Oroligt på Frankrikes gator

Det är oroligt på Frankrikes gator efter Sarkozys valseger. Det är inte underligt då han vunnit valet genom att överta en stor del av sina argument från fascisten Le Pen. Grova påhopp på invandrare och arbetare är inget som Sarkozy dragit sig för. Kanske förvånande för många, då Sarkozy själv är ättling till invandrare. Men förstås inte vilka invandrare som helst, ungerska adeln är hans ursprung. En adel med kända historiska traditioner om att stödja diverse fascistiska grupperingar i hemlandet. Så det är inget att undra över, när han kommer med hätska angrepp på fattiga människor. Det föraktet har han lärt sig från sina föräldrar och förfäder.

Vi kommer att få se en nedmontering av välfärden till förmån för de rika och storföretagen. Precis på samma sätt som sker under den svenska högerregeringen.

För mig framstår det inte underligt alls att ungdomar och andra går bärsärkagång på Frankrikes gator. Inte underligt alls. Visserligen leder det ingenstans. Men ibland kan man behöva ventilera sin frustration. Nej, för att de franska arbetarna ska kunna bemöta Sarkozys kommande offensiv mot deras intressen och liv krävs organisering tillsammans, krävs mobilisering på gatorna, i bostadområden och på arbetsplatser. Det krävs att den franska vänstern går till frontalattack mot den nyliberala politiken. Dvs den franska vänster som kan utgöra ett alternativ till den rasistiska och nyliberala politiken. Dit hör tyvärr inte Royal.

Inför nästa val borde den franska vänstern ena sig kring det starkaste partiet, LCR, med sina talesmän Olivier Besancenot och Alain Krivine. Förhoppningarna om eller möjligheterna för detta är inte stora. Kommunistpartiet (PCF) vill väl snarast liera sig med Royal och socialistpartiet. emn det utgör inget egentligt alternativ för den franska arbetarklassen. Det innebär bara nyliberal politik i en mer smakfull förpackning. Bättre än Sarkozy – ja. Men inte tillräckligt bra för att kunna försvara välfärden

Läs mer på svenska Besancenot-bloggen, hos franska LCR och på International Viewpoints webbsajt.

Källor: Yelah, DN1, DN2, DN3, SVD1, SVD2, SVD3.

Andra bloggar om: , , ,

Advertisements