Ta bort orsaken så kan piraterna bekämpas

Piraterna kan inte bekämpas till havs skriver Per Gudmundsson i en ledare i SVD idag. Det är självklart sant. Orsakerna till att piraterna finns utanför Afrikas Horn är att söka på fastlandet, i Somalia. Och det är ganska uppenbart vad som orsakat den stora förekomsten av pirater, nämligen Etiopiens ockupation och det krig som följt på den.

Det bästa man kan göra för att börja arbeta på ett bra sätt att få bukt med piraterna är alltså att avbryta ockupationen. Att låta den regering som styrde innan ockupationen ta över igen. För den regeringen, hur obehaglig vi än kan tycka den var, hade skapat lugn och ro i de södra delarna av landet efter en mycket lång tid av inbördeskrig. För det är bara de södra delarna av landet som är ockuperat av de USA-stödda etiopiska styrkorna. De norra delarna styrs som två oberoende länder, Somaliland och Puntland. Där råder det i stort sett fred.

Nej, de islamiska domstolarna, som var den regering som lyckat skapa fred i södra Somalia, vill inte förhandla med ockupanterna. Helt korrekt vill de att ockupanterna försvinner, att ockupationen upphör. För det är den USA-stödda etiopiska ockupationen som är orsaken till att det finns så mycket pirater utanför Somalias kust. Avbryts den kan man börja motarbeta piraterna.

Och de islamiska domstolarna må vara obehagliga, konservativa, religiösa, extremhöger osv, precis som det är möjligt att Shabaab är precis det samma. Men de blir inte terrorister för det. Inte en om de råkar stå på nån US-amerikansk lista innebär det att de är terrorister på något sätt. Inte heller det faktum att Gudmundson kallar dem för terrorister innebär att de är terrorister. Det är liksom inte han som bestämmer sånt (även om han ibland verkar tro det).

Intressant?
Borgarmedia: SVD, DN1, DN2,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Mattias

  Du har rätt i sak, men ska man vara petig så utgår de flesta pirater inte från den del av Somalia där totalt kaos härskar utan från Puntland. Problemet är att piratnäringen omsätter mer pengar än Puntlands ”statsbudget”, så regeringen där har helt enkelt inte resurser nog att ingripa (dessutom investerar väl piraterna en del av vinsterna i landet), de måste få hjälp med detta.

  För övrigt anser jag att om inte Puntlands så åtminstone Somalilands självständighet borde accepteras.

 • Att låte de Islamistiska domstolarna styra över somalia är lika smart som att bjuda in Talibanerna för samma ändamål.

  De islamistiska domstolarna skulle kanske skapa ordning men priset skulle vara en teokrati utan mänskliga rättigheter, liknande den som talibanerna hade i Afghanistan.

  Det är INTE ett acceptabelt pris att betala.

  /C

 • Anders_S

  Jag är inte anhängare av varken talibanerna och de islamiska domstolarna. Men jag konstatera att det var bättre i Somalia när domstolarna styrde.

  Dessutom är det knappast bättre i Afghnaistan idag än under Talibaerna. Jo, i Kabul är det nog bättre. Och förmodligen för Hazarerna.

  Mattias: Man kan väl misstänka att Puntland samarbetar med en del pirater. Men det är ockupationen som lett till den nuvarande situationen. Det är klrat att SOmaliland borde erkännas (landet har ju faktiskt en annan historia än resten av Somalia)

 • Huh?

  ”det är ganska uppenbart vad som orsakat den stora förekomsten av pirater, nämligen Etiopiens ockupation och det krig som följt på den.”

  Men, eh, de etiopiska trupperna kom ju 2006.

  ”To find out the origin of this phenomenon, as for all recent Somali problems, one has to look back at the start of the civil war in 1991. Once state authority had crumbled, the Country was divided into areas of influence controlled by warlords, strongly linked with pirates.”
  http://www.peacereporter.net/dettaglio_articolo.php?idc=0&idart=7944

 • Anders_S

  Under de islamiska domstolarnas tid fanns det i stort sett ingen piratverksamhet. Att det fanns innan dess förändrar inte det faktum att det återkommit på grund av ockupationen.

 • Pingback: Vad Gudmundson glömmer | Svensson()

 • Pingback: Idiotiskt och meningslöst FN-beslut | Svensson()

 • ola torpe

  FN- beslut helt i rätt riktning, Det är viktigt att försöka utrota piraterna med våld. Rent kriminella sk klaner ska sedan inte få styra i detta splittrade land. Det finns ingen chans att få en struktur eller något som liknade en stat överhuvudtaget.Skylla på västerlandet ang Somalias problem är överdrivet. Det finns ett stort mentaltproblem
  i många Afrikanska stater: Korruption