Även folk som begått brott har rätt att ha ett jobb

I några artiklar har Borås Tidning (BT) skrivit om en flyttfirma i Borås, Kvalitetsflytt i Sverige AB. Enligt BT har firman använt en fullvärdig Hells Angels-medlem som skrämseltaktik. Han ska enligt tidningen ha visat upp sig iklädd sin Hells Angels-väst om flyttfirman misstänkt att det skulle vara svårt att ta betalt. BT uppger också att en av ägarna ska sedan många år ha band till tongivande personer inom mc-grupperingen.

Att de haft en fullvärdig medlem i Hells Angels (HA) som anställd medger företaget liksom att de haft anställda som tidigare eller under anställningen begått brott. Men inget av det är märkligt eller olagligt. Ett företag har inte ansvar för vad anställda gör i övrigt och det är inte förbjudet att ha brottslingar anställda. Det är inte heller förbjudet att ha anställda som är medlemmar i Hells Angels.

Det har i alla tider varit vanligt att folk i samhällets utkant arbeta tillfälligt på flyttfirmor. De har ofta behov av tillfällig arbetskraft vid olika flyttuppdrag men inte behov av personal på permanent basis. Att personer som begått brott eller är brottslingar arbetar på flyttfirmor har därför alltid varit vanligt. FDörr i tiden var det också vanligt med svart betalning. Hur det är numera vet jag inte. I det här fallet handlar det om personer som begått grova brott, mord och mordförsök, som hotat folk och kört lastbil när de varit påtända (påverkade av droger). Men som sagt vad, även sådana personer har rätt att arbeta och det är ju bättre att de arbetar någonstans än att de är utan jobb.

Dessutom tycks företagets ägare ha band till Hells Angels på andra sätt. De har HA-prylar på kontoret och kan alltså misstänkas har sympatier för mc-klubben liksom att ha stött dem med pengar genom att köpa prylar av dem. Det är inte heller förbjudet. Det är kanske olämpligt. Det är också uppenbart lämpligt att Borås stad och Västra Götalandsregionen använder en sådan firma för en del av sina flyttuppdrag. Men flyttföretaget och dess ägare har inte gjort något olagligt. BT:s uppskruvade rapportering om företaget verkar faktiskt lite överdriven. Observera också att BT inte anklagat firman för svarta betalningar eller någon annan typ av ekonomiska brott (inte i nuläget i alla fall). I så fall hade läget varit allvarligare och problemet betydligt större.,

Kvalitetsflytt i Sverige AB har tre ägare, Örs Dezsy, Peter Ingemar Karlsson och Hans Robert Karlsson. Peter Ingemar Karlsson är ordinarie styrelseledamot och Therese Rabbmo suppleant. Hon är sambo med Peter Karlsson. Företaget har idag cirka 50 anställda.

De två bröderna Karlsson äger också BDL Construction AB, en mindre byggfirma. I styrelsen för denna sitter Hans Karlsson med Peter Karlsson som suppleant.

Advertisements