Fängelse för kontraktsmord i Rosengård

En kväll i juli 2018, närmare bestämt den 16 juli sköts en 23-årig man ihjäl i på von Rosens väg i Rosengård, Malmö. Han sköts av en person på en moped varandra. Flera skott träffade både kropp och huvud. Skytten sköt även mot andra personer som var i sällskap med den dödade 23-åringen. Därefter  lämnade han platsen på mopeden.

Senare under kvällen hittades mopeden utbrunnen i Persborg, som inte ligger långt ifrån mordplatsen. I en buske precis i anslutning påträffades mordvapnet. DNA från 22-årige Samir Berglind från Gävle hittades på vapnet. Senare kunde polisen även kartlägga att han hade befunnit sig i Malmö vid tiden för mordet.

Mordvapnet har använts vid minst tre tidigare skjuttillfällen i Malmö sedan 2016, alla närliggande i tid och inget fall verkar det finns någon koppling till mord eller till något mordförsök som utretts.. Två skjutningar på Mobäcksgatan 160424 och 160427 samt Söderkullastigen 160516.

Samir Berglind greps i oktober 2018. Tre månader efter mordet. Han bar då på en skarpladdad pistol. För vapenbrottet dömdes han till två år och sex månader i fängelse. För det brottet sitter han för närvarande i fängelse. Han har nu också dömts till 12 år och sex månade i fängelse för mordet som av allt att döma var ett beställningsmord då Berglind saknar motiv, helt saknar kopplingar till offret och bor i Gävle.Tingsrätten tog hänsyn till att straffet för vapenbrottet kunde ha ingått i den nu utdömda domen när längden på straffet mordet bestämdes.

Den dömde mannen förnekar brott och domen ska enligt Berglinds advokat överklagas. Enligt egen utsago hade Berglind rest till Malmö för att köpa en pistol. Tidigare på dagen skulle han ha fått ett erbjudande att köpa en pistol men tackade nej och det är enligt honom anledningen till att hans DNA fann på pistolen som senare användes för att skjuta ihjäl den skjutne 23-åringen, Zakaria ”Zaki” El Khayyati. 29-årige Bashkim Sylejmani dömdes för medhjälp till mordet till fängelse i fyra år. Enligt tingsrätten är det bevisat att han försåg Samir Berglind med mopeden med vetskap om att den skulle användas vid mordet. Det har funnits andra misstänkta i ärendet men vem som beställt mordet är oklart och ingen annan har åtalats.

El Khayyati verkar tillhöra grupperingen kring Amir Mekky som utsatts för flera attentat under senare tid, bland annat spelcaféskjutningen där tre personer dog.

I förundersökningen har personer förhörts om de känner till namnet Valmir Kupa. Berglind ska enligt förundersökningen ha träffat ett par välkända personer i Malmös under värld vid sitt besök i Malmö, Sayed El-Moghrabi och Alexander Ghara. Den senares bror och far har mördats i gängrelaterade mord. Dessutom ska han ha träffat ett antal andra personer som är dömda till fängelse för narkotikabrott och vapenbrott. Två av de personerna är inte från Malmö utan en av dem är från Dingle och den andre från Stockholm och Gävle. Dessa två har suttit på behandlingshem tillsammans med Sayed El-Moghrabi. Den sistnämnde av de två är Alexander Malik och han åkte ihop med Berglind till Malmö. Han är för närvarande misstänkt för inblandning i ett mord i Ledinge i Knivsta, Uppland den 12 oktober i år där den huvudmisstänkte är hans styvbror Alexander Ceesay.

Sayed El-Moghrabi har kopplingar till en person från en känd familj i Malmös undre värld vid namn Valmir Kupa, från familjen Kupa och K-falangen. I förundersökningen förhörs personer om de vet vem Valmir Kupa är. Men det finns inga som helst tekniska kopplingar eller bevis på att Kupa haft något som helst med mordet att göra.

Mordet kan var direkt kopplat till ett mord och kanske en hämnd för ett mord som ägde rum 2016, mordet på Quendrim Bajramaj på Annelundsgatan i november 2016. El Khayyati var misstänkt för inblandning i detta mord. Han var också varit misstänkt för inblandning i en kidnappning i juni månad år 2018.

Läs mer:

 

 

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!