Inspirerad av Erik Laakso och av Blogge Bloggelitos intressanta inlägg om bloggosfären och den politiska orienteringen bland populära bloggare genomförda jag två politiska tester, den så kallade politiska kompassen och en test som är gjord för att komplettera den.
Och här är mina resultat i siffror:
Economic, Left / Right: -9,12
Social, Libertarian / Authoritarian: -7,64
Democratic (Pro Basic Democratic Rights, Pro Privacy, Pro Legal Security): 9.67
Varje gång jag gjort liknande tester hamnar jag långt ner mot de nedre vänsta hörnet. Mina åsikter är alltså ganska stabilt väldigt vänster och väldigt frihetliga liksom pro-integritet och anti-kontroll och mot överhet. Bloggpretto är jag dock inte för jag får bara ihop 5 poäng på Hartmans prettotest.
Blogge Bloggelito skriver så här om vänsterbloggare som lyckas nå ut:
De vänsterbloggare som lyckas bäst i detta uppstudsiga nymedium är således sådana som har ett ganska stort mått av individualism över sig, personer som tar sig ton utanför kollektivet, personer som har en egen uppfattning och inte maniskt rapar partiprogrammet, personer som inte känner sig helt främmande i rampljuset, samt personer som inte räds frän debatt även med de värsta av motståndare – det är där länkandet kommer in i bilden, nämligen att man pekar på den politiske skurken och dissekerar dennes argument; debatt uppstår, och man är själv en del av denna debatt.
Det kan tycka som om detta är en beskrivning på den anarkistiske vänsterbloggaren. men faktum är att det inte är anarkister som lyckas bäst bland vänsterbloggare, utan istället bloggar som är anknutna till Socialistiska Partiet och bloggare som är löst anknutna till vänsterpartiet (medlemmar eller icke-medlemmar). Strikt partitrogna vänsterpartister, stalinister och anarkister/autonoma lyckas däremot ganska dåligt,. Något som kan tyda på att anarkisterna inte är så frihetliga som de själva tror utan kanske mer inknutna i ett begränsat och fast tankemönster än vad vi vanligen antar att de är.
Jag håller dock inte med om att den frihetliga vänstern skull vara döende. Denna vänster är i själva verket den enda som växer. Socialistiska Partiets systerorganisationer och liknande rörelser växer i de flesta länder. Idag är vi (trotskismen med organisationer som engelska SWP, amerikanska ISO, Fjärde Internationalen osv) internationellt av betydligt större betydelse för vänsteraktivism än traditionella kommunister och/eller anarkister. I Europa är det inte riktigt på det viset, men i vissa länder har detta skifte skett, England, Skottland, Frankrike och Portugal är väl de tydligaste.
Sen menar jag förstå också att en omröstning som ”Årets Politisk Blogg” inte kan användas som enda utgångspunkt för en sådan analys. Detta då det faktum att den ordnas av en nyliberal blogg gynnar nyliberala bloggar och missgynnar vänsterbloggar i omröstningen.
Intressant?
Bloggat: Deeped, ModerataKarameller,
Läs även andra bloggares åsikter om Politiska kompassen, Tredje dimensionen, Bloggosfären, Vänstern, Politik
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Jag förstår fortfarande inte logiken i att själva plattformen (Bent) skulle gynna bloggar i samma politisk åskådning som ägaren när det gäller ÅPB? Det är inte logiskt Anders. Om det vore så att Bent helt enkelt försökte styra det hela så visst men det tror jag inte du tycker heller. Helt enkelt bygger det på att vänsterbloggare ofta verkar mindre eager på att marknadsföra sig och tävlingar. Det blir lite dålig-förlorarkänsla om man förklarar att det dåliga resultatet för vänsterbloggar beror på bloggen Bent. Liksom att historiskt sett så har Promemorian motbevisat den tesen.
Jag tror nog att det krävs något mer än enbart ”fri vänster” för att ”lyckas nå ut”. Man får nog inte vara allt för mycket ”fulblogg” och så måste man nog vara lite mer aktiv, särskilt det där med länkandet som påtalats från olika håll.
Jag är inte bland de ”lyckade vänsterbloggarna” och har inte ens brytt mig om att placera in mig på skalan, men mina åsikter förefaller vara rätt vänster i div undersökningar i allt från tidigare ”val-2006-undersökningar” till denna. Sedan kanske det bara handlar om att jag är dålig på att uttrycka mina åsikter utanför mina ”hjärteområden” kring missbruk. Men jag tror att i mitt fall handlar det nog om det jag nämner ovan. De som följer politik vill inte läsa om skolstrider och märkliga sjukdomsbesvär…
Jag tillhör ju, som du vet från det privata, en del av den extraparlamentariska vänstern. Jag har en blogg – självklart vem faen har inte det – och den är väl rätt besökt då och då.
