Vänsterpartiet på normala 5 procent

Den stora opinionsundersökningen från SCB har presenterats. I den hamnar vänsterpartiet på mer normala 5%, dvs gott och väl inne i riksdagen. Detta faktum förändrar dock inte mitt resonemang i mitt tidigare inlägg, Dags för ett bredare vänstersamarbete.

Jag är allstå ute efter ett bredare vänstersamarbetet byggt på klasspolitik och antikapitalism. Jag vill också ha ett bredare parti på vänsterkanten med rätt till organiserade fraktioner/tendenser inuti partiet. Om detta har jag skrivit i inlägget Organisationer inom organisationer.

Borgarmedia: DN, SVD, Aftonbladet, Expressen
Bloggare: Jinge, Stefan Lindborg, Yrsa funderar, Solidaritet och Rättvisa, Eva-Lenas blogg
Andra bloggar om: , ,
Technorati: , ,

4 svar på “Vänsterpartiet på normala 5 procent”

 1. Tack för ännu ett bra inlägg – och grattis till din framgång som bloggare!

 2. Jag tror det stora problemet är att det är en för sverige väldigt främmande fågel.

  I grund och botten är alla vänsterpartier (Utom de trotskyistiska, som jag mindre koll på) modellerade efter det parti de ursprungligen härrör ifrån, dvs Sap.

  Sedan har det ju uppkommit egenheter allt eftersom, men likheterna är stora, det är mest en fråga om nyanser beträffande centralisering, där SKP/KP antagligen är de som är mest styrda, då de vad jag förstår kör stenhårt med demokratisk centralism.

  V är dock mer decentraliserat och individualistiskt än man i allmänhet tror, det är främst en reaktion på den tidigare orienteringen, alltså man blir lite olustig av centralstyrning, pekande med hela handen etc.

  Det är lite kul, för nu har vi ett rätt spretigt och schysst gäng, jag vet några som diggar trotsky, några som är renodlade miljötyper, några som är tokigt fackliga, några älskar staten, några avskyr den, en del vurmar för social ekonomi.

  Jag kan ju inte sia om framtiden, vi får se vad som händer, men vad som än må ske, så är det bäst att i alla lägen låta medlemsdemokratin tala.

 3. Pratier md fraktions/tendensfrihet är en främmande fågel, där har du rätt. Men det var lika dant i Danmark förr. Där har det ändrat sig. Så också i Norge. Varför ska vi inte kunna ändra på det i Sverige också.

  SP är inte modellerat enlig SAP-modellen. SP är modellerat enligt internationella förebilder, exempelvis LCR,med fullständig tendens/fraktionsfrihet specificerat i stadgarna. an gmala östtyska kommunistpartiet, PDS i praktiken acceptera fraktioner borde det väl inte vara så svårt för svenks vänsterpartiet.

 4. Tja, vad det gäller sådant sammanfattar Deng Xiaoping det hela rätt bra; ”Det spelar ingen roll om en katt är svart eller vit bara den fångar möss”

  Alltså, organisationen får se ut som den vill, bara det blir en socialistisk politik. 😉

  Allt går väl an, utom möjligen demokratisk Centralism i östblocksmodell, det går faktiskt bort.

Kommentarer är stängda.