Studentklubbarna i Nigeria som blev maffia

I Nigeria finns det en speciell grupp av studentklubbar (eller numera före detta studentklubbar) kallade ”confraternities” eller ”campus-cults”. Den första som bildades var Pyrate Confraternity. Det skedde redan 1952 och en av de sju personer som grundade föreningen var den blivande nobelpristagaren Wole Soyinka. Föreningen blev allt mer populär och organiserade olika former av politiskt arbete på olika universitet.

På 1960-talet skakades Nigeria av ett blodigt inbördeskrig. Detta fick också konsekvenser för Pyrate Confraternity där internat motsättningar bröt ut. Motsättningarna handlade sannolikt om vem eller vilka som skulle bestämma i den mycket hierarkiska studentföreningen. 1972 uteslöts en grupp medlemmar och Pyrates omorganiserades under namnet National Association of Seadogs (NAS). De uteslutna, med Bolaji Carew som centralfigur organiserade sig som National Associations of Sea Lords, mer känt som Buccaneers Confraternity. 1975 bildades National Association of Air Lords (Supreme Eiye Confraternity, Eiye) och vid samma tid grundades Neo-Black Movement of Africa (NBM, Black Axe). 1983 bildades Eternal Fraternal Order of the Legion Consortium (Klan Confraternity, Klansmen) och ett år senare Supreme Vikings Confraternity (SVC eller Adventurers).

På 1980-talet började militären i Nigeria utnyttja de nämnda studentklubbarna för att bekämpa fackföreningar, studentorganisationer och andra som opponerade sig mot militärdiktaturen. Studentklubbarna beväpnades av militären som också gav dem pengar. Klubbarna (confraternities) angrep studentorganisationer och aktivister. Vapnen började också användas i strider mellan olika klubbar. Vissa universitetsledningar började också använda klubbarna gentemot studentaktivister. Samtidigt började många av klubbarna använda religiösa voodo-ritualer internt och invigningsriterna kom allt mer att påverkas av dessa ritualer.

På 1990-talet exploderade våldet mellan de olika klubbarna (confraternities) i framförallt Niger-deltat. The Family Confraternity (Campus Mafia eller the Mafia) uppstod vid denna tid. Efter detta började studentklubabrna och deras medlemmar slängas ut från många universitet vilket ledde till att klubbarna började organisera sig utanför universiteten. Många medlemmar i klubbarna (eller kulterna som de nu ofta kallades) avsade sig medlemsskapet men då de utsattes för våld från andra klubbar återorganiserades de snart på universiteten och allt fler klubbar organiserades. Det var bland annat The Brotherhood of the Blood (Two-Two eller Black Beret), Victor Charlie Boys, Second Son of Satan (SSS), Night Cadet, Sonmen, Mgba Mgba Brothers, Temple of Eden, Trojan Horse, Jurists, White Bishops, Gentlemen Clubs, Fame, Executioners, Dreaded Friend of Friends, Eagle Club, Black Scorpion, Red Sea Horse och Fraternity of Friends).

Klubbarna började på 1990-talet etablera regelrätta miliser och Klansmen bildade milisen Deebam varefter Supreme Vikings Confraternity bildade miliserna Deewell och Icelanders (Germans). En splittring från Icelander blev milisen Outlaws.

I slutet av 1990-talet började också kvinnliga kulter eller klubbar såsom Black Brazier (Bra Bra), the Viqueens, Daughters of Jezebel och the Damsels etableras. Redan från början var prostitution en viktig del av deras verksamhet.

Många av klubbarna eller kulterna är idag huvudsakligen kriminella organisationer med våldsamma initiationsriter. De är inblandade i bedrägerier, bland annat så kallade nigeriabrev, knarksmuggling, rån, människosmuggling, kidnappning, utpressning med mera.

Kulterna är speciellt starka i Nigerdeltat där de används av olika politiska självständighetsrörelser som soldater. Den största självständighetsrörelsen, Movement for the Emancipation of the Niger Delta. har också en ledare som dessutom är ledare i The Outlaws och flera medlemmar i delstatsparlamentet  provinsen Rivers är med i Supreme Vikings Confraternity.

Flera av kulterna har spridit sig till andra länder i Västafrika som Gabon, Cameroon, Ghana, Chad, Benin, Togo, Niger, Burkina Faso och Gambia. De kidnappar barn för att de ska bli slavarbetare och sexarbetare samt kvinnor till sexindustrin både i Västafrika, Europa och Nordamerika.. Barn säljs troligen också till användning som soldater i olika milisorganisationer i olika delar av Västafrika.

NBM (Black Axe) har för sin del vuxit till den kanske mäktigaste kulten. De har infiltrerat stora delar av maktapparaten i Nigeria liksom delar av rättsväsendet inklusive polisen. De är engagerade i narkotikasmuggling, människosmuggling, trafficking, prostitution, kortbedrägerier, utpressning med mera. De har genom att medlemmar flyttat till Europa och Nordamerika etablerat sig och är i bl.a. Italien och Kanada en del av den organiserade brottsligheten.

Kulterna är involverade i smugglingen av heroin från Thailand och andra länder i Asien till Europa och Nordamerika samt i kokainsmugglingen från Sydamerika till Europa och Nordamerika.

Individer från kulterna i Nigeria och Västafrika har också vid olika tillfällen försökt etablera sig i Sverige. För tio år sen var det vanligt med unga kvinnor från Nigeria bland de prostituerade på Rosenlundsgatan i Göteborg. De rekryterades och tvingades sälja sex under ledning av en bordellmamma som kallades Mimmi Brown. Hon dömdes i november 2008 till ett och ett halvt års fängelse samt tio års utvisning för grovt koppleri. Efter utvisningen har hon inte synts till i Göteborg. Hon styrde med hot, våld, voodoo och svart magi (det senare kräver dock att de som ska styras tror på såna saker och det är vanligt i delar av Nigeria).

Nu är det snart dags för ett åtal i Göteborg som omfattar 20 personer, varav 17 är häktade. De 17 kommer främst Nigeria men också från Gambia, Sierra Leone, Nederländerna och Litauen. En medelålders svensk bosatt i Linnéområdet hör också till de misstänkta. Det handlar om storskalig smuggling av heroin, sannolikt avsett att säljas i Oslo, Stockholm, Helsingfors och andra delar av Norden där det finns en heroinmarknad (i Göteborg är marknaden för heroin nästan obefintlig). Även i denna utredning som skötts av tullkriminalen förekommer ockulta inslag. Utredningen började när tullkriminalen gjorde ett tillslag på Vårväderstorget i Biskopsgården den 16 september förra året. Människor har även gripits i Stockholm och på andra orter.

Göteborgs-Posten spekulerar för sin del i att det handlar om en utväxt på Black Axe-kulten och att de två huvudmännen, födda 1971 och 1972, som är från Nigeria men bor i Nederländerna, i så fall skulle vara medlemmar i detta nätverk. Det är möjligt att det är så, men kopplingen till Biskopsgården är också intressant. Ett av de kriminella nätverken med ursprung i Biskopsgården, den så kallade Jobe-falangen består framförallt av personer med koppling till Västafrika, ofta med föräldrar som invandrat därifrån. Frågan är om det finns en koppling mellan heroinsmugglingen och Jobe-falangen. Den gemensamma kopplingen till Västafrika kan tyda på det.

Advertisements