Saakasjvili, USA och dåligt omdöme

I norska Dagbladet verkar de milt sagt missnöjda med Saakasjvili som de tycker är en idiot som borde avgå. Samtidigt som de förstås är tveksamma till ryssarna. På annat sätt verkar det vara i SVD, där folk är ”patriotiska” och ”lyssnar på” Saakasjvili. De två bilderna går inte riktigt ihop, men kan naturligtvis båda två vara sanna. Det handlar om att det inte finns en georgisk uppfattning utan flera. Det hela visar dock hur viktigt det är att läsa många olika tidningar och se olika program på TV för att man ska kunna få en helt rättvis bild. Speciellt viktigt verkar detta vara i Sverige där media är sällsynt likriktad jämfört med många andra länders media.

Det må vara hur det vill med det georgiska folkets inställning, deras situation är ändå problematisk. De har en ledare, Saakasjvili, som har uppenbart dåligt omdöme. Detta oavsett om han invaggats i en tro att USA, EU eller NATO skulle hjälpa honom eller om han blev inlurad i en fälla av ryssarna. Och han är på väg att begå fler misstag för Condoleezza Rice ska komma til georgien på besök. Det verkar som ett ovanligt dumdristigt företag och kommer av Ryssland att uppfattas som att USA markerar att detta också är USA:s bakgård. Inte direkt något som innebär avspänning eller en lugnare tillvaro för Georgiens befolkning. Inget som tyder på nåt bra omdöme hos USA:s ledare heller.

Inte heller verkar det som en bra idé att sända trupper till Georgien från EU. Jag kan inte se att det har en effekt som innebär ett nedlugnande av läget. Utan snarare tvärtom. Det blir en slags upptrappning av kampen mellan två imperialistiska makter, USA och dess allierade på ena sidan, Ryssland på den andra. Istället borde man trappa ner och då börja med att erkänna Syd-Ossetien och Abchazien som egna stater, något de i praktiken varit sen början på 1990-talet:

South Ossetia is claimed as Georgian territory, but has been ruled since 1992 as a de facto independent satellite of Russia, following the collapse of the old USSR. If the Russian military was welcomed in South Ossetia and neighboring Abkhazia, it’s because the Ossetians and Abkhazians, who are not ethnic Georgians, are opposed to being ruled from the Georgian capital of Tbilisi.

Istället för att rusta upp, borde alla inblandade tagga ner. Istället för att underblåsa militarism och nationalism bör man se till att lugna ner läget. Då är det inte vettigt att sända in mer trupper i området. Humanitärt bistånd må vara okej, men är verkligen USA att lita på i denna situation. För det mesta tyder ju på de har underblåst konflikten (indirekt och/eller direkt) i Georgien och hela tiden sålt vapen dit. USA har ju inte heller ett direkt fläckfritt uppförande i internationella sammanhang:

This is not just a “little local difficulty” between Russia and Georgia. It is part of a drive to war across the globe that has characterised the eight years of George Bush’s US presidency.

And it is intricately connected to the US-led “war on terror” which is raging in Afghanistan, Iraq and Somalia – and which now threatens Iran.

The hypocrisy involved in statements from George Bush and Dick Cheney beggars belief. “Russia has invaded a sovereign neighbouring state and threatens a democratic government elected by its people,” says Bush. “Such an action is unacceptable in the 21st century.”

Yet Bush and Cheney are the architects of a series of disastrous wars being waged around the world today. The US ignored the wishes of millions around the world in its drive to war across the Middle East.

Russia has its own imperialist ambitions. And it is still effectively run by its prime minister, Vladimir Putin, the former KGB colonel and the butcher of Chechnya. But Putin can teach the US little when it comes to invasion and war.

The US has waged its “war on terror”, not to bring peace and democracy, but to impose its power and control over increasing parts of the world.

Och nog är det hyckleri när väst gärna erkänner Kososvo, men vägrar erkänna Syd-Ossetien och Abchazien. Nog har den US-amerikanska regimen visat upp dåligt omdöme på en mängd områden och i en mängd frågor. Så risken syns mig uppenbar, att de taggar upp istället för ner.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, PDK1, DB1, PDK2, DB2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • > ”The US has waged its ‚Äúwar on terror‚Äù, not to bring peace and democracy, but to impose its power and control over increasing parts of the world.”

  Michel Chossudovsky drar samma slutsats med en tänkvärd analys av den Georgiska attacken.

  ”The war on Southern Ossetia was not meant to be won, leading to the restoration of Georgian sovereignty over South Ossetia. It was intended to destabilize the region while also triggering a US-NATO confrontation with Russia.”

 • R

  Väldigt bra skrivet, blev förvånad att det var skrivet av en svensk.

  Jag vill lägga till i denna bra artikel också att Georgiens president, Saakasjvili, gick till val på att bl.a. Sydostessien och Archazien skulle ockuperas och bli en del av Georgien (troligen för att alla oljeledningar går genom regionerna) och snart ska det vara presidentval i Georgien.

 • Jonas

  Flott innlegg. Leste dette med interesse og det er kloke ord. Jeg slutter meg til forfatterens ord!

 • bra innlegg, men synes at Saakasjvili burde gå av med en gang. Hvordan kan han tro at Russland ikke vil gj??re alt for å beskytte sine egen statsborgere? Er det faktisk noen ”siviliserte” land som ikke hadde satt inn millit?¶re for å beskytte sine egne borgere.. kanskje det hadde v?¶rt bedre å heller bygge opp Georgias ??konomi, for å skape entusiasme rundt sitt eget land?

 • Aware

  Stilrent…

  …..och sa kan man ju fundera over var egen Carl Bildt i detta perspektiv. Om den mannen ar var framste inom utrikespolitik ar vi illa ute.

 • Pingback: Imperialistisk rivalitet mellan USA och Ryssland | Svensson()

 • Pingback: Förenklade analyser som bortser från oljan | Svensson()