Bojkotta Israel och ställ Peres och Olmert inför rätta

Kravet på en utvidgad och effektiv bojkott av Israel reses nu av allt fler debattörer, tyckare och politiker. I Aftonbladet skriver Naomi Klein:

För varje dag som Israel låter bomberna regna över Gaza blir fler människor övertygade om behovet av en bojkott. Diskussionerna om ett eldupphör stoppar inte den utvecklingen. Stöd för bojkottanken växer till och med fram bland israeliska judar. Mitt under det nu pågående kriget skickade omkring 500 israeler, bland dem dussintals kända konstnärer och akademiker, ett brev till utländska ambassadörer stationerade i Israel. Brevet uppmanar till ”införande av omedelbara restriktiva åtgärder och sanktioner” och drar en tydlig parallell till kampen mot apartheid. ”Bojkotten mot Sydafrika var framgångsrik, men Israel behandlas med silkesvantar … Detta internationella stöd måste upphöra.”

Och i samma tidning, Helle Klein:

Allt fler talar nu om behovet av att sätta hårdare tryck mot Israel. EU:s generösa handelsavtal måste suspenderas. Redan före årsskiftet krävde de brittiska ­liberalerna detta. Svenska socialdemokraterna röstade för handelsavtalet i EU-nämnden men i fredags korrigerade tack och lov det verkställande utskottet den pinsamma Mellanösternpolitiken. Nu finns en gemensam hållning från oppositionspartierna och all anledning att ställa krav på regeringen.

Sverige bör driva på EU att kräva av Israel att kriget mot Gaza genast upphör, att internationell rätt respekteras samt att blockaden av Gaza och ockupationen av Västbanken hävs.

”Situationen i Mellanöstern skiljer sig inte från andra krigssituationer där krigsbrott utretts och de skyldiga ställts till svars vid krigsförbrytartribunalen i Haag, menade FN:s förre rättschef Hans Corell vid manifestationen i Immanuelskyrkan.

[…]

Vid nästa palestinademonstration hoppas jag att fackföreningarna, de politiska partierna, kyrkorna, bildningsförbunden samt freds- och kvinnorörelsen sluter upp. Dags att bilda Isik – Isolera Israel-kommittén.

Folket i Gaza men också alla de israeler som vill leva i fred med palestinierna behöver vårt stöd.

Samtidigt reses krav på att de israeliska krigsförbytarna ska ställas inför rätta, bland annat av Erik Svensson, med bloggen Biology and Politics, i Expressen:

De fasansfulla bilderna vi har sett från Gaza påminner om scener från ett annat krig: Bosnien på 1990-talet. Många minns de serbiska granatattackerna mot civila bosnienmuslimer på en brödmarknad. Vi ser nu liknande scener när Israel bombar en grönsaksmarknad, dödar 20 civila och lemlästar 80. Läkare på sjukhus i Gaza vadar i blod. Nu kommer rapporter att Israel använt vit fosfor i sina granatattacker mot Gaza.

Vit fosfor är en gulaktig och lättantändlig kemisk substans, ett mordbrandsvapen som självantänder vid temperaturer över 30 grader. Vit fosfor räknas strikt sett inte som ett kemiskt vapen och får användas för att skapa rökridåer i krig. Enligt internationella konventioner är det dock inte tillåtet att använda vit fosfor mot soldater eller civila.

Människorättsorganisationen Human Right Watch anklagar nu Israel för att bryta mot humanitära lagar genom att sprida vit fosfor över det tättbefolkade Gaza. Tidigare har vit fosfor använts av den amerikanska armén i Irak under 2004 och av Israel i Libanon 2006.

[…]

Sverige och EU borde också snarast ta initiativ till att ställa krigsförbrytarna i Tel Aviv, Shimon Peres och Ehud Olmert, inför rätta i Haag.

Bojkotta Israel!

Intressant?
Läs mer: Esbati på SVT,
Bloggat: Trotten, Catti, Pastey, Pierre Gilly,
Borgarmedia: AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, SVD1, SVD2, DN1, DN2, Dagen,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Svensson
  Ar det inte dags snart att sluta lura människor med att kalla det krig? Folk kan få för sig att det är två parter som slåss på samma vilkor. Ja tycker ingen ska kalla det KRIG för det är det inte.

