Rättsosäkert!

Hur avgör man vem som tillhör ett gäng? Hur vet man vem som är medlem i ett gäng? Om denne aldrig gjort nåt kriminellt, varför ska den då betraktas som brottsling? Personen är ju faktiskt inte brottsling bara för att hans/hennes kompisar är kriminella. Men rikspolischefen Stefan Strömberg tycker att medlemsskap i kriminella gäng ska vara brottsligt i sig.

De kriminella gängen utfärdar inga medlemskort, de utfärdar inget bevis på att någon är medlem. Konsekvensen är att polisen kan påstå vad som helst om en individ. Osäkerheten blir större. Det blir rättsosäkert. Vem som helst kan , utan att ha begått brott, anses vara kriminell. Ett sånt samhälle kan man inte ha.

Hur avgör man förresten om ett gäng är kriminellt? Genom att de har västar? Genom att det finns folk som är kriminella som är medlemmar? Samma godtycke blir det här alltså.

Däremot kan jag inte se nåt problem med en statlig polis (ett slags FBI). Inte fler problem än det finns idag alltså.

Vill man komma åt gängen är det sociala åtgärder som behövs. Och ju mer borgarregringen skär ner – ju mer gynnas de kriminella gängen. Kan du inte få hjälp av staten så kan du få det av nåt kriminellt gäng. Men vissa krav följer förstås med. Sånt är redan verklighet i enstaka bostadsområden i Göteborg. Det är sånt som kallas maffia. Mer nedskärningar eller hårdare tag kommer inte att göra det bättre.

Borgarmedia: DN1, DN2
Andra bloggar om: , , , , , , ,