Privatisering av universiteten?

Den ny chefen på Högskoleverket, Anders Flodström har uttalat sig för färre universitet i Sverige. För att höja kvaliteten är de skäl han uppger. Jag vet inte hur det är med den saken. Men det är inte bara färre universitet han förslår. Det han faktiskt föreslår är att vi ska ha färre universitet/högskolor som drivs av staten. De andra ska vara oberoende. De ska inte avskaffas. De ska inte drivas av staten. Alltså ska de privatiseras. Det är den enda slutsats jag kan dra. Även om han inte säger det rent ut.

Marknaden ska in i det högre utbildningsväsendet också. Med ökande segregering som följd. För så är det ju i USA, som Flodström hela tiden tar som exempel. Och sen kanske det blir som i USA, du får jobb på grund av vilken högskola du gått på. Inte utifrån vilken utbildning du har. Ökad segregering. Svårare för arbetare att få ett bra jobb.

Det hela ligger helt i linje med Leijonborgs förslag om examenspremie. En sak som gynnar den som inte behöver jobba för att finansiera sina studier. Klassorättvisan ska breda ut sig. Det verkar vara meningen och konsekvensen med dessa förslag.

Bloggat: Petter Partikulärt, Alliansfritt Sverige
Borgarmedia: DN, SVD1, SVD2, AB, SVT
Andra bloggar om: , , , ,

3 svar på “Privatisering av universiteten?”

  1. Det finns ju faktiskt redan ett exempel på ett privat universitet i Sverige. Chalmers. Det finns dessutom ett jämförbart statligt universitet – KTH. Är det verkligen så stora skillnader i segregation mellan dessa som du påstår att det automatiskt blir?

  2. Antagligen vill Flodis att de skall drivas som stiftelser, som Chalmers drivs idag. Dessutom: Universitetsutbildning utan krav eller jobbmöjligheter blir ett bedrägeri för arbetarbarn, men ett förlängt dagis för rikemansbarn.

  3. Magnus: Ja, jag vet att Chalmers är privat idag. Det är säkert så Flodström vill att det ska vara.

    Och nej, ett privat universitet leder inte till segregation. Det är först när systemet är färdigtförvandlat till det amerikanska som vi kommr att få segregation. Man förändrar i små steg, så det inte ska märkas och sen står vi där med skiten.

    Carl-Magnus. Är helt överens med din andra mening, mend et var inte vad jag skrev om i mitt inlägg.

Kommentarer är stängda.