Los Suecos – mördargänget från Malmö i Spanien

I november och december 2018 greps ett stort antal personer som misstänkta för inblandning i ett antal mord i Spanien. Några greps i Malmö den 28 november medan andra greps i Spanien. Gänget kallas i spansk media för Los Suecos och de anses vara ett gäng ovanligt brutala ”sicarios”, dvs yrkesmördare.

Anledningen till att de kallas Los Suceos är att de är födda i Sverige och länge utgjort en central del i Malmös kriminella värld allt från sina unga tonår i Seved till nutid. Den centrala personen i grupperingen är Amir Mekky som var måltavlan för skjutningen utanför spelcafét Galaxy i Malmö. Han tillhör dock inte de gripna och häktade utan är efterlyst. Sannolikt befinner han sig i Marocko. Amir Mekky är skriven i Danmark så han betraktas ibland som dansk, men han är en välkänd person i Malmös undre värld.

De misstänkta för brott är i nuläget 9 personer, bröderna Ahmad Abdul Karim (Hamade) och Karim Abdul Karim (Papo), Fakhry Mekky (bror till Amir Mekky) Rami El Mohamad, Perparim Vejseli, Yvonne Nilsson, Daniel Owusu Nilsson, Rasmus Nöbbelin och Al-Sherif Gomah. Minst 7 av dem ska vara häktade.

Mord

Ett av de mord de anses ha utfört är mordet på den 37-årige gängledaren, kokainsmugglaren och knarkkungen David Ávila Ramos (Maradona) den 12 maj 2018. En svartklädd man på en motorcykel utan registreringsplåtar körde upp jämsides med det fordon som Ramos färdades och avfyrade fem skott.

Mordet ägde rum när Ramos och hans familj lämnade San Pedro de Alcántara-kyrkan efter att ha varit där för sonens första nattvard. Ramos ska ha varit skuldsatt till andra drogkungar och kriminella när han sköts ihjäl och ett gym i San Pedro Estepona och en nattklubb/strandrestaurang (Café Heaven) som han ägarintressen i förstördes genom anlagda bränder några dagar innan mordet. Hans partner i Café Heaven, Naoufal Mrabet, omkom i Dubai dagens efter mordet på Maradona i vad som rapporterats som en bilolycka.

Ett annat mord som knutits till Los Suecos är mordet på en annan knarkkung, Sofian Mohamed Ahmed Barrak (El Zocato). Han sköts med nio skott på tröskeln till sitt hem som också det ligger i Estepona. Skytten var enligt vittnen en maskerad man på en motorcykel. En av bostäderna låg när El Zocatos hem.

Gänget ”Los Suecos” som de kallas i spansk media ska också ha utfört ett par sprängningar.

Dödsängeln

Enligt spansk polis ska Amir Mekky ha haft nära kontakt med en man vid namn Ridouan Taghi som är efterlyst av Europol för inblandning i en mängd olika typer av brottslighet, bland annat en mängd mord, därav 5 i Nederländerna. Han har varit bosatt i Nederländerna men ska ursprungligen vara från Marocko. Dessutom misstänks han vara ledande i en spanska knarkkartell.

I spansk media kallas han Dödsängeln och för El Patron av Amir Mekky. Ridouan Taghi ska vara den som beställt morden och hjälpt Los Suecos utföra morden i Spanien. Amir Mekky  träffade El Zocato bara några timmar före mordet och polisen misstänker att Mekky skulle pressa honom på pengar. Istället sköts El Zocato.

Enligt uppgifter i nederländsk media håller sig Ridouan Taghi undan rättvisan i Dubai tillsammans med en man vid namn Said Razzouki som uppges vara Taghis högra hand.

De misstänkta

Den som misstänks för att ha utfört mordet på El Zocato är Hamade. Spanska polisen har övervakningsfilmer som de menar kan bevis att Hamade utförde mordet. Redan dagen efter skjutningen vid spelcafét Galaxy reste Hamade ner till Spanien. Han greps i Sverige. Papo har varit misstänkt för två mord i Malmö men har aldrig blivit dömd. Han greps i Spanien och tycks ha varit bosatt där sen 2018. Det är oklart vad han är misstänkt för i Spanien.

Rami El Mohamad har varit misstänkt i ett antal mordutredningar i Malmö, bland annat var han häktad som misstänkt för mordet på Nermin Karamehmedovic. I Spanien misstänks han för att ha hämtat sprängladdningar som han sedan apterat. Reste från Malmö till Spanien bara dagar innan sprängladdningarna exploderade. Preparim Vejseli  hade sällskap med El Mohamad på resan ner till Spanien och misstänks ha varit inblandad i en sprängning. Båda två greps i Sverige.

Fahkry Mekky är ägare till ett par nattklubbar som misstänks fungera som penningtvättsföretag. Han greps i Spanien tillsammans med sin flickvän Zehraa Ahmadi. Hon ska var på fri fot och inte häktad.

Motorcyklar

Övriga häktade kan inte sägas ingår i Los Suecos utan har stått för leveransen av en av motorcyklarna-

Vid den spanska polisens tillslag mot bostäder som använts av medlemmar i Los Suecos hittades motorcyklar som använts vi de aktuella morden. Yvonne Nilsson stod som ägare på den motorcykel som användes vid mordet på knarkkungen som kallades Maradona. Hennes son Daniel Owusu Nilsson misstänks ha fraktat ner motorcykeln i lastbil till Marbella. Han hade sällskap med Rasmus Nöbbelin i lastbilen. De tycks alla tre ha gripits i Sverige. Al-Sherif Gomah som är bosatt i Norge men född i Kristianstad hyrde en bil som användes vid ett av dåden i Spanien. Han greps i Norge.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!