Bostadsbristens Göteborg

En lokal socialdemokratisk politiker säger att det är flyktingmottagandet som orsakar segregationen och de dåliga förhållanden i Göteborgs förorter. Hon gör sig till tolk för samma uppfattningar som Sverigedemokraterna och ser inte att det är klassamhället som är orsaken till missförhållandena. Klassamhället och bristen på bostadspolitik.

Bristen på bostäder i Göteborg är ungefär 30 000 enligt en undersökning som gjordes för några år sen. Detta gör att folk får bo extremt trångbott, bo i källare, i lokaler avsedda för kontor, i gamla fabriker osv. Bristen på byggande av hyresrätter gör att bostadsproblemen bara kommer att öka. Hyresrätter byggs inte om bara marknadskrafter får råda. För att hyresrätter ska byggas krävs politiska beslut. Subventionerat byggande av bostäder krävs. En reglerad bostadsmarknad krävs för att bostadsbristen ska kunna avhjälpas. Med en ordentlig social bostadspolitik kan vi också åtgärda vissa saker som orsakas av den stora segregationen. Vi kan bestämma att hyresrätter ska byggas i områden där det huvudsakligen finns villor, och i centrala Göteborg. Att villaområden ska byggas där det huvudsakligen finns hyresrätter.

För att minska bostadsmisär krävs alltså en social bostadspolitik.

Artikelserie i Göteborgs-Posten: GP1, GP2, GP3.
Lite om bostadspolitik: DN.
Andra bloggar om: , , , ,
Technorati: ,

Advertisements
 • Malicia

  Jotack, nog behövs det en social bostadspolitik alltid. Den förra regeringen gjorde inte särskilt bra ifrån sig på den punkten och den nuvarande regeringen tycks utvecklas till en regelrätt katastrof.

  Framför allt behövs små billiga hyresrätter till unga människor och större billiga hyresrätter till familjer med många barn. Jag håller helt med om att dessa bostäder behövs även i områden som domineras av svenskar och av personer med högre inkomster. Vidare håller jag med om att villor – gärna också billiga villor – måste byggas i förorterna. Bostadsmarknadens ekonomiska segregation måste brytas.

  Däremot tror jag inte att just bostadssegregationen och de dåliga förhållandena i förorterna bara är en fråga om klass. Det stämmer att många med invandrarbakgrund har betydligt lägre inkomst än ursprungliga svenskar. Problemet är att många arbetsgivare inte vill anställa personer från vissa invandrargrupper, personer med ”fel” efternamn. Många människor i dessa grupper får inga vettiga arbeten, hur bra utbildning de än har. Om inte det ändras kommer fattigdomen bland stora invandrargrupper att bestå. Och med fattigdom följer en rad problem, vilken etnicitet de fattiga än har.

  Vidare nobbar många fastighetsägare bostadssökande med invandrarbakgrund, sökande med ”fel” efternamn, även om de har arbete och rimlig inkomst. Om inte detta ändras kommer inte bostadssegregationen försvinna. De billiga hyresrätterna i mer välbärgade delar av städerna kommer fyllas av låginkomsttagare som enligt fastighetsägarna har ”rätt” efternamn.

  Sedan tror jag att många nyanlända (och en del inte så nyanlända) tycker att det är svårt att bosätta sig i områden dominerade av ursprungliga svenskar. Det är tryggt att stanna i den grupp man känner sig hemma i, där man kan språket och de sociala koderna. Gudarna ska också veta att svenskar inte är de lättaste att lära känna och förstå sig på. Något måste därför göras för att nyanlända och ursprungliga svenskar kommer i kontakt med varandra och lär sig förstå varandra. Jinge föreslog för en tid sedan ett brett genomfört fadderstystem. Det skulle kunna vara en idé.

 • Anders_S

  Malicia: Jag är överens om din beskrivning. Men jag tror att klasspolitik som i forna tider är det som bäst kan råda bot på problemen.

  Vi måste betona olika fattiga gruppers gemensamm intressen. Detta för att ”vit arbetarklass” inte ska vända sig till högerpopulistiska partier

 • Alexandra

  En sak till: segregation kan inte byggas bort, kan inte informeras bort, kan inte trollas bort. Det är en följd av exkluderingen av utsatta grupper i samhället, av en förstärkning av klassamhället.

  Däremot kan vi trycka på för att slipa bort det kantigaste i denna politiken. Ett sätt är att motverka det lagliga, godtyckliga diskrimineringen som BoPlats Gbg är satt att hålla, genom att låta hyresvärdar -även de som förvaltar VÅR EGENDOM, d.v.s. allmännyttan- plocka ut önskad hyresgäst som från en Stureplanskö. Där verkar de engagerade få resultat,(s) i Gbg är äntligen på väg att ändra sig! Upp till (mp) att göra det med.

  Vidare bör vi, som är intresserade av att bo kvar i staden, vara med och påverka hur den ska se ut. Kankse dags för en dialog med dessa arkitekter?

  /Byggmer.nu