Lågt valdeltagande i Frankrike – LCR gick framåt

Första omgången i det franska parlamentsvalet hade ett extremt lågt valdeltagande. Endast 60% av de röstberättigade deltog i valet. Detta har gynnat de borgerliga partierna till höger. Sarkozys UMP åt upp de röster som Le Pens Front National hade i förra parlamentsvalet 2002. Det fransk valet innebär därför en förlust för demokratin.

Det låga valdeltagandet visar på en kapital misstro mot att det politiska systemet kan komma med lösningar på de problem som folk upplever sig ha. Ett resultat av att politiker av alla borgerliga kulörer (inkl socialdemokratin och kommunistpartiet (PCF)) lämnat över stora delar av beslutandet till den ekonomisk sektorn, marknaden som den kallas. Beslutsfattande har lämnast över till de som har pengar, storföretag och kapitalister. Denna ”politikens abdikation” är det som leder till uppgivenhet, lågt valdeltagande och sådan desperation som vi för något år sen såg i franska förorter.

För vänstern till vänster om socialistpartiet gick det ändå förvånande bra med tanke på det låga valdeltagandet. PCF stod kvar på 5%, samma som i förra valet, LO backade och LCR kan ha fördubblat sitt röstetal, från 1,3% till närmare 2% (osäkert ännu). Inte mycket kan tyckas, men i så fall definitivt en liten framgång i ett val som annars ser ut att ha resulterat i en katastrof för den franska arbetarklassen.

Läs ytterligare en kommentar.
Borgarmedia: DN, SVD, GP

Andra bloggar om: , ,
Technorati: ,

Ett svar på “Lågt valdeltagande i Frankrike – LCR gick framåt”

Kommentarer är stängda.