Åtal mot utpekad gängledare för vapenbrott och förberedelse till mord

En 31-årig som ofta kallas Fifty har åtalats vid Göteborgs tingsrätt för mordförberedelse och grovt vapenbrott. Han pekas i media ofta ut som en ledande person i den undre världen i Göteborg, närmare bestämt i ett nätverk som GP kallar A-falangen. Nyligen dömdes han, vars namn är Eddie Jobe, också ihop med en barndomsvän och mäklare för utpressning. Straffet blev 3 års fängelse. Han har också omnämnts i en lång rad andra utredningar kring brott utan att utredningarna lett till några åtal mot honom. Han frikändes också häromåret i en rättegång om penningtvätt.

Det han åtalas för denna gång är att han förberett mord på Adrian Kastrati samt innehav av en kulsprutepistol och 95 skarpa patroner som hittades i anknytning till Jobe greps. Tillsammans med Jobe greps ytterligare två män, Rasmus Dahl och en annan man. Båda de två senare satt anhållna för inblandning i det så kallade juldagsmordet 2016 och Rasmus Dahl dömdes till tre års fängelse för grovt vapenbrott och skyddande av brottsling. Ingen dömdes för mordet.

Alla tre de misstänkta förnekar brott, vapenbrott såväl som förberedelse till mord.

Adrian Kastrati har utsatts för en lång rad mordförsök som alla misslyckats. Han är mannen med nio liv och mycket tyder på att han faktiskt försökt lämna det kriminella livet bakom sig. Samma sak verkar också gälla en del av Eddie Jobes bröder om de ens nånsin varit inblandade i grov kriminalitet. GP kallar familjen Kastrati och deras släktingar för B-falangen. De har i stort sett inte alls skjutit tillbaks mot Jobe-falangen. GP är inte sanningsenliga på den punkten.

Eddie Jobe har tidigare varit aktiv i Föreningen Pantrarna. Under den tiden, år 2004 när han bara 16 år gammal, blev han skjuten med flera skott när bilen han satt i stoppades av polisen i Kallebäck. Det var relativt vanligt på den tiden att polisen trakasserade ungdomar som var aktiva i olika förortsföreningar men det kan också ha funnits legitima skäl till att de ville kontrollera bilen. När den inte stannade sköt de mot bilen.

Noterbart är att det varit extremt få skjutningar och skjutvapenmord i Göteborg under 2019. Om det har något samband med att Jobe suttit häktad under nästan hela året går naturligtvis inte att belägga. Men det skulle kunna vara så. Om medias uppgifter om honom som en drivande gängledare skulle vara riktiga vill säga. Uppgifter som han dock helt förnekar.

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!