ha varitmedlem i det kriminella gänget Black Cobra och ska relativt nyligen ha kommit ut från fängelse. Han var kanske den tilltänkta måltavlan för attacken och den andre dödades i så fall bara för att han befann sig i bilen som besköts. Han har tidigare i år dömts för vapenbrott.

Enligt vissa uppgifter ska den eventuella måltavlan för skjutningen i Hallonbergen vara från Söderort och därför kanske det kan finnas ett samband med skottlossningen i Hagsätra den 4 november då två personer skottskadades. Den eventuella måltavlan vid skjutningen i Hallonbergen uppges vara bekant med eller vän till den en av de som skottskadades i Hagsätra.

Vid skjutningen i Hagsätra träffades en av personerna, 21-åringen Murtada Hajawi, i huvudet. Även vid den skjutningen sköts det från en moped som snabbt avlägsnade sig från platsen efter att de avlossat skotten. En stund efter skottlossningen hittade polisen en brinnande mopedhjälm i Örby som sannolikt har samband med skjutningen.

Hajawi ska i april 2018 ha skadats i en olycka efter att han vägrat stoppa vid en poliskontroll och därefter jagats av polis. Han uppges också ha kopplingar till det så kallade Hagsätranätverket, också kallade Kostymerna. Det finns också klara kopplingar bakåt i tiden till Black Cobra när det gäller kända medlemmar i Hagsätranätverket.

Skjutningen i Hagsätra har också kopplats till skjutningen i Segeltorp i slutet av oktober där en helt oskyldig lärarstudent, Shayan Gaff mördades.

Bilen de mördades männen befann sig i var en hyrbil, men ingen av dem hade hyrt bilen. Den man som hyrt bilen eftersöks av polisen. Han ska ha stoppats i en poliskontroll på annan plats vid halvåttatiden på måndagskvällen men hade då ännu inte kopplats ihop med dubbelmordet och hyrbilen och släpptes därför iväg igen.

Enligt Expressen har skjutningen i Hallonbergen och skjutningen av den oskyldige läraren en koppling till konflikten mellan Östbergnätverket och Bredängsnätverket.

Läs mer:

 

 

 

Advertisements