  Det är viktigt att man kallar saker för vad det är för att det ska bli dom rätta proportionerna.

  mvh

 • Marie

  Vi måste alla reagera och bojkotta israeliska produkter, samt sprida information till alla de som tyvärr fortfarande
  tror att de är stackars Israel som försvarar sig mot de
  alltid lika elaksinnade muslimerna.

  Långvarig plåga och tortyr kan enbart leda till desperata
  reaktioner. Vad skulle vi själva göra om våra barns enda
  alternativ var svältdöd eller självmordsbombare?

 • Joa Kulle
 • Pingback: Palme skull ha sagt - Satans Mördare! | Jinges web och fotoblogg()

 • Själv har jag nog tappat glöden
  När inte ens bloggosfären kan hålla sams och stoppa folkmordet så finns det ingen chans i h-vete att det ska lyckas på västbanken. Den dan bloggosfären klarar av att unisont gå emot massmord vem som än utför det har vi kommit ett steg i rätt riktning. Tills dess är det bara dom som säljer krut och kulor som tjänar på att ni träter.

 • Strutsman

  m00ns:
  Det är klart att det är ett krig. Hamas fyller ju funktionen av stat i Gazaremsan, och har gått till väpnat angrepp mot staten Israel. Det uppfyller alla krav på att kallas krig. Precis som det var nazisternas fel att Nazityskland förstördes så är det Hamas fel att Gazaremsan nu förstörs. Fascismen och terrorn hos Hamas måste bekämpas.

 • Kalla det krig är endel av felet i den här galenskapen.
  Om det var ett krig så skulle målet vara en bit mark eller en naturtillgång det gör man inte nu. Misstag nr2 är att utgå ifrån att det här folkmordet startade nu och inte för 60år sen. Förstår man att det inte är ett krig utan ett 60årigt folkmord av människor på båda sidor är det kanske det första steget mot att massmordet tar slut.

 • Går väl på för fort nu för att ni ska hänga med men ja pallar inte vänta. När ni väl kommit fram till att det inte är ett krig kan ni börja på att fundera på vems 60 åriga folkmord ni vill stödja eller om ni istället ska stödja månskligheten och gå ihop mot folkmord vem som än utför det.

  mvh

 • moni

  skyll på Hamas nu, det är självklart att Hamas måste beväpna sig. VAdå menar du att endast Israel är tillåten att ha vapen och försvara sig SJÄLV. Som om vi inte vet att det var Israel som började. SLUTA LURA ER SJÄLVA, NI VET ATT ISRAEL HAR MAKTEN ÖVER VÄRLDEN OCH VILL ATT DEN SKALL FUNGERA SÅ SOM DEM VILL. Dem betraktar alla som djur och slacktar dem med sina idiotiska vapen.

 • Tar det sista med.
  Som oftast brukar pengar vara inblandat när konflikter uppstår. Om man är lite konspiratorisk kan man fundera på vem som tjänar på att hålla igång den här motsättningen och kanske därför inte har något intresse av att lägga sig i förmycket. Klart är att den enda som tjänar på att ni träter är den som säljer konstgödsel, krut och kulor mm.

  Någon mer borde vara yber smart nog att iaf börja fundera på allt jag skrivit här. Säger inte att jag har 100% rätt. Men det blir märkligt tyst…

 • mona

  till marie:
  Driver du med mig på något sätt tycker du synd om Israel som har det största stödet av alla USA, hur många palestinier kristna och muslimer har dött under detta krig ca 900 st medan knappt ett tio tal israeler har dödats, du har en skruv lös och behöver skickas till bårhus burn in hell bitch =)

 • Pingback: Israel intensifierar attackerna mot Gaza « Johan Frick()

 • Citat av m00ns: ”Förstår man att det inte är ett krig utan ett 60årigt folkmord av människor på båda sidor är det kanske det första steget mot att massmordet tar slut.”

  Sanna ord! För tillfället är det Israelerna som har övertaget och då är dessa mördare – när Palestinierna hade övertaget, tja då var det åt dem man höjde näven. Det handlar om ett krig som eskalerat till folkmord. Man vill åt mark, Palestina som land har en gammal religiös och historisk tradition för båda parter. Att marken sedan mynnar mot medelhavet och ur det perspektivet troligtvis är bördigt och ekonomiskt vinningsfullt spelar säkert roll.

