USA:s bästa och sämsta presidenter

presidenter.gif

Nåt som heter C-span har låtit göra en undersökning över vilka som är USA:s bästa presidenter genom tiderna. Många av dem har jag inte hört talas om, andra käner jag bara igen namnen på därför att de gett namn till platser, parker, konsertställen och arenor, andra känner jag igen från sedlar och frimärken.

Men jag är självklart inte riktig nöjd med listan. Toppplaceringarna (de fyra översta) känns dock väl motiverade. Jag tycker dock att JFK och Johnson är övervärderade. Främst på grund av Vietnamkriget. Ronald Reagan och Jimmy Carter är å andra sidan, enligt min åsikt, undervärderade, den förste då han faktiskt lyckades med nåt som få andra lyckats med, avspänning, den andre rent allmänt. Jackson var en favorit när jag läste Illustrerade Klassiker när jag var liten så han ska nog upp en bit. Självklart ska Truman längre ner också. För kommunistjakt, Koreakriget och atombomben. Det finns säkert en del annat man kan hitta på att förändra och tycka om dessutom.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • lasse

  Farewell to Our Greatest President
  We bid a sad adieu to Gerald Ford. Here at CounterPunch it has always been our position that Gerald Ford was America’s greatest President. Transferring the Hippocratic injunction from the medical to the political realm, he did the least possible harm. Under Ford’s tranquil hand the nation relaxed after the hectic fevers of the Nixon years.

  As a visit to the Ford presidential library discloses, the largest military adventure available for display was the foolish U.S. response to the capture of the U.S. container ship Mayaguez by the Khmer Rouge on May 12, 1975. As imperial adventures go, and next to the vast graveyards across the planet left by Ford’s predecessors and successors, it was small potatoes.

  …

 • Martin

  Reagans ekonomiska politik diskvalificerar honom från alla platser ovanför mitten på den där listan.

 • Ronald Reagan var i princip en fascist, han är ansvarig för massmord i Sydamerika, bland annat. Han, tillsammans med M. Thatcher i UKGB, har på bara åtta år fördjupat de sociala klyftorna och skapat en mycket värre form av kapitalism… Hur bra var han, sa du?

 • Anders_S

  N Edwards. Men hallå! Allvarligt! Trodr du jag tycker Reagan var bra. Ingen amerikansk president har varit bra! Men nu gjorde vi en relatvi bedömning. Och inte så allvarlig heller.

 • Kul att du tycker att Reagan trots allt gjorde ett och annat bra, du har helt rätt i att han var en del av den avspänning som vi såg början på under 80 talet.

 • Strutsman

  ”Ingen amerikansk president har varit bra!”

  Och det finns ingen ogrundad anti-amerikanism, eller hur var det?

  Det är klart att det har funnits bra amerikanska presidenter. Landet har ju varit en ledstjärna i utvecklingen av demokrati och mäsnkliga fri- och rättigheter, och det hade inte gått om inte presidenten stått bakom politiken. Men eftersom politikens makt i USA är mindre än den just nu är i Europa så har inte presidenten kunnat bestämma allt, och allt som händer är därför inte heller presidentens utan ofta folkets eget ansvar. Otänkbart för en svenne som vill skylla allting på någon annan, men så fungerar USA.

 • Helge

  Själv tycker jag att Jimmy Carter är undervärderad men kanske det bara beror på brister i min kunskap. Jag var inte speciellt gammal när han var president. Han verkade dock ha någon form av samvete, i motsats till många andra, typ Reagan m.fl. JFK är igen en president som jag har överskattat. Tycker att det är ganska intressant hur man i USA ser ner på Gerald Ford för hans fredlighet.