Medlemmar i föreningen Pantrarna trakasserade av polisen

Klockan åtta på kvällen den 15 juli åkte fyra medlemmar i Pantrarna i en bil från ett dialogmöte med GP:s chefredaktör. De hade talat om mediebilden av förorten. De var på bra humör eftersom mötet hade gått bra. De var på väg för att möta en femte medlem för att samlas och arbeta på ett pågående bokprojekt och med att framställa plakat inför en demonstration.

Plötsligt lade de märke till att en polisbil följde efter dem. De körde in på parkeringen där de hade stämt möte med sin kamrat. Polisbilen stannade bakom dem. På parkeringen klev pantrarna ur bilen men de blev tillsagda att sätta sig i bilen igen av poliserna, som hade klivit ur sin egen bil. Poliserna kontrollerade pantrarnas legitimation, trakasserade dem och hotade dem.

Ytterligare två poliser dök upp. Polisen började genomsöka bilens bagageutrymme. De vägrade genomgående att uppge ett skäl till sina handlingar. Då pantern som äger bilen började diskutera med polisen fick han inget svar. Istället fick han armarna uppbrutna bakom ryggen och blev nedlagd på parkeringens asfalt. Han blev mycket hårdhänt behandlad trots att han inte gjorde motstånd. Han fick handklovar.

Den femte pantern, som skulle möta de övriga på parkeringen, fick syn på bilen med de andra i. Han närmade sig den för att observera det hela. Han bemöttes mycket hotfullt av en polisman som knuffade honom och hotade med att även han skulle bli gripen om han inte lämnade platsen.

Den kvinnliga pantern kände sig obekväm med att bli visiterad av en aggressiv manlig polis. Hon bad om att få bli visiterad av en kvinna men fick svaret att inga kvinnliga poliser fanns tillgängliga. Hon frågade var på kroppen hon skulle visiteras och så vidare men fick inget svar. Istället tvingades hon kliva ur bilen och underkasta sig visitationen.

Den av pantrarna som äger bilen blev slutligen omhändertagen och bortkörd i en polisbil. Polisen använde en lag som kallas PL 13, ”Störande av allmän ordning”.

Pantrarna mobiliserade. Snart åkte tre fulla bilar mot polisstationen på Aminogatan i Mölndal. Vi ville visa polisen att vi stödjer vår kamrat, att han inte är bortglömd, att han är mänsklig, och dessutom behövde vi överlämna hans telefon eftersom polisen slog den ur handen på honom då han försökte ringa med den.

Så vi stod där i blåsten och försökte kommunicera med staten via den knastrande porttelefonen. Vi är trötta på att behandlas som djur av polismakten som borde skydda oss istället för att gång på gång beröva oss vår värdighet.

Vi vet inte om pantrarnas bil förföljdes för att poliserna såg en bil full av förortsbor eller för att de såg en bil full av politiska aktivister. Vi vet bara att de inte såg medborgare eller ens människor. Vi pantrar säger att det räcker. Vi säger att alla människor förtjänar respekt och värdighet.

Så långt pantrarnas egen berättelse (något editerad och förkortad) om det som inträffade. Vad jag förstår av det som polisen gjorde inte tillåtet. I alla fall inte om de hävdade att det handlade om PL 13 (Polislagen paragraf 13). PL 13 kan inte användas på det sätt som polisen gjorde och därför är ingripandet redan från början otillåtet. Polisen hade istället kunnat hävda misstanke om brott och ingripandet hade därmed varit lagligt. Polisen får lov att stoppa och kontrollera människor av många skäl. Men i detta fall var PL 13 inte användbart så om polisen använde den paragrafen så gjorde man fel och kan anmälas.

Att en man visiterade en kvinna är inte tillåtet. Det var inte på något sätt nåt akut läge som gjorde att man kunde frångå denna grundregel. Om ingen kvinnan finns på platsen kan visitation ske senare och göras av en kvinna.  Så hade kunnat ske även i detta fall. Poliserna bör anmälas för tjänstefel och sexuella trakasserier/övergrepp.

Det hela är på ytan ett solklart fall av trakasseri och övergrepp. Men det blir mer problematiskt om det var så att en av de två personer som tidigare misstänkts för mordet på Diren Öz i Biskopsgården fanns med i bilen. PL 13 skulle inte vara användbart ändå i första skedet, men polisen har då haft ett fullt legitimt skäl att kolla bilen. De kunde naturligtvis ha uppträtt trevligare för det.

I det läget så blir PL13 också användbart i fall att någon i bilen uppför sig på ett sätt som polisen bedömer vara störande av allmän ordning. Ett begrepp som naturligtvis används subjektivt av polisen och ingen har nån som helst möjlighet att i en rättsprocess får rätt gentemot polisen om man tycker de gjort en felaktig bedömning.

PL 13 är därför i många fall ett användbart instrument för polisen när man vill trakassera folk. Det går alltid att hävda att den gripne/omhändertagne störde allmän ordning och det går aldrig att få rätt mot polisen i efterhand.

Oavsett det formella skälet till att polisen stoppade bilen i det första skedet är det hela ändå att betrakta som ett rent trakasseri av de som drabbades och inte acceptabelt. Oavsett om det hela var lagligt eller inte så handlar det ändå om ett oacceptabelt trakasseri riktat mot ungdomar/unga människor från förorten och/eller politiska aktivister.

Svensson/Pantrarna

Intressant?
I media: GP, GFT,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements