USA överger kurderna

Genom att lova kurderna i Irak viss självständighet kunde USA locka dem till att ge stöd till USA:s invasion och ockupation av Irak. Nu när en viktigare allierad till USA är missnöjd med detta arrangemang kommer förmodligen USA att sälja ut kurdiska intressen till förmån för Turkiets intressen. Och kurderna har ånyo utnyttjats av andra krafter. Blivit en bricka i spelet utan att vinna något på det. Utnyttjade och fortsatt förtryckta.

Det är också så att kurdernas intressen inte gynnas av oövertänkta attacker mot turkiska intressen. Förmodligen vore det bättre för kurdernas möjligheter att kurdiska grupper helt avstod från våld. Jag tror att det skulle föra deras kamp längre. Att de skulle nå längre med sin kamp för fler rättigheter. För sitt språk etc.

Samtidigt som USA ökar sitt stöd till Turkiet ökar de också sina insatser i Irak. Det hela bådar inte gott för kurderna.

Borgarmedia: SVD, DN, DN2
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,