Fängelse för stort cannabisparti

I februari hittade polisen ett större parti cannabis i en källare i en fastighet i Bjurslätt på centrala Hisingen i Göteborg. Två män, en 33-åring och en 32-åring, dömdes i veckan till sex års fängelse vardera.

Det hela började med att den äldre av de nu dömda männen kontrollerades på en pizzeria i området då han var rejält drogpåverkad. Sannolikt hade polisen då spanat en tid på honom då de genom EncroChat-härvan fått ett tips om narkotikahandel i de aktuella personernas regi.

Vid efterföljande husrannsakan i mannens bostad i Kvillebäcken påträffades sedan tre hekto hasch och 33 500 kronor i kontanter. Mannen som heter Stefan Ortiz hade också en nyckelknippa på sig vid kontrollen på krogen.

Polisen prövade därefter nycklarna i en lång rad dörrar i Bjurslätt på en adress till vilken Ortiz hade en tagg för att öppna porten. Taggen var registrerad på en helt annan person som tidigare bott på Arvid Lindmansgatan i området. I ett av de källarförråd på Arvid Lindmansgatan som en av nycklarna passade till hittade polisen 261 kilo cannabis. De gillrade en fälla med övervakningskameror på förrådet för att se om någon annan person också skulle kunna knytas till cannabispartiet. Den yngre av de två männen, Sebastian Meza Silva, filmas när han öppnar förrådet. Tingsrätten menar i domen att det ställt bortom allt rimligt tvivel att såväl 33-åringen som 32-åringen haft tillgång till och besittning av narkotikan.

Det finns en historisk koppling till de kriminella nätverken i Biskopsgården via släktingar till de två dömda.

Läs mer om EncroChat:

Advertisements