Det är inte okej att bete sig illa

Det är inte okej att uppträda på ett otrevligt och obehagligt sätt bara för att man blir upprörd över en satir. Det inser Tiina Rosenberg också själv och ber om ursäkt för sitt raseriutbrott mot gruppen Last Call. Det är möjligt att gruppen bör kritiseras, men det ska i så fall inte ske på ett sätt som är obehärskat, aggressivt och otrevligt.

Det är troligt att studentspexstraditionen är en antik och fördomsfull rest från en tid när överheten, eliten dominerade universiteten i ännu större utsträckning än nu och att den därför måste kritiseras ordentligt som Rosenberg säger. (jag vet själva för lite om detta, har aldrig tillhört miljön eller bevistat nåt studentspex, men finner hennes utsagor trovärdiga).

Men man ska inte bete sig illa och aggressivt när man kritiserar detta. Det behövs inte. I själva verket gör det kritiken svagare. Det har Tiina Rosenberg förstått. Men däremot inte mina bloggkamrater LOKE samt RoyaMatilda. Det försvarar båda ett fealktigt agerande. Men som jag ser det kan man ta avtsånd Rosenbergs raseriutbrott, samtidigt som man tycker hon har rätt i sak. Så gör tyvärr inte LOKE och RoyaMatilda.

Nu ska ni inte heller missta er, jag anser inte alltid det är fel att bli arg, jag har själv blivit upprörd och avbrutit rikspolischefen i direktsändning i TV. Det tycker jag var rätt handlat. Jag var dock inte otrevlig och aggressiv.

Intressant?
Bloggat: Badlands, HBT-sossen,
Borgarmedia: SDS, SVD,
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements
 • Adam

  Fnys! Att en rabiatfeminist /*::::*/ blir så upprörd av en småtramsig text säger lååångt mer om henne än om texten, framförandet, tillfället eller personliga åsikter.
  Snarare vittnar det om hur DJUPT osäker hon är om sig själv och sin roll i världen i allmänhet och i Lund i synnerhet.

  Att hon ber om ursäkt efteråt hjälper lite, men det beror troligen på att hon har goda vänner som ger bra råd, snarare än att hon har drabbats av insikt.

 • Anders_S

  Adam: Det är inte okej att skriva förolämpningar heller. Därför är två ord borttagna från din text. Men innehålyet är inte förändrat för det.

  Det är mycket möjligt att hon är osäker i dessa sammanhang, hon säger det ju i princip själv. Vi som kommer från arbetarklass och arbetarkalsssammanhang känner oss ofta osäkra i akademiska och/eller överklasscirklar.

  Så det hela säger faktiskt en del om hur klassamhället fungerar. Genom klassamhällets funktionssätt och genom att få arbetarklassmänniskor att känna sig utanför, mindre värda osv kan man få människor med ursprung i arbetarklassen att tappa fattningen. Inte okej, men förståeligt.

 • Anders: Jag håller med dig! Jag ville bara röra om lite i den heta grytan av unisont häcklande och förolämpningar som sedan riktades mot Tiina hos kommentarer och bloggare. Det finns värre saker att störa sig på än att en professor höjer rösten mot något som är osmakligt.

 • Anders_S

  Kristoffer: Det finns definitivt värre saker. Jag misstänker dessutom att jag också skulle blivit upprörd/förbannad om jag varit där. Men jag hade nog ångat ut och skrivit nåt på bloggen (en fin ventil, att blogga).

 • Anders: Ja, vad skulle man gjort om man inte hade bloggen? 😉

 • Anders

  Ärligt talat är det någon som tar Rosenberg på allvar???

 • Karbid

  ”Ärligt talat är det någon som tar Rosenberg på allvar???”

  Givetvis. Hon är kunnig, påläst och en sanningssägare i väldigt många fall. Hennes temperament ligger henne tyvärr i fatet och sabbar mer för vänstern och feminismen än vad det hjälper, dock.

