Influerares sajter är inget annat än veckotidningar på nätet

När jag var barn och långt därefter fanns det en mängd så kallade veckotidningar i Sverige med namn som Året Runt, Hemmets Veckotidning, Hemmets Journal, Allers, Allas etc. Dessa var inriktade på kvinnliga läsare och handlade om mode, stickning, utseende, smink, astrologi osv. Många avd em finns kvar även idag men deras roll har i huvudsak övertagits av så kallade influerare som publiceras sig på olika sociala medier på nätet, må det vara en blogg, en podd, instagram, youtube eller nåt annat. Det är yta och ytlighet samt verklighetsflykt som dess ”influerares” kanaler förmedlar precis på samma sätt som de gamla veckotidningarna.

För män fanns de så kallade herrtidningarna Fib-Aktuellt, Lektyr och Se med bilder på nakna kvinnor och artiklar om brott liksom ett antal tidningar om teknik som exempelvis Teknikens värld och liknande produkter, exempelvis MC-nytt. Av tidningarna för män finns egentligen inga kvar utan de har helt ersatts av sajter på nätet som dock i allmänhet inte drivs av så kallade influerare. Manliga så kallade influerare tycks istället främst syssla med spel och musik även om några driver poddar om brott (de brukar vara experter på att stjäla material, dvs de begår upphovsrättsbrott) eller politik.

Det är för mig uppenbart att de så kallade influerarna inte är nåt annat än forna tiders veckotidningar förflyttade till internet. Yta, skönhet, pyssel, mode etc för kvinnor. Porr, teknik, spel och musik för män.

Inget har egentligen förändrats, det är bara publikationskanalerna som ändrats.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!