Finns det några hot?

Magnus Ranstorp försöker i SVD ånyo försvara sin undermåliga rapport om Rosengård. Nu med huvudsakligt argument att vi borde diskutera sakfrågorna om Rosengård. Men problemet är ju att de ”sakfrågor” som Ranstorp vill diskutera är de slutsatser han kommer fram till i sin och Josefine Dos Santos rapport.

Bekymret med detta är ju att rapporten är så usel att den inte kan användas till att beskriva några sakförhållanden överhuvudtaget. Så för att kunna diskutera eventuella ”hot mot demokratin” och nån eventuell ”islamisering” eller ”radikalisering” så måste vi ju först ta reda på om problemet överhuvudtaget finns elller om det bara finns i fördomsfulla intervjoffers och Magnus Ranstorps hjärna. En riktig vetenskaplig undersöknig behövs alltså först. För annars vet vi ju inte om det finns några hot eller några problem.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Märkligt att en så ”smart” man som han, inte förstår att hans rapport, inte är någon rapport. Att de frågor han tar upp, inte är några frågor. Han borde medge sitt fel och lämna tillbaka det feta arvodet han fick (hans lön måste varit djävligt bra för det skitjobbet han gjorde)

 • Anna

  Bahlool, tycker du att Gardell vore rätt person att utreda frågan om eventuell radikalisering av muslimer i Sverige? Vad har en person som Gardell för syn på vad som är radikalt om han stöttar en person som Yusuf al-Qaradawi?

  Som kvinna är islam helt utesluten för mig. Jag hade mycket ytliga kunskaper om islam till för bara ett par år sen. Det jag t.ex. trodde var att islam varit kulturens räddare, att korstågen drevs av ondska, att vetenskaper som matematik och astronomi utvecklats i den muslimska kulturen.
  Sen dess har jag insett att islam är en krigisk, misogyn och parasitär religion.
  Tilläggas bör att jag är ateist och jag har fram till nu glatt mig över att kyrkan förlorat sitt grepp om folket, men den glädjen tog jag ut i förskott. För i dessa väckelsens tider har även kristna galenpannor börjat vädra morgonluft.

 • Anna det är ditt problem om du ser Islam för något det inte är.
  Islam var kulturens räddare, Islam utvecklade de vetenskaperna och många fler. Du kan ju fråga dig varför så många kvinnor konverterar till Islam, och det är inte alltid pga mannen, utan ofta är det pga att de läst om religionen i åratal. Islam är inte krigisk, men den säger inte du ska vända andra kinden till förtryck och aggression (Koraen säger klart, Allah hatar aggressorn) Parisitär? Det är inte Islam som tvingade folk till konvertering…Det är inte heller Islam som startar krig i Asien och mellanöstern. Du måste lära dig göra skillnad på vad Islam är och vad islamisk kultur gör. Du får gärna vara ateist, men jag tycker dina ord är byggda på felaktigheter.

 • Anna, kan du ge mig det exakta citatet där Gardell ”stöttat Yusuf al-Qaradawi”? Eller är det något du bara hört någon annan säga?

  Att du skaffat dig fördomar är inget att vara stolt över.

 • Anna

  Hampus, jag måste erkänna att jag bara har Ranstorps uttalande i SVD, men jag håller det för föga troligt att han helt enkelt skulle ha snickrat ihop citaten. Ordet ”stötta” är mitt, men om citaten stämmer så tycks Gardell i alla fall framhålla al-Qaradawi som en politiker i ”mittfåran”.

 • Nej, Ranstorp som bevisligen förstör sina forskningsresultat, skriver ner i frågorna vad han tycker folk ska ge för svar och använder vetenskapliga metoder anpassade till helt andra förhållanden är självkklart trovärdig.

  Ranstorp har för övrigt bara kopierat det där om Gardell från Sydsvenskan.

 • Alltså vad som framkommit om den rapporten är ju helt genant. Att ens fortsätta försvara den är under all kritik. Källor osv som förstörts? Bästa lösningen är att göra en ny rapport, med lite mindre subjektiva personer än Ranstorp och och hans gelikar…

 • Anna

  Det borde ju gå att hitta citaten i den bok av Gardell som Ranstorp hämtat dem ur.

 • Självklart borde det gå. Den heter ”Bin Ladin i våra hjärtan : globaliseringen och framväxten av politisk islam”. Istället för att ta enstaka ord från texten bör man dock ta längre stycken så man kan se sammanhanget.

 • jocke

  Undrar om det finns någon litteratur, som jag kan läsa (förutom Andreas Malm), som motsätter sig teorin om ” islamisering av Europa”

 • Anders_S

  Mattasi Gardell, Gilbert Achcar, Tariq ali. Det finns massor.