 • David

  Texten finns att läsa här: http://sydsvenskan.se/lund/article330063.ece

  ”[spex som en] Antik och fördomsfull rest” – hehe, det låter som om du bevistat ett föredrag på Smålands nation (Lunds och rikets enda socialistiska nation) =)
  Fast det stämmer in på de gamla spexen som Uarda m.fl. men de spelas bara var femte år. För min del kunde de lika gärna försvinna in i AFBorgens skräpkammare.

  Det var i Lund som studentprotesterna var som störst kring 1968. Husockupationer, demonstrationer mot värnpliktsinskrivningen, attacker mot kungaporträtt i AFborgen, mössbränning m.m. I Uppsala hände väldigt lite av det där. Där är man mycket närmre makten (Stockholm) och det är nog därför det är ett stelare studentpolitiskt klimat och mer snusförnuftighet.

 • Det är rätt många som tar henne på allvar. Dock misstänker jag helt allvarligt att hon lider av någon sorts bokstavskombination som hon vare sig fått diagnos på eller rätt behandling för. En kompis som arbetar i vården är inne på samma linje.

 • Frågan är om inte Rosenberg visat att hon är uppenbart olämplig som professor. Att använda ett så lågt uttryck som ”fuck you” tre gånger, det säger ju en del…

  Tal om överheter och eliter visar ju dessutom bara på ett mindervärdighetskomplex, vilket förekommer bland vissa grupper. Dessa komplex kommer till uttryck i en missriktad ilska mot exempelvis spex, som då får symbolisera den imaginära överheten. Många skulle nog må bättre av lite självkritik och självdistans också för den delen…. inte minst Tiina!

 • Peter

  Det som förundrar mig är att en person som har gjort politisk och akademisk karriär på att provocera verkar tåla så lite själv.

  Princessan på ärten-attityd kombinerat med absolut brist på självdistans är ingen bra kombination.

  Inte undra på att FI var ett inbördeskrig när hon var med.

 • Apan

  ”Genom klassamhällets funktionssätt och genom att få arbetarklassmänniskor att känna sig utanför, mindre värda osv kan man få människor med ursprung i arbetarklassen att tappa fattningen. Inte okej, men förståeligt.”

  Va ? Eller jag säger bara va ? Nog verkar du ha en skev och fördomsfull inställning till den akademiska världen. Har du förresten sett en akademiker (t.ex statsvetare) i samtal med en rörmokare pratandes nipplar ? Vem hånler och vem känner sig som idiot då ? Kände mig (är själv akademiker) totalt vilse när jag var bjuden på en fest och hälften av de som var där var lastbilschaufförer samtalandes om problem med med att lasta 15 ton traktor på flaket eller hur de skulle ställa in saltutmataren när de plogade. Typisk arbetare att stänga ute folk på det där sättet. Eller ? Fast ditt inlägg förklarar otroligt mycket för mig om varför vänstern alltid varit så avogt inställda mot ”intellektuella” och varför de vill urholka och fördumma utbilningen i Sverige.

 • Karl-Albert

  Texten var ganska tramsigt studentikost med några gliringar mot vänstern. Men klarar man inte av det utan att reagera på det sättet som Tiina gjorde så är det något allvarligt fel. Skulle folk i gemen, oberoende vart sympatierna ligger på den politiska skalan, reagera på det sättet som Tiina gjorde då man råkar höra något som man tycker är plumpt skulle vårt samhälle vara ganska outhärdligt.

  De enda som har något att vinna på ett sådant uppträdande från företrädare för vänstern är högern.

 • Stenberg

  Konstig att hon behövde ta i så. Man höjer rösten när man borde förstärka argumenten.
  En professor borde väl vara kunnig, och är man inte det borde man inte vara professor.

 • Ja, det finns gränser. Personliga angrepp är oftast inte befogat.