Sven Granaths teorier om skjutningarna nog inte helt korrekta

Sven Granath som är analytiker på Stockholmspolisen menar att ökningen av antalet gängrelaterade skjutningar i Stockholmsområdet har tre orsaker i en intervju i tidningen ETC. Han menar ett av skälen är att den illegala ekonomin ökat under senare år och att den främst handlar om narkotika och utpressning/indrivning. Den andra orsaken är ökad tillgång på skjutvapen och den tredje orsaken är mobiltelefoner, appar och social medier. Det är naturligtvis trams. Våldet har inte ökat i Göteborg trots att Göteborg berörts av precis samma utveckling.

Dessutom menar Granath att covid-19-epidemin påverkat situationen och förvärrat våldet mellan de kriminella gängen. Detta då tillgången på narkotika ska ha minskat. Hans slutsatser när det gäller är onekligen felaktiga då ingen statistik visar någon som helst minskning av narkotikatillgången i Sverige.

Granath menar också att det uppstått spänningar på grund av nyckelpersoner i olika gäng gripits och att våldet ökat på grund av detta. Även detta är dumheter. Samma sak har hänt i Göteborg där våldet minskat sen 2013, dvs under samma tid som våldet ökat i Stockholmsområdet. Det finns uppenbarligen inget samband mellan gripna och fängslade nyckelpersoner och ökande våld.

Den enda skillnader som finns mellan Stockholm och Göteborg är hur polisen arbetar. Polisen i Göteborg med mjuka metoder och förebyggande arbete medan polisen i Stockholm präglas av hårdare tag och repressiva åtgärder.

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!