Men det som särskiljer mig från dig och folk tillhörande den vanliga vänsterns bloggar är väl att jag (kan ju bara tala för mig själv) ofta skriver till dom redan frälsta. Det är inte så satans mycket debatt alla gånger eftersom dom som kommer in ofta inte ens ser igenom jargongen.
Synd kanske, men vadfaen…
Jag vill dock påpeka en grej – bara för att jag är en sån satans ”enhetsivrare” – att skillnaden mellan dom flesta vänstersossar, vänsterpartister, SP’are, RS’are, RF’are, Ungsossar, Extraparlamentariker, Ultravänster, Rådisar och Anarkister ofta handlar om petitesser överlag.
Ta Göteborg som exempel. Hur mycket det än kan bitchas över internet så återkommer det hela tiden till en form av syskonrivalitet i verkligheten.
Som när RS blev påhoppade i en diskussion av en liberal och en go vän (som råkar vara av den ”anarkistiska” trenden) snabbt kastar sig i deras försvar. Samma snubbe hade timman innan snackat skit om dom men skulle inte stå och se på när nån utomstående hoppade på ”hans” RS’are.
Men för att hålla syskonbråket levande: din jävla trotte, vi minns Kronstadt! 😉
Hur kommer det egentligen att gå för Sverige när gangsterledare tar över företag?
Nu har OG-ledaren Denho Acar tagit över en sajt som hänger ut sexbrottslingar.
Denho Acar: Fler sexbrottslingar ska hängas ut för varje dag
Deeped – Jag tror han menar, helt enligt logikens lagar, att eftersom omröstningen och liknande kräver att man läser hans blogg eller är intresserad av den så blir det automatiskt fler liberaler som röstar där. Många av de som läser vänsterbloggar är kanske inte intresserade av att gå från en vänsterblogg och trilla in på Bents blogg bara för att rösta i en tävling? Medan de som naturligt läser Bents blogg eller liknande bloggar har betydligt mindre motstånd mot att gå in där och rösta eftersom de ändå håller med om det politiska eller de andra bloggarna den liknar.
Tycker jag verkar relativt logiskt?
Får nästan exakt samma resultat som du på testet.
Har också samma bild som Ohyra, med enskilda undantag så tycker nog vi i den radikala vänstern trots allt rätt bra om varandra. Vad gäller min egen organisation, SUF Stockholm, så upplever jag att vi har en rätt bra relation med alla möjliga grupper såväl leninister som anarkister, vänstersossar och ultravänsterister. 🙂
Vad gäller att blogga så är vi ganska dåliga, det finns jävligt få SUF:are som bloggar. I Stockholmsklubben så har vi tre bloggar som jag känner till: http://vardagspussel.wordpress.com/ http://domljuger.wordpress.com/ och http://foreverutd.wordpress.com/ Själv bloggar jag inte, även om många är på mig om att börja. Jag är desto bättre på att kommentera bloggar och diskutera på diverse forum, hör nog fortfarande till de aktivaste på den fronten och det behövs ju det med. Har väl delvis att tacka Ohyra för det, han är ett antal år äldre än mig och var en utav de kommunister som höll igång på Traditions gamla klotterplank där jag blev medlem i början av 2001 och sakta men säkert började utveckla mina politiska åsikter. 🙂
Jävligt bra att du håller igång Anders, den här bloggen behövs verkligen!
Alex och Ohyra: det stämmer nog rätt bra. Vi har ju en såpass jävlig gemensam fiende att åtminstone det förenar oss. Jag kan tycka att vissa organisationer/bloggare på min egen vänsterkant inte tilltalar mig, men jag behöver inte ogilla personerna bakom för det.
Så är det inte i den parlamentariska vänstern alls. Med undantag för vänstersossar/vänsterpartister, de brukar gilla varandra. Men resten av sosseriet gillar inte vänsterpartister och de gillar egentligen inte heller miljöpartister som de anser fått för mycket makt på deras bekostnad. Och oss, ja oss gillar de verkligen inte.
Fast Promemorian var väl ett dåligt exempel, Deeped? Han är ju borgerlig om någon.