  Jag har inte tagit ställning för någon part eftersom jag förkastar idén om krig, Västbankens historia (inklusive Gazaremsan) berättar däremot om en lång tragik och ett våldsförande på både historia och religion.

  Städer på västbanken:
  * Betlehem
  * Hebron
  * Jenin
  * Jerusalem (östra halvan)
  * Ramallah
  * Tulkarem
  * Nablus

  Vi bör beakta det faktum att genom historian så har landgränserna förändrats – den religiösa historian har dock inte förändrats. Landmärken, historiska platser etc läses in idag på samma vis som då, alltså är de idag gränsöverskridande.

  Problemet som så lätt uppstår i långdragna konflikter är att det yttersta syftet gärna hamnar i skuggan av gärningarna för att nå målet, för att till sist tyckas verka vara en sekundär roll i sammanhanget. Palestina var ett land i där både hebréer (kommande judendomen), egypter och araber levde och verkade. Med sionism och sedermera 6-dagarskriget har upptrappningen skett stegvis. Idag får vi som sagt var bevittna hur man ”legitimerar” folkmord för att bevara historian. Tragiskt!

 • Anders_S

  LIllan. Palestinierna har aldrig haft något övertga. Israel är en ockupationsmakt sen 60 år tillbaka. En kolonialmakt och palestininerna en förtryckt ursprungsbefolkning.

  Dessutom verkar du rätt förvirrad vad det gäller historiska fakta.

 • Så långt kom vi.
  Det är fortfarande krig mellan två jämbördiga parter om en bit land. När dom fått land biten är kriget slut och alla är nöjda.
  Undertiden kan vi skrika oss hesa för varje oförrätt som skett. För det är långt mycket viktigare än att försöka lösa motsättningen.
  Allt på bekostnad av dom döda barnen, kvinnorna och männen. Man blir bedrövad över inställningen till människoliv.

 • En sak jag verkligen undrar
  Är vad som händer när sista oförrätten är gjord och det inte längre finns några människor kvar att göra några oförrätter mot? När ett helt folk är borta och det inte längre finns någon motsättning att stärka genom protester och hat. Kommer folk släppa plakaten och gå hem då?

 • ”Dessutom verkar du rätt förvirrad vad det gäller historiska fakta.”

  Knappast! Förvirrad är det sista jag är och det är naivt att tro att denna schism enbart skulle bero på Israels ockupation. Historian sträcker sig längre bort än ynka 60 år, vad sägs om att börja läsa historian exempelvis fr.o.m 1500 f.v.t? Det historiska Palestina hade inte alls samma gränsdragningar som idag – det historiska Palestina var hemvist för som jag tidigare nämnde, hebréer, araber och egypter. Ca 1100 ingick Palestina i det muslimska riket, alltså införlivades även den islamiska historian. Beträffande den brittiska kolonialmaktens historia i Palestina så sträckte den sig bara mellan 1917 fram till 1947. Att de sedan öppnade upp gränserna för stora judiska bosättningar gör inte israel per automatik till en kolonialmakt. 1948 utropade staten Israel sitt självstyre, dagen efter anfölls de av Jordanien, och så har det hållit på. Västbanken och Gazaremsan har via historian blivit en smältdegel. Ursprungsbefolkningen i Palestina var bland annat hebréer, filistéer, amalekiter, jebuséer och egypter. Många var dessutom nomadfolk. Språket som talades var bland annat arabiska, arameiska, hebreeiska och egyptiska vid sidan av det västsemitiska och babyloniska. Landet Palestina ansågs, och anses fortfarande, vara ”Heligt”. Judendomen, Kristendomen och Islam har alla sin ”vagga” i landet och därför gör de också anspråk idag på de landområden som knyts till deras traditioner och historia, vilket kan bli knepigt eftersom eftersom det ursprungliga historiska Palestinas gränser inte längre är desamma idag.

  Palestinas ursprungsbefolkning är faktiskt de inblandade parterna i Palestina-Israelkonflikten. Det handlar därför om var i historian Du väljer att ta ställning för eller emot!