Miljardär åtalad för grovt jaktbrott

I fredags väcktes åtal i ett ärende som rör bland annat grovt jaktbrott. Ärendet har utretts i artskydds- och kulturarvsbrottsgruppen på Noas (nationella operativa avdelningen) utredningssektion sedan våren 2018.

Brotten har begåtts i Västmanland med omnejd, och under utredningsarbetet har artskydds- och kulturarvsbrottsgruppen på Noa samverkat med bland annat polisregion Bergslagen, NFC och specialistfunktioner inom Noa. Avgörande i arbetet har även varit samverkan med andra myndigheter, som till exempel Naturhistoriska riksmuseet.

– En av utmaningarna i utredningsarbetet har varit den tystnadskultur som råder kring grova jaktbrott, det har inneburit svårigheter att utreda och präglat utredningen, säger Åsa Elfving, utredningsenheten på Noa, i ett pressmeddelande.

Två personer, den ene är miljardären Karl Hedin, och den andre en trettioårig anställd i hans företag, är misstänkta för grovt jaktbrott efter att ha jagat varg den 26 oktober 2018 i Surahammars kommun. Hedin är tillsammans med ytterligare två personer, en man i 50-årsåldern och hans fru i samma ålder, även misstänkt för olika brott i hanteringen av giftet karbofuran. Brottsrubriceringen för Karl Hedin är i den här delen förberedelse till grovt jaktbrott eftersom åklagaren menar att syftet med giftet var att döda varg. De tre har varit mer eller mindre delaktiga i förberedelse till grovt jaktbrott, då de har hanterat giftet med syftet att döda varg. Mannen i paret åtalades för förberedelse till grovt jaktbrott och kvinnan för medhjälp därtill.

– Detta är ett ärende som engagerat många under lång tid. Det har varit många turer under resans gång men nu får tingsrätten värdera den bevisning som åberopas, säger Lars Magnusson, kammaråklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, i ett pressmeddelande.

Hela utredningen är en illustration av hur tystnadskulturen är utbredd på den svenska landsorten. Ingen vill uttala sig och ingen vill samarbeta med polisen. Karl Hedin visar ingen ånger, hävdar att han är oskyldig och är övertygad om att kommer att frias:

– Karl Hedin åtalas för grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott, säger kammaråklagare Lars Magnusson.

Expressen når Karl Hedin någon timme efter att åtalet mot honom blivit offentligt. Han tycker det är skönt att kommit till ett läge att han nu på allvar kan försvara sig i en rättssal.

– Jag är inte orolig när jag läser åtalet. Men jag är överraskad över att åklagaren har gått fram med åtalet. Jag förstår inte hur han ska kunna bevisa något. Åklagaren har inget mer än tidigare. Bara en massa löst indiciesnack. Det är så tokigt. Det går inte att påstå eller bevisa att jag tänkte skjuta varg den 26 oktober 2018.

Även de övriga åtalade förnekar brott. Den åtalade kvinnan har varit den enda av de åtalade som samarbetat med polisen och åtalet bygger till stor del på hennes utsagor. Hon har i media kallats polisens huvudvittne men har tagit tillbaka anklagelserna mot Karl Hedin och sin man när det gäller gifthanteringen. Polisen misstänker att hon utsatts för påvekan och hot men har inga bevis för att så skett.

Advertisements