Det får vara slut med Åkessons lögner i media

Emanuel Karlsten i GP kritiserar i en artikel konkurrenttidningen DN för att de lämnar utrymme åt Åkesson för att sprida falsk information, felaktiga uppgifter och vilseledande påståenden. Han menar att DN borde sluta ge spridning åt Åkessons felaktigheter:

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson använde under söndagen Dagens Nyheters debattsida för att kräva statsepidemiolog Anders Tegnells avgång. Han trummade i artikeln ut ett antal påståenden om vad Folkhälsomyndigheten sagt och gjort. Nästan samtliga var vilseledande. Ändå publicerade DN.

Det är märkligt. För visst borde också redaktioner ha ansvar för att en text håller sig inom hederlighetens gränser?

[…]

Visst är det rimligt att allmänheten får ta del av att partiledare vilseleder och skriver faktafel. Men DN:s publicering gör inte allmänheten en tjänst. Texten hade funnits ändå. Publiceringen ger istället legitimitet och tyngd. Förklarar att av alla inskickade texter är den här mest relevant och intressant. Det är att göra sig till megafon för någon annans budskap. Givetvis ska Jimmie Åkesson få skriva i DN, men hans felaktigheter och vilseledande budskap borde åtminstone pekas ut. För vad är annars skillnaden mellan DN och Jimmie Åkessons Facebooksida?

DN har inte kommenterat Karlstens artikel men märkligt nog har tidningen publicerat en liknande artikel med kritik av SVT. Detta i form av en krönika av TV-krönikören Johan Croneman så det är inte en lika tung artikel som Karlstens som i sig själv inte heller är speciellt tung då det är en debattartikel publicerad på kultursidorna. Croneman tycker att Åkesson får alldeles för stort utrymme i SVT:

Jag vet inte i hur många nyhetssändningar som Jimmie Åkesson fick pumpa ut sitt budskap. Han satt i en bil och sade: ”Avgå, alla.” Generaldirektören för Folkhälsomyndigheten Johan Carlson borde avgå. Och statsepidemiologen Anders Tegnell borde få sparken.

[…]

Om man bortser de senaste pandemimånaderna: Finns det någon svensk politiker som numera pluggas så hårt i SVT som Jimmie Åkesson? Vore det inte klädsamt med ett självkritiskt reportage om hur Jimmie Åkesson på tio år gick från public enemy i public service till hela Tv-husets gosebjörn.

Både Karlsten och Croneman har rätt. Åkesson får för stor uppmärksamhet och media borde sluta sprid hans lögner. Twitter framstår i det avseendet som bättre än DN och SVT. De har tröttnat på den US-amerikanske presidentens lögner. I USA får faktiskt hela den moderna så kallat ”objektiva” journalistiken som baseras på maximer och tankefigurer som ”alla måste höras”, ”båda sidor måste få utrymme”, ”sanningen är relativ”, ”lika stora kålsupare” en allt mer omfattande kritik:

Wesley Lowery, reporter på nyhetsmagasinet 60 minutes på CBS, skriver på Twitter att den objektivitetsfixerade, låta-båda-sidor-komma-till-tals-journalistiken är ett ”misslyckat experiment”. Han hävdar att bevakningen måste förändras och på ett annat sätt än i dag söka sanningen.

Det är dags att svenska journalister slutar rapa upp så kallade nyheter och påståenden som de inte faktagranskar. Det är dags för svenska journalister att sluta sprida lögner, sluta hjälpa till med att sprida lögner och för svenska tidningar att sluta ger utrymme åt folk som ständigt ljuger och hittar på. Dags att sluta ge utrymme åt folk som sprider falska nyheter, och vilseledande påståenden.

Advertisements